Słownik pojęć - branża mleczarska
Mleko jest jednym z najbardziej odżywczych i najważniejszych produktów w diecie człowieka. Wszystkie rodzaje mleka i produktów mlecznych zawierają składniki niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu i zachowania dobrego stanu zdrowia.
Składniki odżywcze | Mleko krowie 3,2% |
---|---|
Wartość energetyczna - kcal | 61 |
Białko (g) | 3,3 |
Tłuszcz (g) | 3,2 |
Laktoza (g) | 4,6 |
Cholesterol (mg) | 13 |
Wapń (mg) | 118 |
Fosfor (mg) | 85 |
Potas (mg) | 139 |
Magnez (mg) | 12 |
Cynk (mg) | 0,32 |
Witamina A (mg) | 36 |
Witamina D (mg) | 0,03 |
Ryboflawina B2 (mg) | 0,17 |
Witamina B12 (mg) | 0,4 |
Źródło: Kunachowicz H. i inni: Tabele wartości odżywczej produktów spożywczych. Warszawa IŻŻ, 1998