Nowości, Informacje, Artykuły, Porady - Kulinaria

Kulinaria, Gotowanie, Produkty, Wyposażenie

knedle z truskawkami, najlepsze knedle

Knedle z truskawkami to typowe danie kojarzące się z latem. Idealnie okrągłe, skrywające w sobie pachnące i słodkie owoce kluski zazwyczaj goszczą na naszych stołach właśnie w sezonie wakacyjnym. Najwyższy czas wprowadzić knedle również do zimowo-wiosennego menu!

Więcej…

Kulinaria, Gotowanie, Produkty, Wyposażenie

makaron, makarony, lasagne, primo gustoAtlanta A.M., czołowy producent najwyższej jakości śródziemnomorskich marek spożywczych, wprowadził do swojej oferty nowy makaron – Lasagne 250g.

Nowy produkt charakteryzuje się mniejszym, bardziej wygodnym opakowaniem. Lasagne 250g jest idealny na szybkie danie dla 2-3 osób, zarówno do przygotowania tradycyjnej włoskiej Lasagne, jak i różnego rodzaju zapiekanek. Nowa propozycja jest trzecim produktem z popularnej wśród Klientów linii makaronów do Lasagne. W ofercie Primo Gusto dostępne są także Lasagne 500 g oraz Lasagne ze szpinakiem 500 g.

Więcej…

Kulinaria, Gotowanie, Produkty, Wyposażenie

Margaryna Benecol® ma w Polsce nowego dystrybutora. Jest nim Raisio Sp. z o.o., która należy do fińskiego koncernu Raisio Group będącego jednocześnie właścicielem marki Benecol®. Margaryna Benecol® jest dostępna na polskim rynku od 2002 roku i w chwili obecnej Raisio Sp. z o.o. jest wyłącznym dystrybutorem produktów tej marki w Polsce.

Więcej…

Kulinaria, Gotowanie, Produkty, Wyposażenie

Dla wszystkich miłośników przyprawiania - tego ostrego i tego łagodnego marka Farma ma ciekawą propozycję: dwie musztardy - kremową w konsystencji i pikantną w smaku musztardę sarepską oraz aromatyczną i dość łagodną w smaku musztardę stołową.

Musztarda sarepska Farma jest rodzajem ostrej musztardy na bazie gorczycy, octu spirytusowego i specjalnie dobranych przypraw. Odmiana tej gorczycy uprawiana jest głównie w Rosji. Musztarda ma charakterystyczny, mocny smak - na tyle jednak wyważony, by nie przekroczyć delikatnej granicy między wyrazistością smaku gorczycy, a przesadną, ognistą ostrością. Sporządzana jest według specjalnej receptury - dzięki temu ma delikatną kremową konsystencję i niepowtarzalny smak. Stanowi niezastąpiony dodatek do wędlin, pieczonych mięs, golonki, serów oraz sosów i marynat. Dzięki niej szaszłyki i pieczone dania z grilla nabiorą niezapomnianego smaku i aromatu.

Więcej…

Kulinaria, Gotowanie, Produkty, Wyposażenie

Firma SYS wprowadziła w październiku trzy nowe smaki Zup z serii Dań Babci Zosi – Koperkową, Cebulową oraz Kapuśniak.

Nowe produkty, tak jak cały asortyment firmy, oparte są na kompozycji wyłącznie naturalnych składników. Ich wyjątkowa jakość wynika z przetwarzania tylko wysokogatunkowych warzyw, które uprawiane są w rodzinnym gospodarstwie na Zielonym Podkarpaciu. Dania Babci Zosi oferowane przez firmę nie są drogie, a ich przygotowanie nie wymaga ani czasu, ani zdolności kulinarnych. 

Cebulowa

Jest wspaniałą propozycją, szczególnie wtedy, gdy mamy ochotę na wykwintny i rozgrzewający posiłek. W tradycyjnej francuskiej kuchni podawana jest z grzankami i zapieczonym na wierzchu serem. Zupa cebulowa Babci Zosi zaskakuje swoim wyjątkowym smakiem - jest lekko słodka, delikatna i niezwykle aromatyczna.

