Kulinaria, Gotowanie, Produkty, Wyposażenie
Dobrej jakości garnki pozwalają na przygotowywanie smacznych posiłków. Nie zmieniają smaku potraw i sprawiają, że gotowanie staje się przyjemniejsze. Warto jednak wiedzieć, że długo posłużą w kuchni tylko wtedy, jeśli będziemy pamiętać o ich właściwym użytkowaniu i pielęgnacji.
Garnki ze stali nierdzewnej już od lat są jednymi z najchętniej wybieranych naczyń do gotowania. Dzieje się tak, ponieważ mają bardzo wiele zalet, które potrafią docenić zarówno kucharze amatorzy, jak i profesjonaliści.
Garnki ze stali nierdzewnej wykazują wysoką estetykę, co nie jest bez znaczenia, jeśli zależy nam na ładnym wyposażeniu w kuchni. Co ważne, przy odpowiedniej pielęgnacji efektowny wygląd naczyń można zachować przez długie lata. Ganki ze stali nierdzewnej są trwałe i wytrzymałe. Nie odkształcają się łatwo, a ich odporność na uszkodzenia mechaniczne sprawia, że niegroźne stają się przypadkowe uderzenia o inne naczynia, kuchenny blat czy stół.
Kolejną zaletą garnków nierdzewnych jest to, że długo utrzymują ciepło gotowanej potrawy. Wiąże się z tym jednak również pewna wada. Naczynia te długo nagrzewają się, przez co niektóre potrawy mogą przywierać do dna. Producenci szybko znaleźli rozwiązanie tego problemu. Garnki z potrójnym dnem. Są cięższe, masywniejsze i nie przypalają potraw.
Kupując naczynia do gotowania, należy zwrócić uwagę na załączony do nich opis producenta. Będą tam zalecenia dotyczące stosowania oraz pielęgnacji. W większości przypadków powinna się znaleźć informacja o tym, że można je stosować na wszystkich rodzajach kuchenek, myć w zmywarce oraz używać w piekarniku. Jeśli producent wprowadza jakieś ograniczenia w stosowaniu garnków, stosujmy się ściśle do jego zaleceń.
Wybierając garnki ze stali nierdzewnej, możesz zdecydować się na kupowanie pojedynczych egzemplarzy i uzupełniać akcesoria do gotowania w miarę swoich możliwości finansowych. Są jednak osoby, które wolą od razu kupować całe komplety garnków kuchennych na stronie DoGotowania.pl.
Wiele osób rezygnuje z zakupu garnków nierdzewnych ze względu na alergię w rodzinie. Warto jednak pamiętać, że w przeważającej większości przypadków z substancji, które wchodzą w skład garnków, uczulenie wywołuje tylko nikiel. Jak wynika z przeprowadzonych badań aż 20% kobiet i 6% mężczyzn w całej Europie cierpi z powodu tego rodzaju alergii. Dla takich osób wyjściem z sytuacji jest nabycie garnków, które w swoim składzie nie posiadają niklu. Jak je rozpoznać?
Na naczyniu powinna znajdować się taka informacja 18/10. Oznacza ona, że w stali nierdzewnej, z której wykonany został garnek, zawiera się 18% chromu i 10% niklu. Jeśli zależy nam na naczyniach bez dodatku tego drugiego pierwiastka, powinniśmy szukać oznaczeń 18/10. To informacja dla alergików, że produkt nie zawiera niklu i jest całkowicie dla nich bezpieczny.
Garnki ze stali nierdzewnej są estetyczne, odporne na zarysowania i bardzo wytrzymałe, przez co mogą służyć długie lata. Warto zadbać o nie w kuchni, by nie skrócić ich żywotności. Przede wszystkim należy pamiętać o tym, by ustawiać naczynia centralnie na palniku. Jeśli płomień będzie wychodził poza obręb dna i dosięgał ścianek naczynia, powstaną brzydkie przebarwienia. Zawsze należy więc dobierać palnik do rozmiaru garnka. Jeżeli gotujemy potrawy z dodatkiem soli, pamiętajmy, by dodawać ją do gotującej wody. Wsypana do zimnej może powodować korozję. Gotując lub podgrzewając gęste potrawy, warto często je mieszać. W przeciwnym razie naczynie może się przypalić.
Stosowanie się do tych kilku zasad sprawi, że garnki nierdzewne będą mogły być używane przez wiele lat i stale będą wyglądać tak, jak gdyby jeszcze wczoraj stały na sklepowych półkach.