Technologie - Branża mięsna
środa, 31 października 2018 17:29
Przegląd Spożywczy
Gotuj mięso korzystając z "niskotłuszczowych" metod gotowania - pieczenie na grillu, gotowanie w wodzie, gotowanie na parze, pieczenie w folii lub na grillu bez używania dodatkowego tłuszczu.
Porady kulinarne - jak odchudzić mięso
- Przygotowuj mięso z ziołami i przyprawami, zamiast korzystania z sosów podkreślających jej smak;
- Smażąc mięso decyduj się na patelnię teflonową lub grillową do których nie jest wymagany dodatkowy tłuszcz do smażenia - w wyjątkowych przypadkach możesz użyć beztłuszczowego sprayu do smażenia (bardzo rzadki, ale możliwy do znalezienia produkt na rynku);
- Jeśli wykorzystujesz sos własny z pieczeni do przygotowywania dalszych sosów lub zup, schłodź go w lodówce, żeby tłuszcz się wyraźnie oddzielił - po schłodzeniu zdejmij tłuszcz;
- Identycznie postępuj z gulaszami - po schłodzeniu ściągnięcie warstwy tłuszczu nie stanowi żadnego problemu - warto wiedzieć, że schłodzony podgrzany ponownie gulasz zyskuje na intensywności smaku;
- Ogranicz ilość spożywanej soli - sól zatrzymuje wodę, przez co czujemy się ociężali i napuchnięci, może też prowadzić do podwyższonego ciśnienia - zamiast tego posłuż się świeżym sokiem z cytryny skrapiając mięso przed samym jedzeniem;
- Unikaj łączenia wędlin z majonezem lub sosami majonezowymi oraz na bazie śmietany - lepiej użyć chrzanu lub świeżych warzyw;
- Zrezygnuj z łączenia mięsa z produktami bogatymi w węglowodany - ziemniakami, ryżem czy makaronem - zamiast nich wybierz kalafior, brokuły lub świeżą sałatę.