Słownik pojęć - branża mleczarska

Wartości odżywcze w mleku

Mleko jest jednym z najbardziej odżywczych i najważniejszych produktów w diecie człowieka. Wszystkie rodzaje mleka i produktów mlecznych zawierają składniki niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu i zachowania dobrego stanu zdrowia.

Składniki odżywcze w mleku (tabela):

Składniki odżywcze Mleko krowie 3,2%
Wartość energetyczna - kcal 61
Białko (g) 3,3
Tłuszcz (g) 3,2
Laktoza (g) 4,6
Cholesterol (mg) 13
Wapń (mg) 118
Fosfor (mg) 85
Potas (mg) 139
Magnez (mg) 12
Cynk (mg) 0,32
Witamina A (mg) 36
Witamina D (mg) 0,03
Ryboflawina B2 (mg) 0,17
Witamina B12 (mg) 0,4

Źródło: Kunachowicz H. i inni: Tabele wartości odżywczej produktów spożywczych. Warszawa IŻŻ, 1998