Przepisy kulinarne (sałatki, zupy, dania, sosy...)
Kochasz smak prawdziwej włoskiej pizzy, ale nie wiesz jak ją wykonać samemu w domu? Oto prosty przepis na prawdziwą włoską pizzę, bez zbędnych konserwantów i o wiele tańszą niż w pizzerii. Oprócz mniejszych kosztów i braku konserwantów, domowa pizza daje nam coś jeszcze - niesamowitą satysfakcję.
Aby przygotować prawdziwą włoską pizzę, będziesz potrzebował:
Pizza od lat znana jest w Polsce, a pizzerie szybko zajęły ważną rolę w polskiej branży gastronomicznej. To danie, które smakuje zawsze i wszędzie, które zawsze można zamówić do domu na wynos i które nigdy się nie nudzi. Każda pizza ma swój wyjątkowy charakter i smak. Wiele zależy tu od ciasta oraz wykorzystanych składników. Cennym dodatkiem, który wpływa na ostateczny smak tego dnia jest sos do pizzy. Tym najpopularniejszym jest sos pomidorowy, choć wielu zwolenników ma również sos do pizzy przygotowany z majonezu lub jogurtu z dodatkiem czosnku oraz ziół. Pizzerie oferują obecnie bardzo szeroki wybór. Pizza tradycyjna to ser, pomidory oraz przyprawy ziołowe. Wielu zwolenników ma pizza hawajska, na której pojawia się szynka oraz plastry soczystego ananasa. Pizza z tuńczykiem, szpinakiem, z oliwkami lub owocami morza – wybór jest ogromny. Dzięki temu każdy może dopasować to danie do swojego gustu i cieszyć się w pełni jego wyjątkowym smakiem. Pizza jest w efekcie najbardziej uniwersalnym daniem, które smakuje każdemu.
Składniki:
Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie, dodajemy oliwę z oliwek, sól i cukier. Odstawiamy do czasu, aż na wierzchu pojawi się pianka (aby mieć pewność, że drożdże są świeże i ciasto urośnie).
Po pojawieniu się delikatnej pianki do całości stopniowo dodajemy mąkę i dokładnie wyrabiamy ciasto. Idealną konsystencję ciasta uzyskamy wtedy, kiedy nie jest ono ani zbyt suche, ani zbyt klejące - powinno swobodnie odchodzić od ręki i być puszyste.
Całość odstawiamy w ciepłe miejsce na 20 min. do wyrośnięcia.
Po 20 min. ciasto wałkujemy na grubość około 5 mm i rozkładamy na mocno wysmarowanej tłuszczem blasze.
Na górę wysypujemy składniki, które najbardziej lubimy. Pamiętajmy jednak o tym, aby zbytnio nie przeciążyć pizzy, żeby ciasto się nie wyginało tylko było chrupiące