 

Więcej…

Kulinaria, Gotowanie, Produkty, Wyposażenie

Polska firma JAMAR, specjalizująca się w produkcji wysokiej jakości produktów spożywczych,  została wyróżniona przez Ogólnopolską Kapitułę Inicjatywy Pozytywistycznej i uzyskała prestiżowy tytuł: POLSKIEGO PRODUCENTA ŻYWNOŚCI 2012, za produkt: Ocet spirytusowy 10% kwasowości.

W dniu 8 października br. odbyła się gala Międzynarodowych Targów Wyrobów Spożywczych POLAGRA FOOD w Poznaniu, pod honorowym patronatem ministra rolnictwa i rozwoju wsi Stanisława Kalemba. Podczas uroczystej imprezy wręczone zostały nagrody Polskiego Producenta Żywności organizowanego przez Stowarzyszenie im. Eugeniusza Kwiatkowskiego, które chce w ten sposób promować najlepsze polskie produkty żywnościowe i rodzimych producentów.

Więcej…

Kulinaria, Gotowanie, Produkty, Wyposażenie

musztarda, Roleski, Sos tatarski, Złoty Paragon 2012, przyprawy mokre, produkty spożywcze, przepisy, przyprawy , najlepsza musztardaDwa produkty marki Roleski: Musztarda Stołowa i Sos Tatarski zostały wyróżnione w kolejnej edycji prestiżowego konkursu "Złoty Paragon 2012 - Nagroda Kupców Polskich".


Konkurs "Złoty Paragon", którego pomysłodawcą i organizatorem jest miesięcznik branżowy "Hurt&Detal" to konkurs, w którym czytelnicy gazety, w większości właściciele sklepów spożywczych i drogeryjnych, wybierają produkty i usługi wywierające szczególny wpływ na rozwój handlu detalicznego w Polsce. Do tegorocznej edycji zgłoszono ponad 350 produktów w 55 kategoriach. Dodatkowo o nagrodę mogły się ubiegać firmy, oferujące najlepsze - w opinii Kupców - usługi dla detalu. Konkurs przebiegał pod nadzorem instytutu badawczego TNS Polska a w badanie przeprowadzono na podstawie wyników 651 prawidłowo wypełnionych ankiet, pochodzących ze wszystkich formatów sklepów z całego kraju.

Więcej…

Kulinaria, Gotowanie, Produkty, Wyposażenie

Suszone pomidory to produkt charakterystyczny dla kuchni śródziemnomorskiej, jednak coraz większe zainteresowanie Polaków kulinariami obcych narodów sprawiły, że ów przysmak na stałe zagościł na naszych stołach jako produkt niezwykle smaczny i zdrowy.

Suszonych pomidorów użyć można praktycznie do wszystkiego. Świetnie sprawdzą się zarówno jako dodatek do sałatek, zapiekanek czy mięs. Poniżej przedstawiamy przepis, który może być inspiracją do stworzenia smakowitego, wykwintnego ale jednocześnie prostego dania, które z pewnością podbije podniebienia zarówno domowników jak i gości.

Więcej…

Kulinaria, Gotowanie, Produkty, Wyposażenie

Przekonanie dzieci do jedzenia często nie jest łatwym zadaniem. A namówić je do spożycia choćby kilku łyżek np. zdrowej zupy często wprost graniczy z cudem. Dlatego rodzice prześcigają się w pomysłach na urozmaicenie dziecięcych posiłków i sprawienie, że małe niejadki w końcu zgodzą się wziąć do buzi kęs zdrowego dania.

