Wiadomości i Informacje - Mięso, Wędliny
Mięso posiada wiele gatunków i rodzajów, które powinny odgrywać różne role w zbilansowanej diecie. Dzięki niemu możemy dostarczyć naszemu organizmowi wielu niezbędnych mu substancji, ale nie powinniśmy przesadzać z jego spożywaną ilością. Jakie mięso i jak często powinno trafiać na nasze talerze, abyśmy mogli cieszyć się jego smakiem i dobrym zdrowiem?
Do czerwonego mięsa zaliczamy takie gatunki jak wieprzowina, wołowina, baranina i dziczyzna. Za ich kolor odpowiada mioglobina, czyli białko magazynujące tlen w komórkach. Często wspomina się, że mięso czerwone powinno być rzadziej spożywane niż białe. Jest to prawda, ale również ono zawiera wiele kluczowych dla naszego zdrowia składników i dlatego może regularnie trafiać na nasze talerze.
Czerwone mięso jest bogate w pełnowartościowe białko. Oznacza to, że posiada w sobie wszystkie aminokwasy niezbędne do prawidłowego funkcjonowania ludzkiego organizmu. Proteiny wspierają również utrzymanie i wzrost masy mięśniowej, a także korzystnie wpływają na zdrowie kości i zębów.
Kolejną zaletą czerwonego mięsa jest wysoka zawartość żelaza. To kluczowy dla ludzkiego zdrowia składnik odżywczy, pełniący ważną rolę podczas procesu oddychania. Tworzy on bowiem hemoglobinę, która odpowiada za dostarczanie tlenu z płuc do tkanek. To jednak nie jedyna ważna funkcja żelaza - wpływa ono pozytywnie na rozwój neurologiczny, proces wzrostu, a także syntezę hormonów.
Oprócz żelaza i białka, czerwone mięso zawiera także cynk. Wpływu tego ostatniego na właściwy metabolizm komórkowy nie sposób przecenić. Wspominany pierwiastek usprawnia też funkcjonowanie układu odpornościowego, a także gojenie się ran. Bierze także udział w syntezie DNA i białek.
Czerwone mięso posiada w sobie składniki korzystnie działające na nasze zdrowie, ale nie powinniśmy spożywać zbyt dużej jego ilości. Niestety, jest ono wysokokaloryczne, a także bogate w tłuszcze. Sprawia to, że jego częste spożywanie może zwiększać ryzyko wystąpienia niektórych chorób, a także rozwoju otyłości.
Białe mięso powszechnie uważane jest za zdrowsze. Cieszy się tą opinią głównie za sprawą swojego składu, w którym jest znacznie mniej tłuszczów. Dzięki temu nie przyczynia się w takim samym stopniu do powstawania złego cholesterolu, a w konsekwencji do chorób serca, układu krążenia i otyłości.
Mianem białego mięsa określa się drób oraz mięso królików i zająców. Podobnie jak odmiana czerwona, posiada ono w sobie wiele pełnowartościowego białka. Czyni to z niego dobry wybór dla każdej osoby, która chciałaby prowadzić dietę niskokaloryczną lub po prostu zmniejszyć liczbę kalorii dostarczanych organizmowi.
Włączenie mięsa do naszej diety może pomóc w dostarczeniu organizmowi wszelkich składników odżywczych, niezbędnych do jego odpowiedniego funkcjonowania. Warto pamiętać o tym, aby nasz jadłospis był różnorodny i zbilansowany. Dzięki temu zwiększymy nasze szanse na długie życie w dobrym zdrowiu!