Kulinaria, Gotowanie, Produkty, Wyposażenie
Jak wiadomo, dobra patelnia to podstawa każdego szefa kuchni, oraz gospodyni domowej. Patelnia - jaką wybrać? Na co zwrócić uwagę przed kupnem?
Rodzajów patelni jest mnóstwo, czasem widzimy patelnie, które wyglądają prawie tak samo, a różnią się ceną kilkakrotnie.
Na początek musimy zdecydować o rozmiarze - nie warto kupować mniejszej patelni tylko dlatego że jest tańsza.
Wielkość patelni musi umożliwić przygotowanie posiłku dla całej rodziny - raczej nie chcemy smażyć etapami po 2-3 razy z powodu zbyt małej patelni.
Patelnia musi być trwała, oraz pokryta powłoką nieprzywierającą, które jest jednocześnie odporna na ścieranie.
Warto też by patelnia była odporna w całości, w tym rączka i pokrywa, na wysoką temperaturę. Umożliwi to używanie patelni w piekarniku - co znacznie zwiększa jej uniwersalność.
Takie właśnie cechy posiadają patelnie tytanowe marki Woll, tutaj przykład: www.egustus.pl/linia-woll-logic/295-logic-patelnia-kwadratowa-grillowa.html
Jak możemy przeczytać na stronie produktu - patelnia posiada aż 25 letnią gwarancję na równość dnia. Jest wykonana ze specjalnego stopu o nazwie silumin.
Patelnia jest pokryta 4 warstwową powłoką tytanową, która jest odporna na zarysowania - można ją myć w zmywarce.
Cała patelnia jest odporna na wysokie tempertaury do 220C. Bardzo ważna cecha patelni tytanowych marki Woll, to ich energooszczędność wynikająca z dużego przewodnictwa i kumulacji cieplnej.
Wg producenta pozwala to zaoszczędzić nawet 50% energii przy gotowaniu, i do 90% przy pieczeniu.
Nanokompozytowa powłoka w technologii "non-stick" zawiera wbudowane kryształy diamentu. Pozwala ona na smażenie na takiej patelni nawet bez użycia tłuszczu.
Dodatkowo powłoka jest bardziej odporna na ścieranie w porównaniu do innych markowych patelni.
Warto przejrzeć całą ofertę patelni i garnków tytanowych dostepnych w sklepie: www.egustus.pl. Znajdziemy tam patelnie na każdą okazję i w różnych wymiarach.