Przemysł Mięsny, Wędliny, Mięso, Produkty mięsne - Artykuły, Wiadomości, Nowości, Porady

Technologie - Branża mięsna

Masarnia - otwarcie i prowadzenie masarni

Nieodzownym warunkiem posiadania własnej masarni są: pomieszczenie, kanalizacja, agregaty chłodnicze (chłodnie, mroźnie), ściany pokryte na całej wysokości płytkami ceramicznymi (wymóg UE), myjki pojemników oraz maszyny i urządzenia specjalistyczne (np. komory kwp, nastrzykiwarki, masownice, kutry,wilki). Jeśli w zakładzie ma być również ubojnia (ubój) trzody chlewnej to konieczna jest także własna oczyszczalnia ścieków.

Więcej…

Wiadomości i Informacje - Mięso, Wędliny

W trakcie celebrowania posiłków, szczególnie tych wyjątkowych, jak weekendowe śniadania często marzymy o wędlinach, takich jak dawniej… Pełnych smaku, aromatu, doskonale przyprawionych, cieszących oko i zachwycających podniebienie. Ponad wszystko zależy nam również na najwyższej jakości produktów i zdrowym ich przygotowaniu. Dla wszystkich ceniących domowe, pyszne wędliny firma Hańderek przygotowała nowe UPIECZONE produkty wędliniarskie.

 

Przygotowanie domowych wędlin nie jest łatwe, szczególnie jeśli chcemy zachować ich soczystość. Dodatkowo ich domowa produkcja wiąże się ze znajomością mięs, procesów wytwórczych i temperatur ich pieczenia. Musimy również zaufać nieznanym dostawcom półproduktów i z pewnością poświecić wiele czasu i uwagi mięsiwie zamkniętemu w piekarniku. Często na wykonanie własnych wędlin decydujemy się w przededniu rodzinnych uroczystości lub świąt. Co w natłoku innych obowiązków kończy się dość niefortunnie – zbyt wypieczoną i niesmaczną wędliną. Jak oszczędzić sobie kuchennych rozczarowań? Jak „nie zwariować” przed ladą działu mięsnego i nakarmić rodzinę pysznym UPIECZONYM mięsem? – najlepiej pozostawić kwestię wyrobu wędlin specjalistom i zaufać nowej grupie wędlin firm Hańderek.

Więcej…

Wiadomości i Informacje - Mięso, Wędliny

Rosnące wymagania konsumentów dotyczące wartości zdrowotnej żywności sprawiają, że ekologiczna produkcja wołowiny ma coraz większe znaczenie. Chów bydła w warunkach zbliżonych do naturalnych ogranicza zagrożenia związane z intensywną produkcją rolniczą w gospodarstwach towarowych.

Więcej…

Wiadomości i Informacje - Mięso, Wędliny

Nadchodzące Święta Wielkiej Nocy, to czas biesiadowania przy suto zastawionym stole. Naturalnie wędzone wędliny, zawierające tylko

mięso, to rarytasy którymi pragniemy ugościć naszych bliskich. Jak w gąszczu półek i mnogości dostępnych produktów odnaleźć te najsmaczniejsze, przypominające nam smaki i aromaty z dzieciństwa? Nasz poradnik podpowiada, jak szybko i skutecznie ocenić jakość oferowanych nam wędlin.

Śniadanie Wielkanocne, to posiłek podawany dość późno w niedzielne przedpołudnie. Jego menu jest bardzo bogate. Niezmiennie jednak obok żuru, czy białego barszczu i jaj najważniejsze są wędliny.  Dodajemy je do białych zup lub po prostu zjadamy z chrzanem i ćwikłą. Skoro wędliny są aż tak ważne powinniśmy wybierać je świadomie z dużą dozą podejrzliwości. Przy ich wyborze bądźmy bardziej dociekliwy, czytajmy etykiety i pytajmy sprzedawców.  Pamiętajmy, że nie każdy produkt wędliniarski, to wędlina najwyższej jakości.

Więcej…

Wiadomości i Informacje - Mięso, Wędliny

Znakomite produkty z założenia bronią się same, głównie swoim smakiem. Często jednak trudno pyszne wędliny odnaleźć w gąszczu sklepowych półek. Między innymi z tego też powodu, aby móc szybko lokalizować zdrowe, smaczne i rodzime wyroby powstał program „Doceń polskie”. Czerwono-biały znak „Doceń polskie”, szczególnie z hasłem TOP PRODUKT, to gwarancja wyselekcjonowanych, pieczołowicie przygotowanych wędlin, które wytwarzane są zgodnie z dawnymi recepturami z najwartościowszych mięs z dodatkiem aromatycznych przypraw.

