Wiadomości i Informacje - Mięso, Wędliny
Prawie wszystkie surowce spożywcze są pochodzenia organicznego, a produkty z nich wytworzone są nietrwałe i szybko się psują. W szczególności surowce pochodzenia zwierzęcego, czyli mięso zwierząt rzeźnych, drób i ryby oraz produkty z nich wytworzone, a także jaja, mleko i produkty mleczne, są szczególnie podatne na rozkład. Dlatego też od wielu lat ludzie dodają do produktów wiele dodatków, a ich zadania zdecydowanie wykraczają poza przedłużenie trwałości i konserwację. W trosce o zdrowie zwierząt oraz o jakość produktów odzwierzęcych, stosuje się dodatki, które pomagają zachować zdrowie, ale również poprawić smak pożywienia. Oczywiście- wszystkie dodatki powinny być zatwierdzone jako bezpiecznie do spożycia. Błędy przy planowaniu diety zwierząt mogą poważnie odbić się na ich zdrowiu, zaburzyć metabolizm, czy doprowadzić do rozwoju infekcji.
Więcej…