Wiadomości rynku mleczarstwa, Produkty, Porady, Informacje

Wiadomości i Informacje - Rynek mleczarski

ser

Sery podpuszczkowe to jedne z najpopularniejszych produktów nabiałowych na świecie. Szczególne rodzaje tych serów powstają w Europie, niedaleko nas, a mianowicie we Włoszech, Francji, czy Szwajcarii. Rodzajów serów podpuszczkowych jest wiele, a ich smak zależny jest och charakteru wytwarzania i metody podania. Wśród najbardziej znanych serów podpuszczkowych wymienić można np. sery wędzone idealnie smakujące ze świeżym pieczywem, jak również solankowe do podania solo. Kunsztowne sery podpuszczkowe z przerostem pleśni smakują wybornie, a najlepiej podawać je ze słodkimi owocami, z którymi komponują się wręcz wybornie.

Więcej…

Wiadomości i Informacje - Rynek mleczarski

mleko

Krowa dojna potrafi wyprodukować kilkadziesiąt litrów mleka w ciągu doby. Sprawdź, od czego jest to uzależnione i jak poprawić wydajność swoich zwierząt.

Więcej…

Wiadomości i Informacje - Rynek mleczarski

Spór o to czy zdrowsze jest masło czy margaryna toczy się już od wielu lat, jednak w ostatnim czasie Polacy zdecydowanie chętniej wybierają masło. Tymczasem margaryna ma wiele zalet i stosowana może być z powodzeniem nie tylko do wypieków, ale także do smażenia, duszenia, gotowania, smarowania kanapek, przygotowywania sosów i deserów. Masz wątpliwości? Niesłusznie, bo produkt ten zawiera mniej kalorii niż masło, za to więcej witamin.

Więcej…

Wiadomości i Informacje - Rynek mleczarski

Wiele osób, zarówno dzieci, jak i dorosłych nie wyobraża sobie śniadania czy kolacji bez dania z nabiałem. Nadal nie brakuje smakoszy mleka, śmietany, jogurtów czy słodkich mlecznych przekąsek. Nabiał jest wartościowym składnikiem codziennej diety, jednak czasami może być też przyczyną problemów z układem pokarmowym.

Więcej…

Wiadomości i Informacje - Rynek mleczarski

Jak zrobić ser?

Pyszny ser to podstawa każdej dobrze wyposażonej lodówki. Ma tak wiele odmian, ile jest potraw na świecie. Dlatego to bardzo uniwersalny produkt, wykorzystywany w wielu kuchniach świata. Różne kraje produkują sery z wszelakich receptur, nazywając je na cześć swojego obszaru geograficznego lub zgodnie z koncepcją składników. Jednak jest kraj, który produkuje najbardziej znamienite i najsmaczniejsze sery na świecie. Oczywiście mowa o Polsce! U nas wszystko jest w zgodzie z naturą, dlatego smak naszych serów jest niepowtarzalny! O jakości produktu stanowią starannie dobrane składniki , ale jeden z nich jest najważniejszy!

Więcej…

Wiadomości i Informacje - Rynek mleczarski

Jak rozpoznać oryginalne sery? Które z nich posiadają wartościowe i cenne składniki?

Więcej…

Wiadomości i Informacje - Rynek mleczarski

Czy warto jeść jajka?

Jajko nie takie straszne, jak je malują
Jajo kurze, choć popularne w diecie żywieniowej, obrosło różnego rodzaju mitami, a z faktu, że zawiera cholesterol, wynikałoby, że ich spożycie należałoby bardzo ograniczyć. Tymczasem dietetycy wskazują, że jest ono przede wszystkim bardzo bogatym źródłem białka, które specjaliści nazywają często białkiem wzorcowym.

 

Więcej…

Wiadomości i Informacje - Rynek mleczarski

Nieodłącznym elementem Świąt Wielkiej Nocy są wypieki, których zapach w tym czasie wypełnia każdy dom. Często przygotowania pochłaniają mnóstwo energii, co nie sprzyja poświęcaniu należytej uwagi naszym najbliższym. Na szczęście możemy skorzystać z przepisów na desery bez pieczenia, co pozwoli zaoszczędzić czas. Co powiecie na mazurka na waflach albo ciasto krówkowe z bananami? Przeczytajcie, jak je przygotować!

Więcej…

Wiadomości i Informacje - Rynek mleczarski

Masło to jeden z najpopularniejszych produktów nabiałowych, wykorzystywany niemal w każdym gospodarstwie domowym. Dla wymagających konsumentów, ceniących sobie tradycyjny smak prawdziwego, polskiego masła OSM Piątnica wprowadziła do asortymentu naturalne Masło Ekstra 200g o 82% zawartości tłuszczu. Produkt jest uzupełnieniem bogatej oferty świeżych i naturalnych wyrobów z logo Spółdzielni.

Więcej…

Wiadomości i Informacje - Rynek mleczarski

Sałatka i ser kozi

Każdy, kto chce zdrowo się odżywiać doskonale wie, że w naszej diecie nie powinno zabraknąć przetworów mlecznych, które są źródłem wapnia oraz innych cennych witamin i minerałów. Aby jednak mieć pewność, że dostarczamy je naszemu organizmowi w odpowiedniej ilości, warto spożywać produkty o najlepszych właściwościach. Właśnie dlatego coraz więcej osób sięga po sery kozie.

Więcej…

Wiadomości i Informacje - Rynek mleczarski

Jogurt sprzyja zdrowiu jamy ustnej - dobry produkt spożywczy

Regularne jedzenie jogurtu i innych mlecznych produktów fermentowanych zmniejsza ryzyko chorób dziąseł - wynika z najnowszych badań japońskich. Artykuł na ten temat zamieszcza pismo "Journal of Periodontology".

Więcej…

Wiadomości i Informacje - Rynek mleczarski

Właściwości tłustego mleka

Podczas diety wszystko powinno być light, w tym również mleko, najlepiej 0 procent tłuszczu - zalecają autorzy sposobów na odchudzanie. Tymczasem najnowsze badania dowodzą, że właśnie pełnotłuste mleko jest najzdrowsze, również podczas odchudzania. I wcale nie przyczynia się do przybywania zbędnych kilogramów, bo ten tłuszcz nie tuczy.

Więcej…

Wiadomości i Informacje - Rynek mleczarski

Picie mleka może wydłużać życie.

Spożywanie dużych ilości mleka i przetworów mlecznych w dzieciństwie może korzystnie wpływać na długość życia - wynika z brytyjsko-australijskich badań, o których informuje czasopismo "Heart".

Więcej…