Przemysł Mięsny, Wędliny, Mięso, Produkty mięsne - Artykuły, Wiadomości, Nowości, Porady

Wiadomości i Informacje - Mięso, Wędliny

Podczas specjalnej konferencji branżowej „New Meat Horizons” („Nowe horyzonty w branży mięsnej”), zorganizowanej przez firmę Sealed Air Cryovac w kwietniu br. w Paryżu, w stałym centrum techniczno-wystawienniczym Packforum®, 110 przedstawicieli zakładów mięsnych i detalistów z 71 firm działających w 21 krajach z trzech kontynentów rozmawiało na temat najnowszych trendów obserwowanych w branży mięsnej na świecie, a także sprawdzało możliwości innowacyjnych rozwiązań opakowaniowych w zakresie konserwacji żywności, wygody użytkowania i marketingu.

Więcej…

Wiadomości i Informacje - Mięso, Wędliny

Tarczyński promuje swój sztandarowy produkt. Ogólnopolski sampling w hipermarketach w ramach kampanii „Sekret smaku prawdziwego kabanosa”!

Firma Tarczyński S.A., producent ekskluzywnych wyrobów wędliniarskich, organizuje akcje samplingowe swojego sztandarowego produktu Tarczyński Kabanos Extra. Przez 4 tygodnie w wybranych 30 sklepach wielkopowierzchniowych w największych miastach Polski będzie można poznać prawdziwy smak kabanosa.

Więcej…

Wiadomości i Informacje - Mięso, Wędliny

Animex Sp. z o.o. poszerza ofertę plastrów pod marką Morliny o trzy kolejne produkty w nowych opakowaniach.

Więcej…

Wiadomości i Informacje - Mięso, Wędliny

Zakłady Mięsne "Pekpol Ostrołęka", uzupełniły swoją sieć dystrybucji o województwo dolnośląskie, opolskie oraz zachodniopomorskie. Tym samym produkty Pekpolu można kupić w całej Polsce.

Klienci w tych regionach, wybierają najbardziej rozpoznawalne produkty takie jak parówki Paryżanki oraz Balbinki.

Więcej…

Wiadomości i Informacje - Mięso, Wędliny

Czerwone, przetworzone mięso zwiększa ryzyko raka prostaty.

Mężczyźni, którzy spożywają dużo czerwonego przetworzonego mięsa są w większym stopniu narażeni na raka prostaty - potwierdzają zakrojone na szeroką skalę badania, które zostały opublikowane w "American Journal of Epidemiology".

Więcej…

Wiadomości i Informacje - Mięso, Wędliny

Podaż żywca wieprzowego z krajowego chowu. W br. sytuacja na rynku mięsa w Polsce w głównej mierze kształtuje się pod wpływem małej podaży żywca wieprzowego z krajowego chowu.

W jej wyniku istotnie zmniejszyło się zapotrzebowanie na pasze, co pośrednio wpłynęło na spadek cen zbóż.

Więcej…

Wiadomości i Informacje - Mięso, Wędliny

Kompleksowe rozwiązania marki Cryovac - dla zakładów mięsnych i detalistów. Dzięki ponad 50-letniemu doświadczeniu na światowym rynku, firma Sealed Air zaskakuje branżę spożywczą coraz bardziej innowacyjnymi rozwiązaniami opakowaniowymi.

Innowacje te pozwalają zakładom mięsnym obniżyć koszty operacyjne i usprawnić proces produkcji bez negatywnego wpływu na jego elastyczność, np. w zakresie rodzaju pakowanych produktów bądź ich gabarytów.

Więcej…

Technologie - Branża mięsna

Wilki są to urządzenia służące do rozdrobienia świeżego lub gotowanego mięsa, jak również serów, ryb itp. Wykorzystywane są w każdym zakładzie produkującym i przetwarzającym produkty mięsne

Technologie - Branża mięsna

Kocioł Warzelny - urządzenie mające zastosowanie w produkcji spożywczej, m. in. w masarniach, przemyśle mięsnym i wędliniarskim oraz w kuchniach przygotowujących większe ilości produktów płynnych. Jego budowa to zbiornik (gar) z doprowadzonymi przyłączami wody oraz automatyką sterującą pracą (woda, grzanie, ciśnienie).

Więcej…

Technologie - Branża mięsna

Komora Wędzarniczo-Parzelnicza (KWP) - najważniejsze urządzenie w firmach produkujących mięso i wędliny. Komora ta przeznaczona jest do obróbki termicznej wędlin, mięs, drobiu i ryb. Podstawowe procesy to: suszenie, wędzenie, parzenie i studzenie.