 

Wojny przy stole zaczynają się najczęściej, kiedy dziecko osiąga 2-3 latka i zaczyna zdawać sobie sprawę z własnej tożsamości oraz pragnie podkreślić swoją indywidualność. Często więc próby wyplucia marchewki lub zupy mlecznej są próbą dla mamy: jak zareaguje, czy się zezłości czy nie zrobi to na niej wrażenia. Dziecko powinno wiedzieć, że je nie dlatego, by mamie sprawić przyjemność, tylko aby nie być głodnym. Dlatego nie warto stosować systemu kar i nagród (jak zjesz wszystko, dostaniesz lizaka) ani małego szantażu (dopóki nie skończysz obiadu nie wyjdziesz na dwór). Powinno się natomiast dać dziecku wybór: ono tak samo jak dorośli może po prostu nie lubić brukselki, za to przepadać za kalafiorem.

Więcej…

Kulinaria, Gotowanie, Produkty, Wyposażenie

Żurawina nieśmiało szuka swojego stałego miejsca w polskiej kuchni. Czasy, kiedy nazywana była „cytryną dla ubogich” bezpowrotnie minęły – dziś jest ona synonimem wykwintności i kulinarnego szyku.

Na przestrzeni ostatnich kilku lat zmieniło się nasze podejście do żurawiny – dotychczas traktowana z przymrużeniem oka, obecnie niewątpliwie zyskała na znaczeniu. Jest to zjawisko ze wszech miar pozytywne, nie tylko ze względu na niezwykłe cechy żurawiny w zakresie wydobywania z potraw głębi smaku, ale również z powodu naturalnych właściwości prozdrowotnych, które roślina ta posiada. Przez wieki stosowano żurawinę w przypadkach przeziębień, anginy, schorzeń reumatycznych, zakażeń dróg moczowych, przy problemach z żołądkiem, jelitami i trzustką. Warto wiedzieć, że te niepozorne owoce żurawiny zawierają w sobie całkiem sporo witaminy C, witamin z grupy B (B1, B2) oraz minerałów – wapnia, sodu, magnezu czy potasu. Naukowo potwierdzone także zostało, że są one jednym z najobfitszych źródeł polifenoli (przeciwutleniaczy). Wszystko to sprawia, że żurawina powinna znajdować się w centrum zainteresowania polskiej kuchni.

Więcej…

Kulinaria, Gotowanie, Produkty, Wyposażenie

Cieciorkowe Pyszności od PrimavikiWszystkim dbającym o zdrowie, ciekawym nowych smaków i ceniącym innowacje w kuchni Firma Primavika proponuje trzy produkty przygotowane na bazie cieciorki.

Jeżeli jeszcze nie wiesz, jak smakuje cieciorka i dlaczego jest podstawowym składnikiem diety wegetariańskiej, najwyższy czas na szybki kurs z wiedzy o cieciorce i małą rewolucję w Twojej kuchni! Choć ciecierzyca była powszechnie stosowana w kuchni staropolskiej, obecnie nie należy do najpopularniejszych roślin strączkowych jadanych przez Polaków. Jest to ogromne niedopatrzenie, ponieważ groch włoski jest smaczny, zdrowy, sycący i doskonale nadaje się do urozmaicenia diety. Właśnie dlatego warto wypróbować ciecierzycę, korzystając z propozycji prawdziwych ekspertów od zdrowego żywienia w smakowitym stylu.

Więcej…

Kulinaria, Gotowanie, Produkty, Wyposażenie

Olitalia, oliwa z oliwek, smak, extra verigne, oliwki, oliwa, pstrąg z piekarnika, przepis, pstrąg, warzywa

Trudno wyobrazić sobie prawdziwą włoską kuchnię bez złocistej oliwy z oliwek – to ona jest podstawą i nieodzownym elementem każdej śródziemnomorskiej potrawy. Gałązka oliwna znajduje się nawet w godle Włoch, będąc niejako symbolem kraju Dantego.

Przedstawiamy włoski przepis na niezwykle widowiskowe, uwodzące aromatem, łatwe w przygotowaniu danie. O pozytywnych właściwościach ryb nie trzeba nikomu przypominać – warto więc jak najczęściej wprowadzać je do swojego jadłospisu. Zgodnie z tą zasadą oraz ze względu na niezwykły bukiet smakowy przedstawiamy: Pstrąga z piekarnika z warzywami Olitalia.

Więcej…