Kulinaria, Gotowanie, Produkty, Wyposażenie
Żurawina nieśmiało szuka swojego stałego miejsca w polskiej kuchni. Czasy, kiedy nazywana była „cytryną dla ubogich” bezpowrotnie minęły – dziś jest ona synonimem wykwintności i kulinarnego szyku.
Na przestrzeni ostatnich kilku lat zmieniło się nasze podejście do żurawiny – dotychczas traktowana z przymrużeniem oka, obecnie niewątpliwie zyskała na znaczeniu. Jest to zjawisko ze wszech miar pozytywne, nie tylko ze względu na niezwykłe cechy żurawiny w zakresie wydobywania z potraw głębi smaku, ale również z powodu naturalnych właściwości prozdrowotnych, które roślina ta posiada. Przez wieki stosowano żurawinę w przypadkach przeziębień, anginy, schorzeń reumatycznych, zakażeń dróg moczowych, przy problemach z żołądkiem, jelitami i trzustką. Warto wiedzieć, że te niepozorne owoce żurawiny zawierają w sobie całkiem sporo witaminy C, witamin z grupy B (B1, B2) oraz minerałów – wapnia, sodu, magnezu czy potasu. Naukowo potwierdzone także zostało, że są one jednym z najobfitszych źródeł polifenoli (przeciwutleniaczy). Wszystko to sprawia, że żurawina powinna znajdować się w centrum zainteresowania polskiej kuchni.
Więcej…