Technologie przemysłu spożywczego

Filtry

Współczesny przemysł spożywczy pełnymi garściami czerpie z dobrodziejstw technologii, bez których poziom zaawansowania wytwórczości nie wzniósłby się na obecny poziom. Wciąż ulepszane hale produkcyjne wyposażone w taśmociągi, mieszalniki, chłodziarki czy maszyny tnące i inne – wszystko to sprawia, że proces produkcji w branży spożywczej ulega systematycznej mechanizacji.

 

Ponieważ produkcja zdecydowanej większości artykułów spożywczych wymaga na pewnym etapie produkcji mniej lub bardziej zgrubnego oczyszczenia, przemysł spożywczy stał się prawdopodobnie jednym z największych obszarów zastosowań ogólnie pojętej filtracji przemysłowej. Do najczęściej stosowanych w przemyśle spożywczym filtrów zaliczają się:

  • filtry świecowe – zwane też świecami patronowymi lub nabojowymi. Ze względu na ich bardzo wysoką skuteczność, która sięga nawet 99,9%, często używane są jako filtry absolutne, a do ich największych zalet należą niskie właściwości higroskopijne;
  • filtry workowe – to jeden z najpopularniejszych i najbardziej skutecznych rodzajów filtrów, w których filtracja odbywa się za pomocą umieszczonego wewnątrz obudowy worka filtracyjnego. Zwłaszcza obudowa wieloworkowa, czyli taka, która łączy w sobie nawet do kilkudziesięciu worków filtracyjnych, ze względu na wysoką wydajność, jaką wówczas osiąga filtr, jest rozwiązaniem niezwykle często stosowanym w branży spożywczej;
  • filtry magnetyczne – to filtry, które umożliwiają wyłapywanie cząstek magnetycznych, którymi zanieczyszczony jest filtrowany produkt. Cząsteczki te wychwytywane są przez magnes znajdujący się wewnątrz filtra i utrzymywane są w środku za pomocą jego siły. Filtry magnetyczne stosowane są przeważnie w przypadku produktów wymagających tłoczenia, takich jak przeciery, soki czy pulpy warzywne, ale też mleko czy dżemy. Z powodzeniem używa się ich również w procesie produkcji czekolady. Dużą popularnością cieszą się również separatory magnetyczne, używane do produktów sypkich, np. do przesiewania cukru.

Liczba produktów, które w trakcie procesu produkcji przechodzą przez procez filtracji, jest naprawdę potężna. Począwszy od wody, poprzez mleko i nabiał (jogurty, kefir, maślanka), tłuszcze i oleje jadalne, soki, piwo i inne napoje alkoholowe, aż musy owocowe i warzywne. Ponieważ produkty końcowe procesu produkcji w branży spożywczej wymagają maksymalnej, określanej konkretnymi normami jakości, rodzaj filtracji, jaki stosowany jest do konkretnego produktu, nie pozostaje bez znaczenia. Odpowiednią technikę filtracji dobiera się przede wszystkim w zależności od rodzaju filtrowanego produktu oraz wymaganego stopnia jego oczyszczenia. Co istotne, na terenach zakładów przemysłu spożywczego istnieje również konieczność stosowania filtrów sterylnych do powietrza oraz filtrów do ogólnych instancji wentylacyjnych oraz klimatyzacyjnych, dlatego też filtry służące do filtrowania produktów spożywczych nie są jedynymi, jakie należy wziąć pod uwagę w wyposażeniu zakładu produkcyjnego.