Technologie - Branża mięsna

Wędliny

Do produkcji wędlin stosuje się następujące surowce: mięso wieprzowe lub mięso wołowe, przyprawy, dodatki funkcjonalne w tym białko sojowe, karagen błonniki i mieszanki peklujące. Podczas wyrobu wędlin, mięso rozdrobnione na wilku oraz farsz z kutra jest łączony w mieszałce. Podczas mieszania uzyskuje się jednolitą masę mięsną, pod względem spójności, koloru, smaku - która jest oznaczana jako wędlina.

Wędliny produkowane bez farszu z kutra przygotowywane są wyłączne na mieszałce. łączone są tutaj:

  • mięso rozdrobnione na wilku,
  • przyprawy,
  • wodę.

Procesy technologiczne produkcji wędlin:

  • peklowanie
  • rozdrabnianie mięsa
    • wilk
    • kuter
  • mieszanie wędlin
  • napełnianie jelit
  • osadzanie
  • wędzenie
  • obróbka termiczna
    • tyndalizacja
    • pasteryzacja
    • sterylizacja
    • prezerwy
  • obróbka termiczna z udziałem tłuszczu
    • smażenie
    • duszenie
    • blanszowanie
  • konfekcjonowanie

Podstawowe produkty przemysłu mięsnego to:

  • wędliny
  • wędzonki
  • wyroby garmażeryjne
    • pasztet
    • salceson
    • kaszanka