Kulinaria, Gotowanie, Produkty, Wyposażenie

makaron

Potrawy z makaronem są coraz bardziej popularne. Często jednak klasyczne spaghetti może nudzić. Jak przygotować smaczny makaron dla całej rodziny w kilka minut? Sprawdź nasze propozycje.

 

Potrawy z makaronem są coraz bardziej popularne. Często jednak klasyczne spaghetti może nudzić. Jak przygotować smaczny makaron dla całej rodziny w kilka minut? Sprawdź nasze propozycje.

Makaron ze szpinakiem:

Składniki:

  • 150 g makaronu np. świderki, fusilli, penne
  • 1/2 cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oliwy
  • 1/2 łyżki masła
  • 150 g szpinaku
  • 1/3 szklanki śmietanki 30%
  • 1/3 szklanki tartego parmezanu

Przygotowanie:

Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Szpinak opłukać i odcedzić.

Na patelni na oliwie i maśle zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę (ok. 5 - 7 minut). Doprawić solą, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i smażyć jeszcze przez ok. 2 minuty.

Dodać szpinak i mieszając podgrzewać przez ok. 1 minutę aż zwiędnie.

Wlać śmietankę, doprawić świeżo zmielonym pieprzem i solą, całość zagotować. Dodać odcedzony makaron i wymieszać.

Połączyć z 1/3 ilości sera, resztę wykorzystać do posypania makaronu.

Makaron z kurczakiem i pomidorami

Składniki:

  • 150 g makaronu np. świderki, rurki, penne
  • 1 mała cebula
  • 1 pojedynczy filet z kurczaka
  • 1 łyżka oliwy extra vergine
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka oregano, szczypta chili
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 60 ml śmietanki 30%
  • Bazylia

Przygotowanie:

Ugotować makaron w osolonej wodzie. Na większej patelni na oliwie poddusić pokrojoną w kosteczkę cebulę, dodać pokrojoną w kosteczkę pierś kurczaka i obsmażyć na większym ogniu.

Pod koniec dodać starty czosnek, doprawić solą, pieprzem, oregano oraz chili.

Dodać posiekane pomidory z puszki i zagotować. Doprawić solą, pieprzem oraz łyżeczką cukru (w przypadku kwaśnych pomidorów). Gotować na średnim ogniu przez ok. 10 minut.

Dodać śmietankę oraz kilka posiekanych liści bazylii, wymieszać i zagotować delikatnie mieszając. Podawać z makaronem. Można posypać parmezanem, ale niekoniecznie.

Makaron z cukinią

Składniki:

  • 160 g makaronu
  • 1 pojedynczy filet z kurczaka
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 2 łyżki oliwy extra vergine
  • 1 mała cukinia (około 250 g)
  • 5 kawałków suszonych pomidorów w oliwie
  • 100 g fety
  • opcjonalnie: tarty ser typu parmezan / grana padano / inny długo dojrzewający

Przygotowanie:

Nastawić osoloną wodę do ugotowania makaronu.

Filet z kurczaka pokroić w kosteczkę i doprawić solą, pieprzem, startym czosnkiem, oregano. Następnie wymieszać razem z 1 łyżką oliwy (można zostawić do zamarynowania na kilka godzin jeśli mamy czas).

Wrzucić makaron na gotującą się wodę i gotować aż będzie al dente.

Rozgrzać większą patelnię, wlać pozostałą łyżkę oliwy i włożyć kurczaka. Obsmażyć co chwilę mieszając, przez ok. 1 - 2 minuty.

Dodać cukinię pokrojoną w małą kostkę. Smażyć mieszając co chwilę przez ok. 2 - 3 minuty, aż cukinia zmięknie.

Po koniec dodać pokrojone na kawałeczki suszone pomidory oraz 2 łyżki oliwy ze słoika. Doprawić świeżo zmielonym pieprzem.

Na patelnię włożyć odcedzony makaron i wymieszać cały czas podgrzewając. Dodać pokrojoną w kosteczkę fetę i wymieszać. Chwilę podgrzać i odstawić z ognia. Można podawać z parmezanem.

 

Sklep Biobabalscy to miejsce, w którym znajdziesz nie tylko makarony, ale także:

Tagi: