Przepisy kulinarne (sałatki, zupy, dania, sosy...)

Składniki: 1 duże czerwone jabłko, 2 pomarańcze bez pestek, 70 g białych winogron bez pestek, 70 g czarnych winogron bez pestek, 250 g białej kapusty, 2 łyżki prażonych ziaren słonecznikowych, 2 łyżki szczypiorku.

Dodatki: Sos: 2 łyżki soku cytrynowego, 2 łyżki oliwy, sol, pieprz.

Przepis: Sałatka Kalifornijska: Wszystkie owoce, kapustę i szczypiorek umyć, osączyć z wody. Nie obrane jabłko pokroić na ćwiartki, następnie na plasterki grubości 2-3 mm i zaraz skropić je sokiem cytrynowym, by nie ściemniało. Pomarańcze obrać, podzielić na cząstki. Winogrona oderwać od gałązek. Kapustę posiekać na paseczki grubości 1 mm. Szczypiorek drobno pokroić. Przygotować sos. Rozetrzeć sól i pieprz z sokiem cytrynowym. Dodać oliwę, wymieszać. W dużej misce wymieszać dokładnie sos z owocami, kapusta i szczypiorkiem. Przed podaniem przełożyć do salaterki i posypać prażonymi ziarnami słonecznika.