Wiadomości i Informacje - Mięso, Wędliny

prosiak

W dzisiejszym artykule przyjrzymy się fascynującej ewolucji hodowli świń w Polsce i zagadnieniom związanym z cenami prosiąt. Śledząc rozwój hodowli od tradycyjnych "warchlaków" do współczesnych "tuczników," postaramy się odpowiedzieć na pytanie: ile kosztuje prosiak?

Więcej…

Wiadomości i Informacje - Mięso, Wędliny

nadziewarka do kiełbasy

Nadziewarka do kiełbas do urządzenie, które pozwala nabić przygotowywaną przez siebie kiełbasę ulubionym farszem. Urządzenie to występuje w wielu różnych wersjach, zarówno do zastosowania amatorskiego, jak i przemysłowego. Co warto wiedzieć przed zakupem nadziewarki i czym kierować się przy jej wyborze?

Więcej…

Wiadomości i Informacje - Mięso, Wędliny

wołowina biotaurus

Hodowla bydła często przebiega w sposób nieekologiczny, a nawet niehumanitarny względem zwierząt ściśniętych w wąskich klatkach. Firma Biotaurus zapewnia krowom odpowiednie warunki, wierząc, że szczęśliwe zwierzęta pasione na zielonych pastwiskach to wysokiej jakości mięso, które zostaje od nich pozyskane. Markowe produkty są potwierdzeniem tej tezy, i to nie tylko pod kątem smaku, ale także walorów odżywczych.

Więcej…

Wiadomości i Informacje - Mięso, Wędliny

przetwórstwo mięsne

Prawie wszystkie surowce spożywcze są pochodzenia organicznego, a produkty z nich wytworzone są nietrwałe i szybko się psują. W szczególności surowce pochodzenia zwierzęcego, czyli mięso zwierząt rzeźnych, drób i ryby oraz produkty z nich wytworzone, a także jaja, mleko i produkty mleczne, są szczególnie podatne na rozkład. Dlatego też od wielu lat ludzie dodają do produktów wiele dodatków, a ich zadania zdecydowanie wykraczają poza przedłużenie trwałości i konserwację. W trosce o zdrowie zwierząt oraz o jakość produktów odzwierzęcych, stosuje się dodatki, które pomagają zachować zdrowie, ale również poprawić smak pożywienia. Oczywiście- wszystkie dodatki powinny być zatwierdzone jako bezpiecznie do spożycia. Błędy przy planowaniu diety zwierząt mogą poważnie odbić się na ich zdrowiu, zaburzyć metabolizm, czy doprowadzić do rozwoju infekcji.

Więcej…

Wiadomości i Informacje - Mięso, Wędliny

Mięso posiada wiele gatunków i rodzajów, które powinny odgrywać różne role w zbilansowanej diecie. Dzięki niemu możemy dostarczyć naszemu organizmowi wielu niezbędnych mu substancji, ale nie powinniśmy przesadzać z jego spożywaną ilością. Jakie mięso i jak często powinno trafiać na nasze talerze, abyśmy mogli cieszyć się jego smakiem i dobrym zdrowiem?

Więcej…

Wiadomości i Informacje - Mięso, Wędliny

jagnięcina

Mięso jagnięce cieszy się dużą popularnością wśród mistrzów kuchni na całym świecie. Nie jest to nic dziwnego – świeża jagnięcina zawiera nie tylko ogromną ilość białka i mikroskładników, ale także cechuje się niezwykłym, delikatnym smakiem, który przypadnie do gustu nawet tym, którzy nie mają dużo mięsa w swoim jadłospisie. Co warto wiedzieć o jagnięcinie i jakie są najciekawsze propozycje potraw opartych o mięso jagnięce?

