Technologie - Branża mięsna
Komora Wędzarniczo-Parzelnicza (KWP) - najważniejsze urządzenie w firmach produkujących mięso i wędliny. Komora ta przeznaczona jest do obróbki termicznej wędlin, mięs, drobiu i ryb. Podstawowe procesy to: suszenie, wędzenie, parzenie i studzenie.
Komory wędzarnicze są urządzeniami przeznaczonymi do produkcji cieplnie opracowanych produktów mięsnych i innych produktów spożywczych. Umożliwiają automatyczne zaczerwienienie, suszenie, wędzenie i gotowanie w jednym cyklu produkcyjnym bez kolejnych czynności.
Konstrukcja komór wędzarniczych jest modułowa - zestawieniem poszczególnych modułów można wytworzyć urządzenia o różnej wydajności produkowanego produktu według potrzeb użytkownika.
Standardowe wyposażenie komór wędzarniczych:
- mikroprocesorowy system sterowniczy
- psychrometryczny pomiar wilgotności
- system ogrzewania z zakresem temperatur 0 - 100°C
- system czyszczenia
- system nawilżania
- system cyrkulacji
- system doprowadzania dymu
- system doprowadzania świeżego powietrza
- system wietrzenia
- wytwornica dymu
Główne różnice pomiędzy komorami wędzarniczo-parzelniczymi dotyczą ilości wózków wędzarniczych jakie mogą pomieścić (np. 1, 2, 4, 8 lub więcej wózków) oraz sposobu ogrzewania (elektryczne, gazowe, olejowe, parowe, elektryczno-parowe).
Budowa komory Wędzarniczo-Parzelniczej składa się z komory termicznej w której umieszczone zostają wózki wędzarnicze, dymogeneratora oraz układu automatyki wraz z sterownikiem nadzorującym odpowiedni program pracy komory. Cała konstrukcja komory wykonana jest ze stali nierdzewnej i kwasoodpornej.
Główne parametry jakie sterowane i kontrolowane są przez sterownik podczas pracy komory to: wilgotność w komorze, temperatura w komorze, temperatura w produkcie (batonie), czas pracy poszczególnych etapów wędzenia.