Wiadomości i Informacje - Mięso, Wędliny
wtorek, 03 grudnia 2019 15:52
Przegląd Spożywczy

Polędwiczki z indyka cieszą podniebienia nawet najbardziej wymagających osób. Smakowite, miękkie i sycące nadają się zarówno na obiady, jak i wykwintne kolacje.
Polędwiczki z indyka w sosie pieczarkowym
Polędwiczki z sosie pieczarkowym to doskonała propozycja na obiad po męczącym dniu w pracy. Ich przygotowanie jest proste i zajmuje zaledwie 30 minut.
Składniki: (na 2 porcje)
- 300 g polędwiczek z indyka
- cebula
- ząbek czosnku
- 200 g pieczarek
- 100 ml śmietanki 30%
- przyprawy: sól, pieprz, czosnek granulowany, oregano, natka pietruszki
- olej lub oliwa do smażenia
Sposób przygotowania:
- Mięso myjemy i kroimy w podłużne paski. Mieszamy z niewielką ilością oliwy oraz przypraw (ilość adekwatna do naszych preferencji). Odstawiamy na 10 minut, aż się zamarynuje.
- Kroimy cebulę w kostkę, a pieczarki w paseczki. Na niewielkiej ilości oliwy smażymy cebulę, aż się zarumieni. Następnie dodajemy przeciśnięty ząbek czosnku i wrzucamy pieczarki. Smażymy na niewielkim ogniu, aż pieczarki zmiękną i puszczą sok.
- Na patelnię dokładamy mięso. Całość smażymy jeszcze przez 15 minut, aż mięso zmięknie.
- Dolewamy śmietankę i mieszamy delikatnie, aż potrawa zgęstnieje. Jeśli wciąż jest dla nas zbyt rzadka, możemy użyć niewielką ilość mąki ziemniaczanej i wymieszać z sosem.
- Mięso podawać z kaszą lub gotowanymi ziemniakami i sałatką ze świeżych warzyw.
Polędwiczki z indyka z ryżem
Jeśli jesteśmy miłośnikami szybkich i jednocześnie niezwykle sycących obiadów, to przepis na polędwiczki z indyka z ryżem z pewnością stanie się jednym z naszych ulubionych. Przygotowanie posiłku jest niezwykle proste i zajmuje zaledwie 15 minut.
Składniki (na 1 porcję):
- 200 g polędwiczek z indyka
- oliwa do smażenia
- sól
- pieprz
- papryka słodka w proszku
- curry
- łyżka sosu sojowego
- 3 łyżki ryżu (gatunek zależny od naszych preferencji)
Sposób przygotowania:
- Mięso myjemy i kroimy w podłużne paski. Mieszamy z sosem sojowym, przyprawami (ilość zależna od naszych upodobań) i łyżką oliwy. Odstawiamy na 5 minut.
- W międzyczasie zagotowujemy wodę i przygotowujemy ryż.
- Na rozgrzaną patelnię przekładamy mięso. Nie dodajemy więcej oliwy – ilość z marynaty zupełnie nam wystarczy. Smażymy przez 10 minut, co chwilę obracając.
- Mięso zjadamy z ugotowanym ryżem.
Polędwiczki z indyka w cieście
Przepis na polędwiczki z indyka w cieście jest niezwykle prosty w przygotowaniu i zaskakuje swoim smakiem. Potrawa nadaje się zarówno na obiad, jak i romantyczną kolację. Całość przygotowania to ok. 45 minut.
Składniki (na 2 porcje):
- 300 g polędwiczek z indyka
- przyprawy do marynaty: sól, papryka słodka, czosnek granulowany, oregano
- łyżka sosu sojowego
- oliwa lub olej
- 2 jajka
- 50 ml mleka
- łyżeczka ziół prowansalskich
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
Sposób przygotowania:
- Mięso myjemy i kroimy w podłużne paski. Mieszamy z sosem sojowym, przyprawami do marynaty i łyżką oliwy. Odstawiamy na 10 minut.
- W międzyczasie przygotowujemy ciasto. Rozbijamy 2 jajka, mieszamy z mlekiem, ziołami prowansalskimi i mąką. Musimy mocno wymieszać, by nie powstały grudki.
- Na patelni rozgrzewamy oliwę. Kawałki mięsa moczymy w cieście, następnie przekładamy na patelnię. Smażymy na średnim ogniu, aż ciasto do zarumienienia.
- Mięso podajemy z sałatką ze świeżych warzyw.
Przygotowanie polędwiczek z indyka jest niezwykle proste oraz szybkie. To my decydujemy, na co mamy ochotę i korzystamy z szeregu danych nam możliwości.
Przepisy kulinarne na pysznego indyka zostały dostarczone przez serwis Wingsofquality.eu.