Wiadomości i Informacje - Mięso, Wędliny
Nadziewarka do kiełbas do urządzenie, które pozwala nabić przygotowywaną przez siebie kiełbasę ulubionym farszem. Urządzenie to występuje w wielu różnych wersjach, zarówno do zastosowania amatorskiego, jak i przemysłowego. Co warto wiedzieć przed zakupem nadziewarki i czym kierować się przy jej wyborze?
Nadziewarki można podzielić na urządzenia pionowe i poziome. Nadziewarki poziome są zazwyczaj urządzeniami przeznaczonymi do produkcji kiełbas na mniejszą skalę. Używają ich osoby prywatne, które wytwarzają swoje kiełbasy w domach, ale modele od dobrych producentów sprawdzają się też w większych lokalach gastronomicznych, obiektach agroturystycznych itp.
Pionowa nadziewarka do kiełbas to najczęściej model przeznaczony do użytku profesjonalnego i przemysłowego. Cechuje się on nie tylko znacznie wyższą wytrzymałością na intensywne, regularne użytkowanie, ale też – większą pojemnością pojemnika na farsz (powyżej 7 l). To bardzo ważna właściwość przy większej produkcji, gdyż ogranicza przerwy w pracy związane z koniecznością ponownego napełnienia nadziewarki farszem.
Wybierając nadziewarkę do kiełbas do swojego domu lub biznesu, upewnij się, czy ma ona wystarczającą pojemność. Pamiętaj też, że urządzenia poziome są bardziej problematyczne w przechowywaniu, gdy nie są użytkowane – jeśli więc ogranicza Cię miejsce, model pionowy będzie lepszym wyborem.
Szukając nadziewarki, postaw na jakość. Pamiętaj, że urządzenie ma mieć regularny kontakt z żywnością, dlatego powinno być wykonane z materiałów nierdzewnych, łatwych w czyszczeniu. Zdecydowanie polecamy zakup nadziewarki renomowanej firmy.
Wybierając nadziewarkę do kiełbas od dobrego producenta, nie musisz martwić się o potencjalne usterki urządzenia. W dobrym sklepie oferującym części zamienne dla gastronomii, np. w Horeca Parts bez problemu znajdziesz zamiennik elementu, który z biegiem lat się zużył. Korzystając z nadziewarki nieznanej marki, niestety nie masz gwarancji, czy uda Ci się dostać do niej części zamienne, lub też, w jakim czasie do Ciebie dotrą. W przypadku produkcji kiełbas na większą skalę oczekiwanie może skończyć się niestety odczuwalnymi stratami finansowymi.
Najnowocześniejsze nadziewarki do kiełbas są wyposażane w dodatkowe funkcje, które warto wziąć pod uwagę przy zakupie. Są one szczególnie przydatne przy większej produkcji. Jedną z nich jest regulacja ciśnienia, pozwalająca nadziewać kiełbasę w określonym tempie. Zaawansowane modele mają funkcję automatycznego nadziewania kiełbas czy napełniania kiełbas o różnych średnicach. Część modeli otrzymuje wbudowany system chłodzenia, który utrzymuje najlepszą do nadziewania temperaturę farszu. Dodatkowe opcje zwiększają oczywiście cenę urządzenia, dlatego w przypadku produkcji na własny użytek warto zadać sobie pytanie, czy rezygnacja z części z nich nie okaże się rozsądną oszczędnością.