Przepisy kulinarne (sałatki, zupy, dania, sosy...)

Składniki:

400 g buraków, 100 g serdelków, 1 cebula dymka, 4 łyżki posiekanych ziół: majeranek, kminek, czosnek, goździki.

 

Dodatki:

Sos winegret z musztarda: 6 łyżek oliwy, 2 łyżki soku cytrynowego, 1 łyżka musztardy.

 

Przepis: Alzacka Sałatka Z Buraków:

Małe buraki ugotować. Ostudzić, pokroić na plasterki. Z serdelków zdjąć skórkę. Posiekać na plasterki. Cebulkę obrać, umyć, posiekać. Zioła umyć, drobno posiekać. Przygotować sos. Rozetrzeć dokładnie musztardę z Soła i pieprzem, dodać sok cytrynowy, stale mieszając dolać oliwę. Buraki wymieszać z posiekana cebula, zalać sosem i wstawić na 1 godz. do lodówki. Przed podaniem dodać do buraków pokrojone serdelki, wymieszać, posypać ziołami.