Wiadomości i Informacje - Rynek mleczarski

Picie mleka może wydłużać życie.

Spożywanie dużych ilości mleka i przetworów mlecznych w dzieciństwie może korzystnie wpływać na długość życia - wynika z brytyjsko-australijskich badań, o których informuje czasopismo "Heart".

Zdaniem autorów pracy, odkrycie to wspiera praktykę podawania większych porcji nabiału dzieciom w wieku szkolnym.


Naukowcy z Uniwersytetu w Bristolu we współpracy z kolegami z Instytutu Badań Medycznych w australijskim stanie Queensland przeanalizowali dane dietetyczne zebrane w latach 30. XX wieku w grupie 4.374 Brytyjczyków. Ich stan zdrowia sprawdzono następnie po 65 latach. Okazało się, że ci którzy jako dzieci konsumowali dużo wapnia - przede wszystkim z mleka i jego przetworów - byli mniej narażeni na udar mózgu i inne groźne dla życia schorzenia.


Dzienne spożycie przynajmniej 400 miligramów wapnia, tj. tyle ile zawiera ok. 0,6 litra mleka, o 60 proc. obniżało ryzyko zgonu z powodu udaru mózgu.
To korzystne działanie nabiału było widoczne już w ilościach obecnie rekomendowanych przez dietetyków. Trzy porcje nabiału dziennie - na przykład szklanka (200 ml) mleka, kubeczek jogurtu i mała porcja żółtego sera - dostarczają całodziennej dawki wapnia niezbędnej dla większości z nas.


I choć nabiał zawiera tłuszcze (w tym cholesterol), które mogą osadzać się w ściankach tętnic, spożywanie go w dużych ilościach nie zwiększało ryzyka choroby serca.

W analizie uwzględniono to, że dzieci, które jadły najwięcej nabiału pochodziły z bogatszych rodzin i były ogólnie zdrowiej odżywiane.


Zdaniem autorów pracy, korzystne działanie nabiału może wynikać z tego, że wysokie spożycie wapnia reguluje ciśnienie krwi, a jak wiadomo, przedłużające się nadciśnienie zwiększa ryzyko udaru mózgu.


Jak ocenia Joanne Murphy z organizacji Stroke Association, wspierającej pacjentów po udarze, aby ocenić wpływ mleka na spadek ryzyka zgonu z powodu udaru trzeba przeprowadzić więcej badań. "Póki co zalecamy rodzicom, by dla zdrowia dzieci wybierali dietę bogatą w owoce i warzywa, a ubogą w tłuszcze nasycone oraz w sól".

Z kolei June Davison, pielęgniarka z fundacji British Heart Foundation przypomina, że starsze dzieci i dorośli powinni spożywać niskotłuszczowe produkty nabiałowe, co pozwoli zminimalizować negatywny wpływ tłuszczów nasyconych na serce i układ krążenia.