Kulinaria, Gotowanie, Produkty, Wyposażenie
Olitalia, oliwa z oliwek, smak, extra verigne, oliwki, oliwa, sałatka caprese, ser mozzarella, portal spożywczy, firmy spożywcze, zaopatrzenie przemysłu spożywczego
Nie masz czasu? Cały czas się spieszysz? Chciałabyś przygotować coś wyjątkowego, a jednocześnie niebędącego zbyt dużym wyzwaniem? Mamy dla Ciebie idealną propozycję.
To niewątpliwie jedna z najsmaczniejszych sałatek, które na stałe wpisały się we włoskie tradycje kulinarne. Co więcej, jej przygotowanie zajmuje dosłownie kilka minut, a efektownie podana zachwyca nawet najwybredniejszych smakoszy. Pomysł na sałatkę Caprese, bo o niej mowa, zrodził się ok. 1950 roku na położonej na południe od Neapolu wyspie Capri, jednej z najpiękniejszych i najromantyczniejszych wysp Morza Tyrreńskiego. Bardzo szybko stała się ona jedną z najpopularniejszych przystawek we Włoszech – i nie tylko. Sekret tej prostej sałatki tkwi w idealnym połączeniu subtelnej mozzarelli, dojrzałych pomidorów, aromatycznej bazylii oraz delikatnej oliwy z oliwek extra vergine, oczywiście tłoczonej na zimno. Aby poczuć słońce Włoch w przededniu polskiej wiosny, potrzebujemy:
Olitalia, oliwa z oliwek, smak, extra verigne, oliwki, oliwa, sałatka caprese, ser mozzarella, portal spożywczy, firmy spożywcze, zaopatrzenie przemysłu spożywczego
Pomysł na sałatkę Caprese Składniki:
Sposób przygotowania:
Sałatka caprese idealnie smakuje z grzankami i czerwonym winem. Smacznego!
Więcej przepisów rodem z Włoch znajdziesz na www.olitalia.pl