Technologie, Produkcja, Przemysł spożywczy w Polsce

Technologie przemysłu spożywczego

W artykule przedstawiono problematykę dotyczącą wytwarzania i eksploatacji wymienników ciepła w zbiornikach procesowych, pracujących w liniach technologicznych stosowanych w przemyśle spożywczym. Dotychczas powszechne wytwarzane płaszczowe wymienniki ciepła z uwagi na zastosowanie punktowych spoin montażowych, wykonanych ręcznie metodą TIG są podatne na procesy korozyjne i osadzanie się kamienia kotłowego oraz zjawisko implozji. Ponadto są wrażliwe na podwyższone poziomy ciśnienia medium grzewczo-chłodzącego. Wymienniki ciepła w postaci wężownicy wykonanej z ceownika zamontowanego na powierzchni zewnętrznej płaszcza wewnętrznego są rozwiązaniem charakteryzującym się mniejszą podatnością do korozji, większą odpornością na ciśnienie medium i osadzaniem się kamienia kotłowego.

Więcej…

Technologie przemysłu spożywczego

Filtry

Współczesny przemysł spożywczy pełnymi garściami czerpie z dobrodziejstw technologii, bez których poziom zaawansowania wytwórczości nie wzniósłby się na obecny poziom. Wciąż ulepszane hale produkcyjne wyposażone w taśmociągi, mieszalniki, chłodziarki czy maszyny tnące i inne – wszystko to sprawia, że proces produkcji w branży spożywczej ulega systematycznej mechanizacji.

Więcej…

Technologie przemysłu spożywczego

Stacje mycia w układzie zamkniętym CIP (Cleaning in Place) stały się niezbędnym elementem wyposażenia zakładów przetwórstwa spożywczego spełniających wymagania systemu HACCP. Stacje mycia CIP to niezbędne wyposażenie wielu zakładów przemysłowych. Przeznaczone są do mycia i dezynfekcji linii produkcyjnych umożliwiając tym samym zapewnienie świeżej i trwałej żywności.

Więcej…

Technologie przemysłu spożywczego

Komora Wędzarniczo-Parzelnicza (KWP) - najważniejsze urządzenie w firmach produkujących mięso i wędliny. Komora ta przeznaczona jest do obróbki termicznej wędlin, mięs, drobiu i ryb. Podstawowe procesy to: suszenie, wędzenie, parzenie i studzenie.

Więcej…

Technologie przemysłu spożywczego

Komora fermentacyjna zbudowana jest w całości z wysokogatunkowej stali kwasoodpornej.
Pracę komory nadzoruje inteligentne sterowanie mikroprocesorowe, co czyni urządzenie energooszczędnym i gwarantuje bardzo małą różnice pomiędzy parametrami zadanymi a rzeczywistymi.

Więcej…