Kulinaria, Gotowanie, Produkty, Wyposażenie
Eksperci branżowi prognozują, że w tym roku ponownie hitem sprzedażowym wśród dań gotowych dedykowanych na świąteczny stół będą uszka i pierogi. Okazuje się, że Polacy coraz częściej sięgają po tego typu ułatwienie, szczególnie w okresie świąt Bożego Narodzenia. Na Zachodzie trend ten wygląda jednak zupełnie inaczej.
Coraz więcej Polaków na świąteczne stoły wybiera chłodzone dania gotowe. Potwierdzają to zarówno wyniki badań, prowadzonych przez instytuty badawcze, jak i nasze własne wyniki sprzedaży – mówi Grzegorz Kowalik, dyrektor sprzedaży i marketingu w Virtu. – To już tradycja, że w okresie świątecznym produkcja dań gotowych Virtu podwaja się – prym wiodą oczywiście uszka i pierogi, ale coraz większym powodzeniem cieszą się również dania takie jak kapusta z grzybami, kapusta z grochem, paszteciki, a nawet krokiety.
Polacy nadal jednak pozostają większymi tradycjonalistami w tym zakresie. Jedno się nie zmienia – korzystamy z dań gotowych, gdyż mamy coraz mniej czasu. Duże znaczenie ma również chęć ułatwienia sobie życia. Zwłaszcza, że jakość chłodzonych dań gotowych już dawno dorównała tym robionym w domu. Coraz większe znaczenie ma nasz własny komfort oraz codzienna wygoda. Wielu konsumentów, szczególnie w okresie świątecznym woli po prostu mieć więcej wolnego czasu dla siebie.
Jak w takim razie Polacy wypadają na tle innych nacji, np. Brytyjczyków? Rynek brytyjski, szczególnie pod kątem dań gotowych, jest bardzo rozwinięty. Dostępny w sklepach, gotowy świąteczny zestaw obiadowy, składający się z pieczonego indyka, ziemniaczków i bukietu warzyw nikogo już nie dziwi. Tegoroczną nowością są gotowe zestawy w cenie ok. 100 funtów, w których znajdują się wszystkie składniki i dania, potrzebne do skomponowania świątecznej kolacji.
– Uważnie obserwuję rynek brytyjski i spotkałem się już z tego typu ofertami. To rozwiązanie na pewno ciekawe, jednak dostrzegam w tym pewne zagrożenie – komentuje Grzegorz Kowalik z Virtu. – Dania gotowe mają być przede wszystkim ułatwieniem w okresie świątecznym, szczególnie jeśli chodzi o potrawy, których przygotowanie zajmuje bardzo dużo czasu – takich jak wspomniane uszka, pierogi czy kapusta z grzybami. Gotowa oferta dwunastu potraw w jednym pudełku, sprzedawanych w Polsce, byłaby jednak zdecydowaną przesadą.