Kulinaria, Gotowanie, Produkty, Wyposażenie

Bez odpowiednio dobranej kompozycji przypraw, potrawy z mięs byłyby po prostu niesmaczne. To właśnie suszone zioła powodują, że danie nabiera wyjątkowego aromatu i niepowtarzalnego smaku. I choć w kuchni często można sobie pozwolić na eksperymenty, warto wiedzieć, które przyprawy pasują do konkretnych rodzajów mięs, a których lepiej z nimi nie łączyć.

Pieprz i sól – bezpieczna klasyka wśród przypraw do mięs

Są dwie przyprawy, które pasują do każdego rodzaju mięsa: to pieprz i sól. Jeśli chodzi o wołowinę, często są jedynymi, których należy użyć. Jest tak zarówno w przypadku klasycznej wołowiny, jak i tej z certyfikatem QMP, przyznawanym mięsom najwyższej jakości. Wołowina ma naturalnie wyjątkowy smak, którego nie trzeba szczególnie poprawiać czy wyostrzać. Przygotowując to mięso do grillowania, smażenia czy pieczenia, najlepiej natrzeć je solą i pieprzem. Nie trzeba się przy tym obawiać, że stwardnieje podczas obróbki termicznej. Dodatkowo do wołowiny można dodać również czosnek, rozmaryn i kumin.

Czerwone mięso – czym je przyprawić?

W przypadku doboru przypraw do wieprzowiny, nie trzeba się specjalnie ograniczać. Co najlepiej pasuje do tego tłustego mięsa? Bez wątpienia kminek, chilli, kolendra, czosnek, gałka muszkatołowa, curry, tymianek i szałwia. Z kolei lepiej zrezygnować z koperku, bazylii i oregano. Doprawiając jagnięcinę, warto użyć jałowca, czosnku, rozmarynu i kuminu.

Drób – różnorodność przypraw

Białe mięso, dzięki temu, że ma neutralny smak, dobrze łączy się z większością przypraw. Gotując potrawy z drobiem w roli głównej, dobrze jest wziąć pod uwagę kierunek geograficzny, z którego pochodzi danie. W przypadku przygotowywania potraw azjatyckich, do kurczaka można dodać nie tylko curry, ale też kolendrę, imbir i chilli. Do dań włoskich, idealne będą: rozmaryn, oregano, bazylia i tymianek. Natomiast przygotowując kurczaka w wersji polskiej, najlepiej sięgnąć po majeranek, czosnek i słodką paprykę. Których przypraw lepiej unikać przygotowując kurczaka? Z pewnością gałki muszkatołowej i jałowca.

Ryby – bogactwo dodatków

Nieprzyprawione potrawy z ryb mogą mieć mdły smak. Do przygotowania dań rybnych warto używać dużej ilości przypraw, pamiętając przy tym, że do każdego gatunku pasują inne zioła. Łosoś będzie wyśmienicie smakował z estragonem, tymiankiem oraz cytrusowymi aromatami. Do tuńczyka najlepiej przygotować panierkę z czarnego pieprzu i skórki cytrynowej. Jego smak wzbogacą również przyprawy azjatyckie: kolendra, świeży imbir i sezam. Pstrąga najlepiej przygotowywać z dodatkiem tymianku, czosnku i pietruszki.

Nie ma wątpliwości: to odpowiednio dobrane przyprawy są gwarancją pysznego smaku potraw. Więcej informacji na temat wyboru ziół do rodzaju mięs, można znaleźć tutaj: https://www.unileverfoodsolutions.pl/Aktualnosci/menu-sezonowe/lato/odpowiednia-przyprawa.html.

Artykuł sponsorowany