Kulinaria, Gotowanie, Produkty, Wyposażenie
Archipelag Wysp Kanaryjskich tworzy 13 wysp. Najcieplejsze z nich - Lanzarote i Fuerteventura, cieszą się dużym powodzeniem wśród turystów. Przebywając w tych malowniczych terenach, koniecznie należy posmakować tradycyjnych potraw. W kanaryjskich potrawach można odnaleźć inspiracje kuchnią hiszpańską i tradycjami Ameryki Południowej.
Z kuchni Wysp Kanaryjskich wywodzi się ropa vieja, czyli wołowe mięso, które gotuje się tak długo, aż rozpadnie się na włókna. Wołowinę podaje się zwykle z fasolą, ryżem i maniokiem. Popularny jest także dodatek arepas (placków kukurydzianych) i smażonych bananów.
Na Wyspach Kanaryjskich bardzo popularne są ziemniaki w różnych postaciach. Niezwykle często podaje się wrinkled potatoes – ziemniaki gotowane w mundurkach z sosem mojo na bazie oliwy i octu, z dodatkiem czosnku i przypraw. Sos występuje w dwóch wersjach: mojo verde (zielonym) – dzięki dodatkowi ziół i kolendry, oraz mojo picon (czerwonym) – o smaku czerwonego pieprzu i papryki.
Popularnym daniem na Wyspach Kanaryjskich jest gęsta zupa z mięsa i warzyw, zagęszczana gofio (mąką jęczmienną). Popularność gofio można porównać do częstotliwości użycia śmietany w kuchni polskiej. Używa się jej jako zagęstnik do zup, sosów, mleka, a także dodatek do deserów i
słodyczy. Gofio pozyskuje się z prażonych i mielonych ziaren zbóż – mąki jęczmiennej lub żyta, pszenicy, kukurydzy.
Bienmesabe, czyli 'jak dobrze smakuje' to sos migdałowy z dodatkiem kanaryjskiego wina – Malvasia. Regionalny przysmak robi się z utartych żółtek, miodu i drobno zmielonych migdałów. Niekiedy bienmesabe ma formę musu – do wymienionych składników dodaje się wówczas sok
limonkowy. Świetnie smakuje z lodami.