Kulinaria, Gotowanie, Produkty, Wyposażenie

Gulasz z jelenia

Jeśli planujesz przyjęcie lub chcesz umilić najbliższym popołudnie albo rodzinny wieczór, pora przemyśleć menu. Co podasz domowym smakoszom?

Jak skompletować krótki jadłospis, który nie zatrzyma Cię w kuchni na długie godziny, ale zaintryguje podniebienia i nasyci Twoje głodomory po długim, często męczącym dniu? Potrzebujesz ciekawej przystawki i wybornego dania głównego – potraw, które wyśmienicie się prezentują i zniewalająco smakują.

Urocza przystawka – łosoś w wydaniu francuskim

Gdy wpadną nieoczekiwani goście lub domownicy wrócą z pracy i ze szkoły z nosami spuszczonymi na kwintę, wyczaruj nietuzinkowe dania, które rozpogodzą choćby najchmurniejsze miny. Na początku serwuj lekką przystawkę, która samym aromatem wprawi w znakomity nastrój. Na pewno masz w lodówce płat łososia i opakowanie ciasta francuskiego. Jeśli nie – kupisz je w jednym ze sklepów Biedronka, blisko domu. Wytrawna tarta z łososiem to pierwsze danie, któremu Twoje domowe łasuchy się nie oprą.

Prócz podstawowych składników – potrzebujesz jeszcze kilku drobiazgów, by dopełnić nadzwyczajne, francuskie danie. Przyda się śmietanka kremówka, jajka, pachnący ser feta i zielone pęczki koperku i szczypiorku. Fantazyjna potrawa zauroczy podniebienia najwybredniejszych smakoszy – wiesz, że ma korzenie alzackie i lotaryńskie? Delikatne, kruche ciasto zamyka w sobie olśniewające nadzienie. Gdy pachnące wnętrze jest wytrawne, a powierzchnia, przed włożeniem do pieca, pokryta mieszanką jaj i śmietanki – to tzw. quiche. Posiłek, który zachwyca biesiadników od stuleci.

Nietuzinkowy schab wieprzowy w roli głównej

Jeśli planujesz podać wyśmienitą tartę na zimno – możesz zapiec ją w dowolnym naczyniu – ciekawy kształt to dodatkowa ozdoba na rodzinnym lub świątecznym stole. Kiedy masz zamiar serwować ciepłą przystawkę – zdecyduj się na formę z ceramiki, która dłużej utrzyma temperaturę i nie przysporzy kłopotu z odgrzewaniem potrawy, gdy goście się nieco spóźnią.

Wybierz potrawę, która często gości na europejskich stołach – kotlety wieprzowe. Warto „okrasić” je odrobiną fantazji – zapiecz świeże, pachnące mięso z soczystymi jabłkami, dodaj małe ziemniaki (koniecznie w skórce!) i stwórz kompozycję, która skusi niejednego amatora wieprzowego schabu. Wzbogać nuty aromatyczne dania o sok z cytryny i szczyptę cynamonu. Zapach, uzupełniony o nietuzinkowy ton przypraw korzennych i owoców cytrusowych, przywabi do kuchni wszystkie domowe łasuchy – bez wyjątku. Jak jeszcze urozmaicić klasyczne kotlety, by, zachowując urok tradycyjnych przysmaków, olśniewały również nowym, oryginalnym akcentem?

Ziołowo-owocowe czary

Sięgnij po spiżarniane skarby – konfitury z wiśni lub porzeczek wprowadzą subtelną nutę słodyczy i fantastycznie ożywią „klasykę” na talerzu. Krople cytryny delikatnie ją zrównoważą, jednak bukiet przypraw powinieneś poszerzyć o kilka dodatkowych elementów, które zagwarantują powodzenie Twojego popisowego dania. Użyj „czaru” świeżych ziół – parę gałązek tymianku zwieńczy kulinarne dzieło. Jeśli nie masz akurat pod ręką zielonych przypraw – wykorzystaj suszone, niemal równie aromatyczne. Biesiadnikom bez wątpienia do gustu przypadnie nieco ostrzejsze „zabarwienie” kotletów wieprzowych – nie zapomnij wzbogacić potrawy o piórka czerwonej cebuli i ząbki czosnku. Gdy całość, z odrobiną oleju i masła, włożysz do piekarnika – już po kwadransie uroczo się zarumieni.

Pora podawać do stołu i wołać domowe łasuchy na ucztę – nie tylko dla podniebienia. Miłe posiłki przy rodzinnym stole, w jadalni, w której słychać głośny śmiech najbliższych, to również – a może przede wszystkim – balsam dla duszy.

Sprawdź także przepis na gulasz z jelenia: http://www.biedronka.pl/pl/recipe,id,1510,name,gulasz-z-jelenia-z-pomidorami-i-cukinia-na-warzywnych-plackach