Wiadomości i Informacje - Mięso, Wędliny

Polędwiczki z indyka cieszą podniebienia nawet najbardziej wymagających osób. Smakowite, miękkie i sycące nadają się zarówno na obiady, jak i wykwintne kolacje.

 

Polędwiczki z indyka w sosie pieczarkowym

Polędwiczki z sosie pieczarkowym to doskonała propozycja na obiad po męczącym dniu w pracy. Ich przygotowanie jest proste i zajmuje zaledwie 30 minut.

Składniki: (na 2 porcje)

  • 300 g polędwiczek z indyka
  • cebula
  • ząbek czosnku
  • 200 g pieczarek
  • 100 ml śmietanki 30%
  • przyprawy: sól, pieprz, czosnek granulowany, oregano, natka pietruszki
  • olej lub oliwa do smażenia

Sposób przygotowania:

  1. Mięso myjemy i kroimy w podłużne paski. Mieszamy z niewielką ilością oliwy oraz przypraw (ilość adekwatna do naszych preferencji). Odstawiamy na 10 minut, aż się zamarynuje.
  2. Kroimy cebulę w kostkę, a pieczarki w paseczki. Na niewielkiej ilości oliwy smażymy cebulę, aż się zarumieni. Następnie dodajemy przeciśnięty ząbek czosnku i wrzucamy pieczarki. Smażymy na niewielkim ogniu, aż pieczarki zmiękną i puszczą sok.
  3. Na patelnię dokładamy mięso. Całość smażymy jeszcze przez 15 minut, aż mięso zmięknie.
  4. Dolewamy śmietankę i mieszamy delikatnie, aż potrawa zgęstnieje. Jeśli wciąż jest dla nas zbyt rzadka, możemy użyć niewielką ilość mąki ziemniaczanej i wymieszać z sosem.
  5. Mięso podawać z kaszą lub gotowanymi ziemniakami i sałatką ze świeżych warzyw.

 

Polędwiczki z indyka z ryżem

Jeśli jesteśmy miłośnikami szybkich i jednocześnie niezwykle sycących obiadów, to przepis na polędwiczki z indyka z ryżem z pewnością stanie się jednym z naszych ulubionych. Przygotowanie posiłku jest niezwykle proste i zajmuje zaledwie 15 minut.

Składniki (na 1 porcję):

  • 200 g polędwiczek z indyka
  • oliwa do smażenia
  • sól
  • pieprz
  • papryka słodka w proszku
  • curry
  • łyżka sosu sojowego
  • 3 łyżki ryżu (gatunek zależny od naszych preferencji)

Sposób przygotowania:

  1. Mięso myjemy i kroimy w podłużne paski. Mieszamy z sosem sojowym, przyprawami (ilość zależna od naszych upodobań) i łyżką oliwy. Odstawiamy na 5 minut.
  2. W międzyczasie zagotowujemy wodę i przygotowujemy ryż.
  3. Na rozgrzaną patelnię przekładamy mięso. Nie dodajemy więcej oliwy – ilość z marynaty zupełnie nam wystarczy. Smażymy przez 10 minut, co chwilę obracając.
  4. Mięso zjadamy z ugotowanym ryżem.

Polędwiczki z indyka w cieście

Przepis na polędwiczki z indyka w cieście jest niezwykle prosty w przygotowaniu i zaskakuje swoim smakiem. Potrawa nadaje się zarówno na obiad, jak i romantyczną kolację. Całość przygotowania to ok. 45 minut.

Składniki (na 2 porcje):

  • 300 g polędwiczek z indyka
  • przyprawy do marynaty: sól, papryka słodka, czosnek granulowany, oregano
  • łyżka sosu sojowego
  • oliwa lub olej
  • 2 jajka
  • 50 ml mleka
  • łyżeczka ziół prowansalskich
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej

Sposób przygotowania:

  1. Mięso myjemy i kroimy w podłużne paski. Mieszamy z sosem sojowym, przyprawami do marynaty i łyżką oliwy. Odstawiamy na 10 minut.
  2. W międzyczasie przygotowujemy ciasto. Rozbijamy 2 jajka, mieszamy z mlekiem, ziołami prowansalskimi i mąką. Musimy mocno wymieszać, by nie powstały grudki.
  3. Na patelni rozgrzewamy oliwę. Kawałki mięsa moczymy w cieście, następnie przekładamy na patelnię. Smażymy na średnim ogniu, aż ciasto do zarumienienia.
  4. Mięso podajemy z sałatką ze świeżych warzyw.

Przygotowanie polędwiczek z indyka jest niezwykle proste oraz szybkie. To my decydujemy, na co mamy ochotę i korzystamy z szeregu danych nam możliwości.

Przepisy kulinarne na pysznego indyka zostały dostarczone przez serwis Wingsofquality.eu.