Kulinaria, Gotowanie, Produkty, Wyposażenie
Dobre noże kuchenne to maksymalna wygoda użytkowania, bezpieczeństwo podczas krojenia, obierania i nie tylko, a do tego gwarancja zachowania trwałości na długi czas. Trzeba mieć jednak na uwadze, że wybrane noże faktycznie posłużą nam przez długie lata, jeśli odpowiednio o nie zadbamy. Liczy się sposób przechowywania, ostrzenia czy też mycia. Podpowiadamy, w jaki sposób dbać o te elementy kuchennego wyposażenia.
Noże powinny znaleźć swoje miejsce w szufladzie, najlepiej w oddzielnych przegródkach. Na rynku bez problemu można znaleźć wkłady do szuflad, dzięki którym nasze noże nie będą narażone na „obijanie” się o inne przedmioty, a co za tym idzie, niszczenie i szybsze tępienie się. Dobrym rozwiązaniem są oddzielne osłony na każdy nóż. Alternatywa to specjalne bloczki, na przykład drewniane, w których przechowujemy wszystkie noże.
Po każdym użyciu nóż musi zostać dokładnie wyczyszczony. Resztki zaschniętego jedzenia powodują, że mycie staje się bardziej uciążliwe, a do tego wydzielające się kwasy prowadzą do powolnego niszczenia materiałów, z jakich wykonane są nasze noże. Nie należy również zbyt mocno szorować ostrzy, w szczególności tych, które zostały wykonane ze stali nierdzewnej. Noże nie znoszą zbyt dobrze nadmiernej wilgoci, dlatego warto zadbać o to, by dokładnie je osuszyć już po umyciu i dopiero chować w przeznaczoną dla nich osłonkę.
Co równie ważnym, a o czym często zapominamy to fakt, iż noże należy użytkować zgodnie z ich przeznaczeniem. Otwieranie z ich pomocą puszek, próby rąbania zamrożonych produktów powodują, że szybko się niszczą, tępią i tracą swoje właściwości. Nadto łatwo o uszkodzenia palców bądź dłoni, gdy nóż ześlizgnie się po zamrożonym opakowaniu lub butelce, puszce.
Na rynku znajdujemy akcesoria kuchenne DoGotowania.pl, w tym noże, które nadają się do mycia w zmywarce. Producenci często jednak zalecają, by mimo wszystko czyścić je ręcznie, co przedłuży ich żywotność.
Na koniec pozostaje kwestia ostrzenia noży. Równie ważna, a jednak zbyt często pomijana. Ostrzymy w następujący sposób:
Twarde ostrze noża jest trudniejsze do zaostrzenia, ale zdecydowanie dłużej zachowuje pożądaną ostrość. Z kolei z ostrzeniem miękkich ostrzy poradzimy sobie praktycznie bez problemu, ale samą czynność ostrzenia przyjdzie nam powtarzać znacznie częściej. Na koniec pozostawiamy wybór ostrzałki, ale ten uzależniony będzie głównie od własnych preferencji.
Nie zapominamy o bezpieczeństwie, nie tylko podczas ostrzenia, przechowywania i czyszczenia. Nóż pozostawiony w zlewie może okazać się niebezpieczny. Tym bardziej, jeśli uzbierało się już sporo naczyń do mycia. Najlepszym rozwiązaniem jest umycie od razu po użyciu, umieszczenie w ociekaczu kierując ostrzem w dół, by nie pokaleczyć się podczas wyjmowania, a następnie dokładne suszenie. Tak zadbane noże z pewnością posłużą nam przez długi czas.