Więcej…

Technologie - Branża mięsna

Masownica to urządzenie stosowane w zakładach mięsnych i przeznaczone do próżniowego uplastyczniania różnych gatunków mięs podczas peklowania w produkcji mięsa i wędzonek. Budowa masownicy to hermetycznie zamykany zbiornik bęben) z pokrywą unoszoną najczęściej hydraulicznie. W bębnie znajdują się mieszadła. Pracą masownicy steruje układ automatyki, który odpowiada za wychylenie bębna, masowanie i mieszanie, płynną regulację obrotów i sterowanie wartością próżni i czasem procesu.

Technologie - Branża mięsna

Nastrzykiwarki to urządzenia przeznaczone do domięśniowego wprowadzania solanki peklującej do mięsa z kością i bez kości. Maszyny te stosowane są w zakładach mięsnych i masarniach. Nastrzykiwarki najczęściej mają budowę maszyny wolno-stojącej z ramą nastrzykową w układzie pionowym, przenośnikiem taśmowo-płytkowym oraz zbiornikiem solanki.

Więcej…

Wiadomości i Informacje - Mięso, Wędliny

W dniu 11 grudnia 2009 r. Pan Marek Sawicki Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi podpisał decyzję o uznaniu Systemu Jakości Wieprzowiny PQS (Pork Quality System) za krajowy system jakości żywności.

System został opracowany przez PZHiPTCh "POLSUS" i Związek "Polskie Mięso".PQS jest kompleksowym systemem produkcji wieprzowiny wysokiej jakości.

Więcej…

Wiadomości i Informacje - Mięso, Wędliny

Zdrowe mięso z gęsi

Polska największym producentem gęsi w Europie. Firma Roldrob, należąca do Grupy Drosed SA, zwiększyła w 2009 roku sprzedaż gęsi owsianej o ok. 30 proc. Zwiększający się popyt i produkcja gęsi pozwala firmom drobiarskim, oferować coraz atrakcyjniejsze ceny tego mięsa.

Więcej…

Wiadomości i Informacje - Mięso, Wędliny

Czyli zasady zdrowego żywienia w pracy.

To co jemy - i jak jemy - ma ogromny wpływ nie tylko na nasze samopoczucie, ale też wydajność w pracy i sprawność procesów myślowych.

Nie wspominając o sile do wykonywania codziennych obowiązków. Zdając sobie sprawę z panujących powszechnie kiepskich nawyków żywieniowych..

Więcej…

Wiadomości i Informacje - Mięso, Wędliny

Dlaczego warto wstąpić do klastra organizowanego przez SRW RP- Wyczerpujących odpowiedzi udzielamy w poniższym tekście oraz artykule poświęconym klastrowi francuskich przedsiębiorców i naukowców.

Warto przeczytać, zastanowić się i śmiało wejść w struktury pierwszego polskiego klastra mięsnego.

Więcej…

Wiadomości i Informacje - Mięso, Wędliny

Greckie zakłady mięsne Ifantis wykorzystują zalety nowych folii Cryovac Darfresh z nadrukiem. IFANTIS SA jest jednym z największych zakładów mięsnych w Grecji.

W skład całej grupy wchodzi kilka firm spożywczych działających w pięciu głównych sektorach rynku: mrożonkach, wyrobach piekarniczych, świeżym makaronie, serach i, oczywiście, w wędlinach i wędzonkach, które stanowią najważniejszą część jej działalności.

Więcej…

Wiadomości i Informacje - Mięso, Wędliny

"Dziennik Polski" poinformował na swoich łamach, iż kiełbasa lisiecka, małopolski produkt regionalny, po trzech latach oczekiwania została wpisana na europejską listę produktów tradycyjnych, objętych ochroną unijnego prawa.

Kiełbasa lisiecka będzie 13. polskim produktem tradycyjnym, chronionym przez unijne prawo.

Więcej…

Wiadomości i Informacje - Mięso, Wędliny

Boczek Wieprzowy Wiejski Wędzony otrzymał nagrodę "Najlepsze w Polsce". Został on doceniony przez konsumentów za wyjątkową jakość oraz nieprzeciętne walory smakowe.

Wędliny długodojrzewające z PMB to jedne z najlepszych, najbardziej cenionych przez koneserów wędlin.

Więcej…

Wiadomości i Informacje - Mięso, Wędliny

kurczak pieczony

Firma  Tarczyński SA, pod jedną ze swoich marek StarPeck, wprowadziła już na rynek nową linię wędlin Premium -  „Pieczone z Podbeskidzia”. W jej skład wchodzi aż 10 znakomitych produktów: Szynka Pieczona, Szynka Pieczona Domowa, Szynka Pieczona Noga, Kurczak Pieczony, Wieprzowina Pieczona, Szynka Pieczona z fileta,  Szynka Pieczona mini, Szynka Pieczona mini z fileta, Pasztet Pieczony z pistacjami oraz Pasztet Pieczony z wątróbkami.

Więcej…