Przepisy kulinarne (sałatki, zupy, dania, sosy...)
Zjeżdża się rodzina, a Wy nie wiecie, co zrobić na obiad? Czasami zdarza się, że musimy zrobić większą ilość jedzenia. Co w tej sytuacji ugotować? Oto 3 sposoby na dania obiadowe, którymi naje się dużo osób, czyli Wasz prawdziwy przepis na sukces!
Pamiętajmy, aby dostosować ilość składników do liczby osób, jaką mamy ugościć. Analogicznie im więcej gości, tym większą ilość produktów będziemy musieli zakupić. W tym artykule skupimy się na sezonie zimowym.
Zupa to idealny pomysł na pierwsze danie. Jeśli chcecie ugościć wiele osób, zrobienie solidnej porcji zupy będzie najlepszym rozwiązaniem. Dobrze jest dobrać przepis na zupę tak, żeby nie była tylko wywarem z dodatkami, ale by syciła swoją konsystencją. Tego rodzaju daniami są: zupy kremy np. z pomidorów, brokułów, dyni lub też zupy z roślin strączkowych: zupa grochowa lub zupa fasolowa. Zupy robi się szybko i sprawnie – są to zazwyczaj dania jednogarnkowe, dlatego nie trzeba zbyt wielkiego wkładu pracy, aby je wykonać. Dodatkowo nie trzeba też za długo sprzątać, bowiem wszystko wykonujemy w jednym garnku.
Jeżeli jesteście fanami tradycji to zrobienie kotletów jest również dobrą opcją. Wszyscy Polacy są miłośnikami dobrego schabowego. Oczywiście nie muszą to być takie kotlety – możecie zrobić też mielone, roladki czy filety z kurczaka. Przy tym daniu niestety trzeba się odrobinę bardziej narobić, ale smak mięsa w panierce zadowoli nawet największego niejadka. Do kotletów możecie ugotować i utłuc ziemniaki, lub też upiec je w piekarniku. Surówki i sałatki to już sprawa preferencji i tego, co macie w lodówce. Warto jednak, aby jakiś aspekt warzywny znalazł się na talerzu. Z jednej strony to zdrowe, z drugiej jest to urozmaicenie. Przygotowanie tradycyjnego obiadu nie musi być wcale monotonne wszystko zależy od dodatków, które postanowicie wykorzystać. Kotlety można obtoczyć w sezamie, maku lub płatkach migdałowych zamiast bułce tartej. Ziemniaki zastąpić miksem warzyw, batatami lub przyprawioną kaszą a surówkę zrobić z oryginalnym sosem. Kreatywność to podstawa!
To kolejne proste danie, które wykonacie przy włożeniu minimum pracy. Rodzajów gulaszu jest bardzo wiele. Nawet jeśli nie znacie konkretnych przepisów, możecie przyrządzić porządny gulasz, wystarczy, że przejrzycie zawartość lodówki pod względem produktów. Możecie być pewni, że dobry gulasz może powstać przy wykorzystaniu resztek z lodówki. Najważniejsze jest abyście mieli jakieś mięso – najlepiej wołowe, koncentrat pomidorowy i fasolę w puszce. Te trzy składniki umożliwią Wam przygotowanie podstawowego gulaszu za każdym razem bez względu na inne aspekty. Możecie dodać tam ser, inne rodzaje mięsa, warzywa i przyprawy. Do gulaszu możecie zrobić grzanki i już! Posiłek gotowy.