Kulinaria, Gotowanie, Produkty, Wyposażenie
Nowoczesne maszynki do mięsa zbliżone są do tradycyjnych maszynek już tylko formą. Ich obsługa została znacznie uproszczona, a dzięki licznym funkcjom i akcesoriom można wykorzystać je nie tylko do mielenia mięsa. Sprawdźmy, jakie potrawy przyrządzimy, posiadając dobrą maszynkę do mięsa.
Maszynkę do mięsa warto wykorzystać w jej podstawowej roli – zmielimy w niej zarówno mięso surowe, jak i ugotowane. Z pierwszego możemy przyrządzić np. domowy tatar, kotlety mielone, pulpety czy też pieczeń rzymską. Mięso ugotowane, np. takie, na którym gotował się rosół, wykorzystamy z kolei do przygotowania własnego pasztetu z ulubionymi dodatkami. Ugotowane mięso po zmieleniu i doprawieniu sprawdzi się również jako pyszny farsz, np. do pierogów, naleśników, krokietów czy wytrawnych babeczek.
Jeśli natomiast chcielibyśmy od czasu do czasu wcielić się w rolę masarza, maszynka do mięsa wyposażone w specjalną nasadkę umożliwi nam przygotowanie własnej kiełbasy. Trzeba wspomnieć, że przygotowując samodzielnie mięsne nadzienia i dania, mamy pewność co do jakości i świeżości stosowanego mięsa, których nie możemy być pewni, kupując produkt już zmielony i zapakowany.
Urządzenie wyposażone w szereg akcesoriów przyda się również do przygotowywania warzywnych dodatków do dań głównych. Wystarczy zastosować nasadkę przeznaczoną do szatkowania, mającą zwykle formę bębna. Jeśli natomiast wybierzemy maszynkę z nasadką do krojenia w kostkę, przygotowanie warzywnej sałatki zajmie nam zaledwie chwilę.
Niektóre urządzenia, np. takie jak nowoczesna maszynka do mięsa Zelmer, zostały również przystosowane do wyciskania soków. W tym celu wyposażono je w wyciskarkę do owoców oraz nasadkę do wyciskania cytrusów. Producenci poszli też o krok dalej i wyposażyli swoje produkty również w młynek do kawy, dzięki któremu szybko zmielimy ziarna tuż przed zaparzeniem napoju. Specjalną nakładkę można także wykorzystać do zmielenia maku, bez którego nie obędzie się świąteczny makowiec czy kutia. Do maszynek można też czasem dołączyć kształtkę zaprojektowaną do wyciskania kruchych ciasteczek.
Jeśli kuchnia to nasz żywioł, chętnie gotujemy, testujemy nowe przepisy i eksperymentujemy, optymalnym wyborem będzie elektryczna maszynka do mięsa. Im więcej będzie miała nasadek i dodatkowych akcesoriów, tym częściej będziemy mogli ją wykorzystać, oszczędzając przy tym sporo czasu i energii. Pamiętajmy, by podczas zakupu zwrócić uwagę na wydajność urządzenia – od tego zależy, jak dużo mięsa lub innych produktów będzie ono w stanie zmielić w ciągu minuty. Na sprawność maszynki przekłada się również jej moc – im większa, tym dłużej i szybciej może ona pracować.
Jak widać, nowoczesne maszynki do mielenia to urządzenia wielofunkcyjne, które z powodzeniem zastępują wiele różnych kuchennych sprzętów. Najważniejsze jest jednak to, że dzięki nim możemy we własnym domu przygotować pełnowartościowe, zdrowe posiłki, unikając kupowania gotowych produktów, bardzo często wzbogaconych niepotrzebnymi dodatkami.