Wiadomości i Informacje - Mięso, Wędliny
Pytanie na pozór banalne i mogące wywołać zdziwienie. Przecież mięso w postaci surowej czy też wstępnie przygotowanych półproduktów jest ogólnie dostępne na bazarach, w sklepikach osiedlowych i sklepach wielkopowierzchniowych. Co może być trudnego w tak prostej i niemal codziennej czynności?
Kluczem do odpowiedzi jest oczywiście jakość, a tę nie zawsze łatwo ocenić. Technologia chowu i późniejszej obróbki mięsa bardzo ewoluowała w ostatnich latach. W powszechnej opinii nie są to zmiany dobre, a większość mięsa obecnego na rynku pochodzi z ferm, na których zwierzęta karmione są w sposób mający pozytywnie wpłynąć na przyrost ich masy, nawet kosztem utraty wartości odżywczych. Rzeczywistość nie jest jednak tak straszna. Zmiany w sposobie żywienia poparte badaniami naukowymi i opiniami dietetyków sprawiły, że obecnie mięso charakteryzuje się niższą zawartością tłuszczu przy jednoczesnym zachowaniu poziomu niezbędnych pierwiastków.
Idąc na zakupy, warto kierować się kilkoma istotnymi zasadami. Ponieważ każdy produkt dopuszczony do obrotu handlowego musi mieć precyzyjnie określony skład, podstawową radą jest czytanie oznaczeń. Dwa kawałki mięsa tego samego gatunku, nawet jeśli wyglądają podobnie, mogą mieć zupełnie różne składy. Sprawdzenie etykiety powie nam, jakie dodatkowe składniki zostały użyte, a mówiąc kolokwialnie - dowiemy się, ile jest mięsa w mięsie. Nie znaczy to, że powinniśmy lekceważyć ocenę wizualną kawałka. Nie jest potrzebne duże doświadczenie, aby odróżnić świeże mięso o jędrnej strukturze i żywych kolorach od produktu gorszej jakości.
O ile lekka utrata koloru nie musi oznaczać gorszej jakości, a może jedynie być świadectwem nieco dłuższego kontaktu z powietrzem, to wszelkie zasinienia i wyczuwalna woń stęchlizny są przesłankami dyskwalifikującymi. Takie mięso nie tylko traci cechy smakowe i odżywcze, ale może stanowić poważne zagrożenie dla naszego zdrowia. Podchodźmy zatem z rozwagą do wszelkich przecen i promocyjnych okazji.
Czynnik ceny jest jednym z najważniejszych, jakie bierzemy pod uwagę podczas zakupów, nie może jednak stanowić jedynego kryterium. Z produktu gorszego, niezależnie od posiadanych umiejętności kulinarnych, nie uda się przygotować popisowego dania, a często pozorna oszczędność może okazać się zmarnowaniem pieniędzy. Warto wybrać dobrego i sprawdzonego dostawcę - przykładem jest Swiezemieso.pl, prowadzone przez osoby od lat związane z branżą. Ogrom doświadczenia poparty umiejętnością słuchania klientów owocuje trafnie dobraną ofertą, a przede wszystkim gwarantuje najwyższą jakość. To najlepszy sposób, aby zbudować zaufanie.