Przepisy kulinarne (sałatki, zupy, dania, sosy...)

przekąski

Letnie imprezy w ogrodzie, mogą być niezwykle przyjemne. Czas spędzony wspólnie z bliskim to bezcenne chwile. Warto przyozdobić je także smaczną, zdrową i szybką do przygotowania przekąską. Jeśli szukasz przepisów na smaczne i zdrowe przekąski dla rodziny i swoich gości - idealnie trafiłeś. Oto nasze propozycje.

 

Bruschetta z pieczarkami

Składniki:

  • bagietka (pszenna lub pełnoziarnista)
  • łyżka masła
  • 400 g pieczarek
  • pół cebuli
  • sól
  • pieprz
  • papryka słodka w proszku
  • tarta mozzarella lub cheddar
  • 1 ząbek czosnku
  • zioła prowansalskie
  • natka pietruszki
  • łyżeczka soku z cytryny lub octu winnego

Przygotowanie:

Pieczarki smażymy na patelni. Gdy zmiękną, przyprawiamy je solą, pieprzem, papryką i ziołami. Żabek czosnku posiekać lub przecisnąć przez praskę. Natkę posiekać i wymieszać z grzybami.

Bułkę pokroić po skosie w dość grube kromki (każdą kromkę można także delikatnie posmarować masłem, ale nie jest to koniecznie, gdyż pieczarki będą dość wilgotne i bułka wciągnie sos).

Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Na każdą kromkę nakładać porcję pieczarek, a wierzch posypać serem (ilość wg upodobań).

Zapiekać około 5 minut do roztopienia sera (można dłużej, jeśli ktoś lubi bardzo chrupiące bułeczki).

Tego typu przekąska jest łatwa, szybka i możesz ją przygotować z tego, co aktualnie masz w lodówce.

 

Makaron razowy w migdałach z serem i ziołami

Składniki:

  • Makaron razowy 500 g
  • Płatki migdałów 75 g
  • Ser żółty 15 dag
  • Ser pleśniowy 1 łyżka
  • Kilka listków bazylii
  • Woda 200 ml
  • Śmietana 150 ml

Przygotowanie:

W garnku zagotowujemy wodę i gotujemy makaron al dente. W garnku przygotowujemy sos – mieszamy ze sobą śmietanę, wodę i sery. Gotujemy do czasu aż się rozpuszczą. Do sosu dodajemy makaron. Całość dokładnie mieszamy i podajemy od razu. Na wierzchu danie posypujemy migdałami i listkami bazylii.

 

Tortilla z mąki żytniej z warzywami

Składniki:

  • mąka żytnia 11/2 szklanki
  • Woda 1/2 szklanki
  • oliwa 2 łyżki
  • Sól- szczypta
  • Składniki na farsz:
  • mix sałat
  • Ogórek gruntowy 1 szt
  • Pomidor 1 szt
  • Kukurydza
  • Oliwki
  • Jogurt naturalny 1 mały
  • Czosnek 3 ząbki
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Mąkę przesiewamy do miski. Dodajemy sól i wodę, jednocześnie ugniatając ciasto. Pod koniec dodajemy oliwę i ponownie zagniatamy. Odstawiamy w ciepłe miejsce, przykrywamy ściereczką na około 15 minut. Ciasto dzielimy na 6 części. Z każdej formujemy cienkie placki. Smażymy na patelni bez tłuszczu. Na ciepłe jeszcze placki nakładamy warzywa.

Placki charakteryzują się tym, że szybko schną, dlatego warto podawać je od razu. Formując je na chłodno - mogą pękać.

Tego typu posiłki będą z pewnością zarówno smaczne, jak i szybkie w przygotowaniu. Domowe przekąski sprawią, że Twoi goście poczują się dopieszczeni, a przyjęcie z udziałem smacznych, własnoręcznie przygotowanych przekąsek będzie miało niezapomniany smak.

Smacznego!