Więcej…

Wiadomości i Informacje - Mięso, Wędliny

Trudno wyobrazić sobie wielkanocne śniadanie bez swojskiej, pachnącej mieszanką przypraw i dymem kiełbasy. Jaką wybrać, żeby nasze kulinarne poczynania wzbudziły zachwyt wszystkich zasiadających przy świątecznym stole? Numer 1 to bez dwóch zdań kiełbasy od Hańderka.

Więcej…

Wiadomości i Informacje - Mięso, Wędliny

Maszyny używane przy produkcji mięsnej nikogo nie dziwią w branży. Ale maszyny do ich sprzedaży lub dostawy? Działające 24 godziny na dobę, 7 dni w tygodniu. Powoli nie powinny.

Więcej…

Wiadomości i Informacje - Mięso, Wędliny

Obowiązkiem pracodawcy jest ochrona życia i zdrowia pracowników. Powinien on dążyć do wyeliminowania lub zminimalizowania ryzyka występującego w procesie pracy. Aby uniknąć błędów i organizować pracę w sposób bezpieczny, warto poznać najczęstsze przyczyny wypadków.

 

Więcej…

Wiadomości i Informacje - Mięso, Wędliny

Przetwórstwo mięsa uważane jest za branżę szczególnie niebezpieczną ze względu na liczne zagrożenia wypadkowe. Ich identyfikacja jest ważnym elementem oceny ryzyka zawodowego, co jest obowiązkiem każdego pracodawcy. Eliminowanie zagrożeń ma na celu ochronę ludzkiego zdrowia i życia, służy zapobieganiu stresowi u pracowników i pracodawców, stratom finansowym oraz innym kłopotom związanym z ewentualnymi wypadkami przy pracy czy chorobami zawodowymi.

Więcej…

Wiadomości i Informacje - Mięso, Wędliny

Nieprawidłowości w zakładach przetwórstwa mięsnego

Czy praca w branży przetwórstwa mięsa w Polsce jest bezpieczna? Mimo modernizacji części zakładów, związanej m.in. z dostosowaniem do przepisów sanitarno-weterynaryjnych Unii Europejskiej, statystyki dotyczące wypadków w tej branży nadal niepokoją. W latach 2013-2017 w zakładach przetwórstwa mięsnego 235 osób zostało poszkodowanych w wypadkach przy pracy, w tym 12 poniosło śmierć, a 65 odniosło ciężkie obrażenia.

Więcej…

Wiadomości i Informacje - Mięso, Wędliny

Polędwiczki z indyka cieszą podniebienia nawet najbardziej wymagających osób. Smakowite, miękkie i sycące nadają się zarówno na obiady, jak i wykwintne kolacje.

Więcej…

Wiadomości i Informacje - Mięso, Wędliny

Pytanie na pozór banalne i mogące wywołać zdziwienie. Przecież mięso w postaci surowej czy też wstępnie przygotowanych półproduktów jest ogólnie dostępne na bazarach, w sklepikach osiedlowych i sklepach wielkopowierzchniowych. Co może być trudnego w tak prostej i niemal codziennej czynności?

Więcej…

Wiadomości i Informacje - Mięso, Wędliny

Warto wiedzieć, że mięso wieprzowe miało w swojej historii różną sławę. W dawnym okresie, około XX wieku, wieprzowina nie była uważana za bezpieczną i jeśli ktoś nie potrafił przygotować tego mięsa – ludzie obawiali się przed jego spożyciem. Ale teraz, hodowla świń odbywa się w bezpieczny sposób, dzięki czemu mięso wieprzowe może być spożywane już po ogrzaniu go wewnętrznym ciepłem o wysokości około 160 stopni Celsjusza. Jeśli soki z mięsa są różowe, to jest sygnał odpowiednio przygotowanego mięsa wieprzowego – każdy przepis na kotlet wieprzowy opiera się o tę zasadę.

