Kulinaria, Gotowanie, Produkty, Wyposażenie

Jak wybrać składniki do sushi wegetariańskiego?

Sushi na ogół kojarzy nam się z surową rybą, otoczoną aromatycznym ryżem i świeżymi warzywami. Jak się jednak okazuje, z tego przysmaku nie muszą rezygnować również pasjonaci kuchni wegetariańskiej. Zastanawiasz się jak zrobić sushi bez mięsa? Z naszym poradnikiem wyzwanie to będzie znacznie łatwiejsze!

 

Czy sushi może być wegetariańskie?

Oczywiście, że tak! Sushi otwiera bowiem cały wachlarz możliwości przed tymi, którzy chcą poeksperymentować z różnymi dodatkami, tworzącymi fantazyjne rolki. Dotyczy to także osób, będących na diecie wegetariańskiej, których liczba rośnie w bardzo szybkim tempie. To z kolei przekłada się na oferty dobrych restauracji, serwujących również dania, zgodne z założeniami bezmięsnej diety. Jedną z nich jest krakowski lokal Sushi Friends, którego propozycje sprawdzisz na stronie sushifriends.com.pl i który oferuje różne rodzaje sushi na wynos. To m.in. sushi hosomaki z ogórkiem lub awokado, sushi futomaki z boczniakiem, batatem czy tofu, czy też California inari okładane goma wakame, czyli glonami, będącymi klasycznym produktem kuchni japońskiej. Z takiej oferty warto skorzystać, nie mając czasu na samodzielne przygotowanie wegetariańskich rolek.

Jak przygotować ryż do sushi warzywnego?

Jeśli jednak posiadasz wystarczająco dużo czasu i chęci, warto pokusić się o samodzielne przygotowanie warzywnego sushi. To z kolei należy rozpocząć od ryżu, który będzie warunkował sukces całego przedsięwzięcia. W tym celu trzeba sięgnąć po 250 g produktu o owalnych, krótkich, a zarazem grubych ziarenkach. Coraz częściej na sklepowych półkach pojawiają się specjalne ryże do sushi, o czym warto wiedzieć, tworząc listę zakupów. Taki ryż powinien zostać dokładnie opłukany zimną wodą, a następnie ugotowany i ostudzony. Za jego smak i konsystencję odpowiadać będzie stosowna zaprawa. Przygotowuje się ją z 2 łyżek octu i cukru oraz łyżeczki soli, przypadających na każde 250 g ryżu. Wymienione składniki należy połączyć w jedną całość i pozostawić na kolejny kwadrans, pamiętając o ich przykryciu mokrą ściereczką.

Jakie składniki przygotować do wegetariańskiego sushi?

Do przygotowania wegetariańskiego sushi, potrzebne będzie kilka składników. Wśród tych najważniejszych wymienia się przede wszystkim:

  • wodorosty nori,
  • sos sojowy lub ostry chrzan wasabi oraz marynowany imbir,
  • twarożek Philadelphia, tofu, ziarna sezamu,
  • warzywa, takie jak np. marynowana marchewka, kalarepa, ogórek, surowa papryka, biała rzodkiew, szczypiorek czy zielony groszek,
  • owoce, takie jak mango, ananas czy kiwi.

 

Przygotowanie sushi wegetariańskiego - jak to wygląda?

Jak stworzyć idealne sushi wegetariańskie?

Zastanawiasz się, jak połączyć wymienione składniki w jedną kompozycję smakową? Wśród wegetariańskich rolek sporą popularnością cieszą się np. te, z marchewką, papryką, boczniakami i zielonym groszkiem. Inną propozycją, mogącą poszczycić się równie dużym zainteresowaniem, będą rolki z awokado, mango i brązowego ryżu lub też z ogórka marchwi i awokado, których smak wzbogaci sos teriyaki. Ciekawym rozwiązaniem może być zastosowanie tempury czy też obsmażenie składników w pikantnych przyprawach. A to zaledwie niewielka część możliwości, jaka otwiera się przed zwolennikami kuchennych eksperymentów w wersji wege.

Jak zawijać warzywne sushi?

Sushi warzywne zawija się podobnie jak jego tradycyjną odmianę. Cennym wsparciem będzie tutaj z pewnością bambusowa mata, dzięki której rolki będą odpowiednio zbite, co zapobiegnie ich rozpadaniu się. To właśnie na macie umieszcza się płaty nori z ryżem, a następnie wybrane składniki, które stanowią kwintesencję smakową przygotowywanej potrawy. Co ważne, nie może być ich za dużo, gdyż przepełniona warzywami i owocami rolka będzie trudna do zwinięcia. Należy pamiętać też o pozostawieniu wolnej przestrzeni przy krawędziach, co ułatwi jej zwijanie. To z kolei należy rozpocząć od dolnej krawędzi maty, uciskając ją dokładnie z każdym kolejnym krokiem. Ostatnim etapem będzie natomiast pokrojenie rolki na mniejsze kawałki przy pomocy ostrego noża.

Czym udekorować sushi z warzywami?

Odpowiednia dekoracja sushi to niezwykle istotne zagadnienie w procesie przygotowywania flagowego dania kuchni azjatyckiej. W tym celu najlepiej sięgnąć po majonez, dostępny również w wersji wegańskiej. W połączeniu z sosem mango lub chilli stworzy on wyjątkową kompozycję smakową, która wzbogaci doznania kulinarne w trakcie konsumpcji. Do dekoracji wykorzystać można również z powodzeniem prażone orzechy, nie zapominając również o marynowanym imbirze, który oczyści kubki smakowe pomiędzy kolejnymi rolkami.