Technologie przemysłu spożywczego
Współczesny przemysł spożywczy pełnymi garściami czerpie z dobrodziejstw technologii, bez których poziom zaawansowania wytwórczości nie wzniósłby się na obecny poziom. Wciąż ulepszane hale produkcyjne wyposażone w taśmociągi, mieszalniki, chłodziarki czy maszyny tnące i inne – wszystko to sprawia, że proces produkcji w branży spożywczej ulega systematycznej mechanizacji.
Ponieważ produkcja zdecydowanej większości artykułów spożywczych wymaga na pewnym etapie produkcji mniej lub bardziej zgrubnego oczyszczenia, przemysł spożywczy stał się prawdopodobnie jednym z największych obszarów zastosowań ogólnie pojętej filtracji przemysłowej. Do najczęściej stosowanych w przemyśle spożywczym filtrów zaliczają się:
Liczba produktów, które w trakcie procesu produkcji przechodzą przez procez filtracji, jest naprawdę potężna. Począwszy od wody, poprzez mleko i nabiał (jogurty, kefir, maślanka), tłuszcze i oleje jadalne, soki, piwo i inne napoje alkoholowe, aż musy owocowe i warzywne. Ponieważ produkty końcowe procesu produkcji w branży spożywczej wymagają maksymalnej, określanej konkretnymi normami jakości, rodzaj filtracji, jaki stosowany jest do konkretnego produktu, nie pozostaje bez znaczenia. Odpowiednią technikę filtracji dobiera się przede wszystkim w zależności od rodzaju filtrowanego produktu oraz wymaganego stopnia jego oczyszczenia. Co istotne, na terenach zakładów przemysłu spożywczego istnieje również konieczność stosowania filtrów sterylnych do powietrza oraz filtrów do ogólnych instancji wentylacyjnych oraz klimatyzacyjnych, dlatego też filtry służące do filtrowania produktów spożywczych nie są jedynymi, jakie należy wziąć pod uwagę w wyposażeniu zakładu produkcyjnego.