Wiadomości i Informacje - Mięso, Wędliny

produkty mięsne

W pierwszej połowie stycznia br. ceny wieprzowiny w krajach UE sukcesywnie spadały, po okresie stałego wzrostu obserwowanego w ostatnich kilku miesiącach minionego roku - informują analitycy FAMMU/FAPA.
Korekta cen podyktowana jest sezonowym spadkiem popytu m.in. w Niemczech oraz w Holandii, co jest charakterystyczne dla obecnej części roku. Według danych Komisji Europejskiej w połowie stycznia bieżącego roku cena reprezentatywna wieprzowiny (kl. E) dla całej Wspólnoty kształtowała się na poziomie 150,27 euro/100 kg, i była o 6,4 proc. niższa w stosunku do średniej ceny z połowy grudnia 2011 roku.
Największy spadek cen zanotowano w Polsce (-9,4 proc.), w Austrii (-9,4 proc.), w Holandii (-8,4 proc.), w Słowenii, (-8,2 proc.), w Belgii (-7,8 proc.) oraz w Niemczech (-7,6 proc.). Najniższą dynamikę spadku cen odnotowano zaś w Irlandii (-0,2 proc.), w Wielkiej Brytanii (-1,1 proc.), na Cyprze (-1,2 proc.), w Portugalii (-2,0 proc.), w Rumunii (-3,0 proc.), w Grecji i Hiszpanii (po -3,3 proc.) oraz w Czechach (-3,4 proc.). Ceny wieprzowiny nadal rosły jedynie w Bułgarii (+2,0 proc.), w Finlandii (+1,4 proc.), na Malcie (+0,5 proc.) oraz na Łotwie (+0,2 proc.).


Ceny tego gatunku mięsa pozostały na niezmienionym poziomie tylko w Luksemburgu. Pomimo spadku cen na początku br. pozostają one na relatywnie wysokim poziomie dla tej części roku. Są one o 11 proc. wyższe niż przed rokiem oraz o 15 proc. wyższe niż przed dwoma laty, a także przekraczają średnią z ostatnich pięciu lat dla tego okresu o 13,5 proc. W Polsce w połowie stycznia br. średnia reprezentacyjna cena wieprzowiny wynosiła 151,59 euro/100 kg, tj. była ponad 12 proc. wyższa niż przed rokiem.

Ceny tego gatunku mięsa na naszym rynku były także 0,9 proc. wyższe od średniej ceny dla całej Wspólnoty oraz odpowiednio o 1,8 proc. i 8,4 proc. wyższe od cen w Niemczech oraz w Danii. Należy podkreślić, że obserwowana sytuacja popytowo-podażowa na rynku wieprzowiny w Unii wpłynie w najbliższych miesiącach na utrzymanie cen tego gatunku mięsa na wysokim poziomie.

Artykuły o podobnej tematyce: