Kulinaria, Gotowanie, Produkty, Wyposażenie
Pieczenie to prawdziwa przyjemność. Może być też niezwykle łatwe, dzięki silikonowym akcesoriom.
Dlaczego warto postawić na silikonowe akcesoria - szpatułki, trzepaczki czy pędzelki? Jest on bezwonny i higieniczny. Nie mamy do czynienia z brzydko odpryskującą emalią, która może znaleźć się w cieście, nie ma także problemu jak w przypadku akcesoriów drewnianych, które niestety przesiąkają kuchennymi zapachami. Silikon dlatego jest wygodny i praktyczny.
Duża elastyczność i wytrzymałość silikonowych akcesoriów pozwala na dokładne wymieszanie ciasta trzepaczką a następnie zebranie go w całości do blachy i równomierne rozprowadzenie szpatułką, nawet jeśli mamy do czynienia z gęstą i ciężką masą. Dzięki temu, wszystkie składniki połączone są idealnie, co ma oczywiście bezpośredni wpływ na konsystencję i smak ciasta. Ponadto, elastyczna szpatułka pozwala dotrzeć nawet w zagłębienia naczynia, w którym wyrabiamy ciasto, dzięki czemu nie marnujemy składników. Przyda się także do wygładzenia lżejszych mas i polew, które będą wyglądały znacznie ładniej, niż gdybyśmy próbowali rozprowadzać je na przykład łyżką. Piękny wygląd ciast jest istotny, nie bez przyczyny mówi się, że oczy by jadły.
Przydatnym akcesorium kuchennym jest również silikonowy pędzelek, który umożliwia wykonywanie nawet skomplikowanych dekoracji na tortach i ciastach. Dzięki niemu dekorowanie jest łatwe i przyjemne. Pędzelek pozwala "wymalować" na cieście wzory, żłobienia, fantazyjne esy-floresy. Nadaje się też do smarowania ciasta francuskiego białkiem i rozprowadzania rzadkich w konsystencji polew.
Pędzelki, trzepaczki i szpatułki z silikonu to wygodne akcesoria kuchenne, które przydają się w procesie pieczenia, a poza tym są bardzo łatwe w czyszczeniu. Poza tym, warto zauważyć, że obecnie tego typu przedmioty są nowoczesne w designie, stylowe i będą dobrze wyglądać w kuchni.