Przepisy kulinarne (sałatki, zupy, dania, sosy...)

Składniki: 350 g młodych buraków, 2 korniszony, 1 łyżeczka koperku, 1 łyżeczka szczypiorku.

Dodatki: 2 łyżki octu winnego, 4 łyżki jogurtu naturalnego, sól, pieprz.

Przepis: Bułgarska Sałatka Z Buraków:

Młode ugotować. Gdy będą miękkie odcedzić i jeszcze cieple obrać. Ostudzić. Buraki i korniszony pokroić ostrym nożem w kostkę o wielkości 1 cm. Umyty szczypiorek i koperek pokroić na drobne kawałki. Przygotować sos. Rozetrzeć sól i pieprz z octem. Dodać jogurt, wymieszać. Do buraków dodać korniszony i szczypiorek. Zalać sosem. Przełożyć do salaterki i posypać koperkiem. Wariant: do sałatki można dodać 500 g ugotowanych kartofli, pokrojonych w kostkę. Do tej sałatki należy przygotować podwójna ilość sosu.