Przemysł mleczarski, Technologie, Produkcja mleczarska

Technologie mleczarskie

1. Odbiór i klasyfikacja surowca

Mleko przyjmowane do zakładu mleczarskiego powinno odpowiadać kryteriom polskiej normy na mleko surowe do skupu. Z każdej partii mleka dostarczonego do zakładu mleczarskiego zostaje pobrana próbka mleka w celu przeprowadzenia oceny surowca. Uzyskane wyniki oznaczeń są podstawą klasyfikacji mleka opartej na wymaganiach polskiej normy.

Więcej…

Technologie mleczarskie

Masło otrzymuje się ze śmietany przerobowej, pasteryzowanej. Jest ono najszlachetniejszym tłuszczem jadalnym. Głównym składnikiem masła jest tłuszcz (73,5 - 82,5%), następnie woda (16 - 24%), substancje organiczne nietłuszczowe i nieorganiczne stanowią do 1,5%. Masło zawiera witaminy rozpuszczalne w tłuszczach, tj. A,D i E.

Więcej…

Technologie mleczarskie

Wirówka (zwana też: centryfugą) - urządzenie do rozdzielania zawiesin i emulsji, przez wprawienie w szybki ruch obrotowy, którego stałe przyspieszenie znacznie przekracza przyspieszenie ziemskie, wielokrotnie zwiększając szybkość sedymentacji.

Więcej…

Technologie mleczarskie

Chłodnia - pomieszczenie przeznaczone do przechowywania obiektów wymagających do przedłużenia ich trwałości stosunkowo niskich temperatur - niższych niż normalna temperatura powietrza w otoczeniu.

Więcej…

Technologie mleczarskie

Homogenizator - urządzenie spożywcze mające zastosowanie przy produkcji mleka, śmietany, mieszanek lodowych, majonezu i innych. Służy do rozdrabniania i równomiernego rozdzielania tłuszczy w produktach mlecznych i pokrewnych.

Więcej…

Technologie mleczarskie

Matecznik - maszyna mleczarska będąca zbiornikiem procesowym z regulacją dopływu i temperatury czynnika grzewczego i oziębiającego wraz z mieszadłem. Matecznik służy do prowadzenia procesów technologicznych,podczas których wymagane jest mieszanie, nagrzewanie i chłodzenia produktu.

Więcej…

Technologie mleczarskie

Oziębiacz przepływowy

Składa się on z płytowego wymiennika ciepła, zasobnika z zimną wodą oraz agregatu sprężarkowego ze skraplaczem. Płytowy wymiennik ciepła instaluje się na ścianie w pobliżu odbieracza mleka dojarki ( W zasobniku z zimną wodą zanurzony jest parownik agregatu chłodniczego, na którym wytwarza się lód.

Zasobnik ustawia się w mleczarni na fundamencie. Agregaty sprężarkowe ze skraplaczami instaluje się na zewnątrz budynku w zadaszonym, przewiewnym i zaciemnionym miejscu. Konew z oziębionym mlekiem przykrywa się kapturem izotermicznym. Kaptur ma podwójne ściany wykonane z ocynkowanej blachy. Pomiędzy ścianami znajduje się trzycentymetrowa warstwa pokruszonego styropianu.

Więcej…

Technologie mleczarskie

Pasteryzacja - klasyczna metoda pasteryzacji polega na ogrzewaniu produktu do temperatury powyżej 60°C, jednak nie większej niż 100°C. Obecnie stosuje się dwa zasadnicze procesy pasteryzacji:
  • Wysoka krótkotrwała (HTST - ang. High Temperature Short Time) polegająca na podgrzaniu mleka w temperaturze 72- 75°C przez 15-25 sekund.
  • Wysoka momentalna (VHT - ang. Very High Temperature) polegająca na podgrzaniu mleka w temperaturze 80- 90°C przez 2-25 sekund.

Więcej…

Technologie mleczarskie

Urządzenie pneumatyczne przeznaczone głównie do przemysłu mleczarskiego wykonane jest w całości ze stali kwasoodpornej. Zapewnia wysoką wydajność, niezawodność i jest zgodne z wymogami stawianymi podobnym urządzeniom przez regulacje Unii Europejskiej.

Więcej…