Kolejna edycja programu „Doceń polskie” wyłowiła z setek zgłoszonych produktów, te które wyróżniają się najwyższą jakością, tradycyjnym wykonaniem i „polskim smakiem”. W kategorii wędliny dwukrotnie mianem TOP Produkt wyróżniono wędliny marki Hańderek. Te wyśmienite rarytasy zyskały znak potwierdzający ich elitarną jakość, dzięki godłu z pewnością dostrzeże je i obdarzy zaufaniem większa liczba osób.

Więcej…

Wiadomości i Informacje - Mięso, Wędliny

Większość społeczeństwa niestety nie ma pojęcia o odpowiednim wyborze mięsa, a to dostępne na rynku nie zawsze jest właściwie przygotowywane. Przez wybór złego mięsa – niskiej jakości czy po prostu zepsutego – obniżamy poziom serwowanych potraw, które trafiają na stoły. Jak więc wybrać mięso najlepszej jakości? Czym sugerować się przy jego wyborze? Oto kilka wskazówek.

 

Punkt sprzedaży mięsa

Postaw na sklepy, w których obsługa ma faktyczną wiedzę na temat sprzedawanych wyrobów i doradzi w wyborze najlepszej sztuki mięsa. Najlepiej jeśli mięso nabywamy w sklepach przyzakładowych – do nich mięso trafia bezpośrednio z zakładu produkcyjnego i nie ma możliwości, by było nieświeże.

Więcej…

Wiadomości i Informacje - Mięso, Wędliny

pierogi z mięsem - jawoPierogi z mięsem to chyba jedno z najpopularniejszych i najbardziej lubianych dań w naszym kraju. Zna je każdy i zapewne nie istnieje tradycyjna polska restauracja, w menu której brakowałoby tego znanego i niezwykle smacznego dania. Niestety, brak czasu, codzienne obowiązki lub po prostu niedostatek umiejętności kulinarnych czasami skutecznie zniechęcają do przygotowywania tego energetycznego dania w domu.

Niepotrzebnie. Fani tradycyjnej polskiej kuchni nie muszą rezygnować z pierogów. W sklepach znaleźć można wiele mrożonych dań gotowych, warto jednak wybierać te, które wyrabiane są ręcznie, jak np. pierogi firmy Jawo. Wtedy można mieć pewność, że będą one najwyższej jakości, a ich smak przypomni nam dania z kuchni naszych mam i babć.

Klasyczny smak pierogów z mięsem można też wzbogacić odrobiną pikanterii – Jawo proponuje pierogi z mięsem z sosem paprykowo – czosnkowym. Przygotowanie takiego dania zajmuje dosłownie parę chwil, a pierogi z mięsem zyskują w nim zupełnie nowy wymiar. Pierogi z mięsem Jawo z sosem paprykowo – czosnkowym to klasyka w nowym wydaniu i doskonały pomysł nie tylko na codzienne danie, ale też na eleganckie przyjęcia i bankiety.

Więcej…

Wiadomości i Informacje - Mięso, Wędliny

nabór naukowców do prestiżowego Projektu „Zarządzanie Badaniami Sektora Produkcji Żywności”, Polskie Zrzeszenie Producentów Bydła Mięsnego, Działanie 4.2 „Rozwój kwalifikacji kadr systemy B + R, zarządzanie badaniami produkcji żywności, badanie żywności, zarzadzanie-badaniami.plPolskie Zrzeszenie Producentów Bydła Mięsnego zaprasza pracowników naukowych do udziału w projekcie szkoleniowym „Zarządzanie Badaniami Sektora Produkcji Żywności”, współfinansowanym ze środków Unii Europejskiej – Europejskiego Funduszu Społecznego, w ramach Programu Operacyjnego Kapitał Ludzki, Działanie 4.2 „Rozwój kwalifikacji kadr systemy B + R i wzrost świadomości roli nauki w rozwoju gospodarczym”.

 

Warto wziąć udział

Program szkolenia został dostosowany do aktualnych potrzeb sektora produkcji żywności. Podczas dwóch pięciodniowych zjazdów Uczestnicy i Uczestniczki Projektu poznają najlepsze europejskie praktyki w zakresie planowania projektów badawczych aplikacyjnych dostosowanych do potrzeb sektora produkcji żywności oraz zarządzania ich realizacją. Uczą się planowania i zarządzania projektem, a następnie  opracowują w grupach briefy projektów badawczych oraz ćwiczą zastosowanie narzędzi zarządzania projektami w praktyce.

 

Aktualnie prowadzony jest nabór Uczestników i Uczestniczek do II i III grupy szkoleniowej. Pierwszy zjazd II grupy odbędzie się w dniach 4-8 lutego 2013 r.

