Przepisy kulinarne (sałatki, zupy, dania, sosy...)
1/2 kg marchewki, 1 mały seler (ok. 15 dkg), 1/2 kg ziemniaków, 2 kiszone ogórki, 1 puszka zielonego groszku, 3 jajka, 1 winne jabłko, pęczek szczypiorku, 1/2 szklanki majonezu, sól, pieprz, natka pietruszki, koperek
Jarzyny opłukać i ugotować w łupinach ostudzić, obrać. Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać. Jabłko obrać, usunąć gniazdo nasienne. Jarzyny, ogórki, jabłko, jajka pokroić w kostkę. Szczypiorek posiekać, groszek odsączyć z zalewy. Doprawić solą i pieprzem, wymieszać z majonezem. Posiekać natkę i koperek, posypać sałatkę, odstawić na godzinę. Udekorować majonezem, groszkiem i marchewką.