Więcej…

Wiadomości i Informacje - Mięso, Wędliny

mielone mięso

W dzisiejszych czasach maszynka do mielenia mięsa spełnia wiele funkcji. Nie jest już tylko standardową maszynką do mielenia, potrafi pełnić nawet funkcję wyciskarki do soków. W ofercie sprzedawców można spotkać dwa główne typy maszynek do mielenia mięsa.

Więcej…

Wiadomości i Informacje - Mięso, Wędliny

Transport żywności ma ogromne znaczenie, a ponadto – jest dużym wyzwaniem logistycznym. Zwłaszcza w przypadku mięsa, które musi mieć zapewnione odpowiednie warunki termiczne, wilgotność, a także zabezpieczenie przed dostępem powietrza, bakterii itp. Wyjaśniamy, jakie są obowiązujące normy i przepisy, a także jakie są najlepsze skrzynki transportowe do mięsa i przetworów mięsnych. Jak zabezpieczyć żywność podczas transportu?

Więcej…

Wiadomości i Informacje - Mięso, Wędliny

Czy grillowanie jest bezpieczne?

Mikrobiolodzy: grillowanie może być niebezpieczne bakteriami Yersinia

Jedzenie niedopieczonego mięsa z grilla może spowodować groźną chorobę - alarmują mikrobiolodzy.

Coraz więcej zdarza się zakażeń "importowanymi" zza oceanu bakteriami Yersinia. W tym roku wykryto ich już ponad kilkadziesiąt.

Więcej…

Wiadomości i Informacje - Mięso, Wędliny

O naszej kondycji i samopoczuciu w dużej mierze decyduje to, co spożywamy. Organizm człowieka w każdym wieku ma nieco inne zapotrzebowanie na poszczególne składniki odżywcze. Inne posiłki przygotowujemy dla małych dzieci, młodzieży, osób dorosłych czy wreszcie dla seniorów. Jednym z produktów, który odpowiada na potrzeby osób starszych jest chude mięso drobiowe. Drób, a szczególnie mięso z kurczaka jest lekkostrawne, delikatne w smaku, zawiera mało kwasów tłuszczowych nasyconych, dużo pełnowartościowego białka, witamin i mikroelementów.

Więcej…

Wiadomości i Informacje - Mięso, Wędliny

Może się wydawać, że w dobie doskonale zapatrzonych we wszelkie produkty sklepów spożywczych własnoręczne wykonywanie wyrobów nie ma żadnego sensu. Jest jednak dokładnie odwrotnie. Jakość sprzedawanej w sklepach żywności zwykle pozostawia wiele do życzenia, zwłaszcza jeśli chodzi o wędliny, gdyż są one wręcz naszpikowane chemicznymi substancjami konserwującymi, zaś wysokiej jakości produkty są na tyle kosztowne, że nie każdy może sobie na nie pozwolić. Warto zatem zastanowić się nad zaopatrzeniem się w domową wędzarnię, może się bowiem okazać, że jest to wspaniałe rozwiązanie powyższego problemu.

Więcej…

Wiadomości i Informacje - Mięso, Wędliny

Co warto jeść w zimie?

Za oknem mróz i niskie temperatury - napływają alarmujące dane o śliskich drogach, a także przypadkach zamarznięcia.

Jednak nawet w ciężkich warunkach pogodowych musimy pracować, uczyć się i normalnie żyć. Czy można dzięki odpowiedniej diecie przygotować ludzki organizm do walki z zimnem.

Więcej…

Wiadomości i Informacje - Mięso, Wędliny

Pasztety są obecne na naszych polskich stołach już od kilku stuleci. Chociaż przygotowywano je już w Starożytnym Rzymie, to nasze, choć wydają się zupełnie polskie, przywędrowały z Francji. Można powiedzieć, że jedzenie pasztetu jest więc prawdziwie francuskim zwyczajem. Specjalnie szkoleni pasztetnicy przybywali z Francji na dwory królewskie wielu europejskich państw. Dlaczego lubimy pasztety? Jak wybrać pasztet dobrej jakości?

Więcej…