 

Wrażenia po zakończeniu I zjazdu szkoleniowego grupy I

W roku 2012 odbyły się dwa zjazdy pierwszej grupy szkoleniowej Projektu. W sierpniu, w Mrągowie, gośćmi specjalnymi szkolenia byli wybitni naukowcy i równocześnie kierownicy prestiżowych, międzynarodowych projektów badawczych: Prof. Nigel Scollan z walijskiego Uniwersytetu w Aberystwyth,  dr Declan Troy z irlandzkiego TEAGASC oraz Prof. Jean – Francois Hocquette, reprezentujący francuski instytut INRA.

 

W trakcie pierwszych czterech  dni szkolenia, prowadzonych przez ekspertów zagranicznych, oprócz prezentacji najlepszych praktyk poruszane zagadnienia obejmowały m.in.  proces inicjowania projektu i analizy rynku – badanie potrzeb biznesowych w projektach aplikacyjnych, kreowanie wpływów nauki na sektor produkcji żywności oraz innowacje w sektorze, proces doboru partnerów, transfer technologii,  proces planowania i budowania projektu, przygotowanie studium wykonalności, a także zarządzanie zakresem projektu, czasem i kontrolą jakości. Organizator zapewnił Uczestnikom i Uczestniczkom tłumaczenia symultaniczne podczas szkoleń prowadzonych w języku angielskim.

Więcej…

Wiadomości i Informacje - Mięso, Wędliny

maszyn, urządzeń dla przemysłu drobiarskiego, USE POULTRY TECH, maszyny mięsneNowa firma na mapie używanych maszyn, urządzeń dla przemysłu drobiarskiego

Firma założona została w 2004 roku przez zespół osób z bogatym doświadczeniem zawodowym, które zbierali u największych producentów maszyn na świecie!

Przez kilka lat firma rozwinęła się na tyle, iż urządzenia i maszyny pochodzące z naszej firmy pracują z powodzeniem na całym świecie. Naszym głównym zadaniem jest dostarczenie urządzeń przemysłu drobiowego wysokiej jakości za rozsądną cenę - często o wartości na poziomie 50 % wartości maszyn nowych. Większość z nich wykonana jest z materiałów kwasoodpornych i stali nierdzewnej. Maszyny, które trafiają do naszej firmy są rozbierane na części pierwsze, co pozwala na dokładną diagnozę, które podzespoły uległy zużyciu po czym wymieniamy je na nowe. Często maszyna "używana" jest tylko z nazwy, gdyż z maszyny wyprodukowanej w 1999 lub 2004 jest tylko rama!

Czy nie warto zatem rozważyć zakupu takiego urządzenia?

Więcej…

Wiadomości i Informacje - Mięso, Wędliny

komora wędzarnicza, wędzarnia, wędzarka automatyczna, wędzenie w sklepie, gdzie kupić komorę wędzarniczą parzelnicząWprowadziliśmy do sprzedaży nowy model komory wędzarniczej przeznaczonej głównie do wędzenia na salach sprzedażowych sklepów mięsnych i rybnych.

Komora KWG-50 naszej firmy jest automatycznym urządzeniem do wędzenia.

Sterownik MIKSTER IMAX500 z panelem dotykowy pozwala zaprogramować każdy proces.

Dzięki dużym szklanym drzwiom klienci mogą na własne oczy widzieć jak przebiega proces wędzenia produktów.

 

Więcej…

Wiadomości i Informacje - Mięso, Wędliny

Pasztety DROP z linii Omega – 3, dzięki zawartości składników, w postaci nienasyconych kwasów tłuszczowych, zyskały wyróżnienie Fundacja Rozwoju Kardiochirurgii im. Zbigniewa Religi.
Fundacja wyróżnia tylko te produkty i usługi, które stanowią element kontynuacji rozpoczętego przez Profesora dzieła, jakim jest rozwój medycyny w zakresie chorób serca i promowania zdrowego stylu życia.  Dlatego sygnuje tylko najwyższą jakość i docenia technologię wytwarzania oraz recepturę decydującą o prozdrowotnym charakterze produktów.

Dbaj o zdrowie

Więcej…

Wiadomości i Informacje - Mięso, Wędliny

pasztet warzywny z soczewicąPASZTET WARZYWNY Z SOCZEWICĄ BIO ekologicznej marki Primaeco, to nowa niezwykle delikatna propozycja, która z pewnością ucieszy fanów zdrowego odżywiania oraz miłośników kulinarnych nowinek.

W słoiczku z Warzywnym Pasztetem z Soczewicą BIO znajduje się prawdziwa moc wartości odżywczych, jakie kryją w sobie ziarna soczewicy, soi i innych dodatków. Soczewica zawiera dużo potasu, wapnia i magnezu oraz witamin z gr. B. Podobnie jak urozmaicające pasztet ziarno soi – dodatkowo przebogate w pełnowartościowe białko.

