Kulinaria, Gotowanie, Produkty, Wyposażenie
Wybieranie garnków na indukcję, często przysparza nam nieco problemów. Niestety zdarza się, że naczynia, które posiadamy, nie działają na indukcji, albo kupimy nowe, o których sprzedawca zapewniał, że będą odpowiednie do tego rodzaju kuchenki i… także nie działają!
Rozumiemy, jakie może być to frustrujące i polecamy stronę naczynia.olkusz.pl gdzie w kategorii Garnki emaliowane możemy wybrać typ kuchenki – indukcja i mieć pewność, że będą tam tylko garnki dopasowane do naszej kuchni.
Jak poznać garnek na indukcję?
Na pierwszy rzut oka wydawać by się mogło, że z zewnątrz nie widać żadnych różnic, jakie mogłyby nam podpowiedzieć. A jednak jest kilka sposobów:
Dlaczego warto kupić garnki emaliowane?
Naczynia emaliowane nie wchodzą w reakcję z żywością i nie wydzielają szkodliwych substancji, dzięki czemu są bezpieczne dla dzieci, osób starszych i alergików. Naczynia emaliowane są także higieniczne i łatwe do utrzymania w czystości, nie posiadają mikroszczelin, w których mogłyby zagnieździć się bakterie. Dodatkowo emaliowana powłoka zapobiega przedostawaniu się do potrawy związków metali, zawartych w korpusie naczynia, dzięki czemu możemy w garnkach emaliowanych bezpiecznie przechowywać posiłki. No i nie można zapomnieć o charakterystycznym, różnorodnym wyglądzie, jakim charakteryzują się wszystkie garnki emaliowane. Dla większości konsumentów są one znacznie ciekawszym i bardziej atrakcyjnym wyborem.
Na co uważać, stosując płytę indukcyjną?
Jeżeli dopiero zaczynasz pracę z indukcją, mamy dla Ciebie kilka rad, które mogą uratować Cię z opresji! Pierwsza i bardzo ważna zasada to zachowanie czystości na kuchence. Wszelkie zabrudzenia, chociażby okruszki cukru, czy rozlany płyn, mogą zakłócić przekazywanie ciepła i spowodować odpryski na naczyniu, a nawet uszkodzić całą płytę indukcyjną na skutek kumulacji i rozprężenia ciepła w jednym punkcie. Z podobnych przyczyn, nie należy również na indukcji nagrzewać pustych garnków i patelni, w taki sposób również możemy całkowicie zniszczyć kuchenkę. Odradzamy również przesuwanie garnkami po powierzchni płyty. Pamiętajmy, że płyta indukcyjna jest delikatna i należy traktować ją jak szkło, może się zarysować lub stłuc.