 

Więcej…

Wiadomości i Informacje - Mięso, Wędliny

produkty mięsne

W pierwszej połowie stycznia br. ceny wieprzowiny w krajach UE sukcesywnie spadały, po okresie stałego wzrostu obserwowanego w ostatnich kilku miesiącach minionego roku - informują analitycy FAMMU/FAPA.
Korekta cen podyktowana jest sezonowym spadkiem popytu m.in. w Niemczech oraz w Holandii, co jest charakterystyczne dla obecnej części roku. Według danych Komisji Europejskiej w połowie stycznia bieżącego roku cena reprezentatywna wieprzowiny (kl. E) dla całej Wspólnoty kształtowała się na poziomie 150,27 euro/100 kg, i była o 6,4 proc. niższa w stosunku do średniej ceny z połowy grudnia 2011 roku.

Więcej…

Wiadomości i Informacje - Mięso, Wędliny

Prezentujemy zdjęcia najnowszego modelu wędzarni automatycznej dla sklepów i punktów gastronomicznych - komora wędzarnicza HOBBY2A.

Na tychże zdjęciach możemy zobaczyć wędzarnie HOBBY2A zainstalowaną na sali sprzedażowej sklepu mięsnego, tak aby klienci mogli obserwować proces wędzenia.


Wędzarnia HOBBY2A jest w pełni automatycznym urządzeniem, z łatwym do obsługi sterownikiem. Sterownik jest wyposażony w dotykowy panel operatorski.

Więcej…

Wiadomości i Informacje - Mięso, Wędliny

Już za rok w chińskiej prowincji Guangdong ruszą nowe zakłady przetwórcze Konspolu. Porozumienie o współpracy w tej dziedzinie podpisali 27 października podczas Hongkong - Guangdong Business Conference w Warszawie prezes Grupy Konspol Konrad Pazgan i Jiang Dongcai, dyrektor w The Administrative Committee Zhaoging National Hi-tech Industry Development Zone.

Więcej…

Wiadomości i Informacje - Mięso, Wędliny

Za oknami coraz chłodniej, a z nieba pada deszcz, czas więc przekąsić coś smacznego i pożywnego. W sklepach na terenie całej Polski można już znaleźć trzy doskonałe pasztety od Cedrobu. Nowe pasztety z pieprzem, boczkiem oraz borowikowy są aromatyczne i smaczne – pasują jako przekąska oraz stanowią wyśmienity dodatek do kanapek.

PASZTET BOROWIKOWY

Więcej…

Wiadomości i Informacje - Mięso, Wędliny

Segment wędlin premium rozwija się bardzo prężnie na polskim rynku. W odpowiedzi na rosnące wymagania konsumentów firma Cedrob wprowadziła do sprzedaży markę Golden Crown. Linię drobiowych wędlin premium już dziś można znaleźć na półkach sieci handlowych – Tesco, Auchan, czy Piotr i Paweł.

Więcej…

Wiadomości i Informacje - Mięso, Wędliny

Według najnowszego raportu Amerykańskiego Departamentu ds. Rolnictwa (USDA) dotyczącego zmian zachodzących na globalnym rynku drobiu, w 2011 r. produkcja mięsa drobiowego na świecie ukształtuje się na poziomie około 100 mln t, tj. o 2% wyższym niż rok wcześniej - informują analitycy BGŻ.

Więcej…

Wiadomości i Informacje - Mięso, Wędliny

Czołowy polski producent wędlin, aby usprawnić pracę oraz poprawić komunikację w swoich zakładach zainwestował w nowoczesne rozwiązania Polycom.

Zakład Przetwórstwa Mięsnego JBB, lider na polskim rynku wędlin, podjął szeroką współpracę z firmą Polycom, światowym liderem w dziedzinie ujednoliconej komunikacji, wdrażając rozwiązania, które nie tylko poprawiają komfort pracy i komunikację w zakładach produkcyjnych, ale przede wszystkim przynoszą wymierne korzyści w postaci niższych kosztów i zwiększonej wydajności pracowników.

Więcej…

Wiadomości i Informacje - Mięso, Wędliny

Podczas specjalnej konferencji branżowej „New Meat Horizons” („Nowe horyzonty w branży mięsnej”), zorganizowanej przez firmę Sealed Air Cryovac w kwietniu br. w Paryżu, w stałym centrum techniczno-wystawienniczym Packforum®, 110 przedstawicieli zakładów mięsnych i detalistów z 71 firm działających w 21 krajach z trzech kontynentów rozmawiało na temat najnowszych trendów obserwowanych w branży mięsnej na świecie, a także sprawdzało możliwości innowacyjnych rozwiązań opakowaniowych w zakresie konserwacji żywności, wygody użytkowania i marketingu.

Więcej…