Kulinaria, Gotowanie, Produkty, Wyposażenie
Wielkanoc to najważniejsza uroczystość chrześcijańska w roku. To również święto zwiastujące wiosnę, budzenie się do życia, radość.
Nieodłączonym elementem wielkanocnej tradycji są jajka, które występują jako pisanki, wydmuszki, ale także jako dodatek do świątecznego żurku.
Najczęściej poranne menu kojarzy nam się z lekkim posiłkiem, tymczasem podczas wielkanocnego śniadania podaje się wiele ciepłych i bardziej treściwych dań. Zwyczaj ten ma związek z tradycyjną wielkanocną mszą rezurekcyjną odbywającą się wczesnym rankiem, na którą wierni udają się na czczo. Po trzech ? czterech godzinach bez posiłku ciepły gęsty żurek, czy biała kiełbasa są bardzo kuszącą propozycją. Ponieważ Wielkanoc kończy czterdziestodniowy post, wiele osób tego dnia ma szczególnie wyostrzony apetyt.
Zastanawiające jest to, że ponad połowa Polaków nie wie, na czym polega różnica między żurkiem a białym barszczem!
Sprawa nie jest aż tak prosta. W niektórych regionach nazwę "żurek" i "barszcz biały" stosuje się wymiennie, są jednak i tacy, którzy twierdzą, że żurkiem można nazwać jedynie postną zupę z dodatkiem jajka lub okraszoną ziemniakami, biały barszcz gotowany jest obowiązkowo na białej kiełbasie, z wkładem wędzonego boczku i suszonych grzybów.
Według innych definicji żurkiem nazywana jest zupa gotowana na zakwasie z mąki żytniej, a barszczem białym zupa na zakwasie z mąki pszennej. Inne dodatki zależą od regionu, ale z reguły są podobne.
Na wielkanocnym stole nie może także zabraknąć wędlin i mięs. Jednym z tradycyjnych, polskich dań jest pieczony schab ze śliwką. Podaje się także szynki i pasztety własnej roboty. Najczęściej jada się je z chrzanem lub ćwikłą. W świątecznym menu jest też sporo jajek, które są symbolem nowego życia. W wielu domach jest wciąż obecny zwyczaj dzielenia się jajkiem i składania sobie życzeń. Wielkanoc nie może się też obyć bez babki drożdżowej i mazurka. W niektórych rejonach Polski zamiast żurku podczas świąt podaje się rosół.
Oryginalne obyczaje związane z Wielkanocą panują w innych krajach. W Stanach Zjednoczonych Panie specjalnie na tę okazję kupują kapelusze zwane Easter Bonnet, w których idą do kościoła. W wielu domach starsi członkowie rodziny przebierają się za zająca Easter Bunny. Zając ten przynosi dzieciom kolorowe pisanki i prezenty w postaci owoców i słodyczy. Ciekawe zabawy wielkanocne mają także Anglicy. Szukanie jajek ukrytych w zakamarkach ogrodu, uderzanie jajkiem o jajko, czy też turlanie jajek po ziemi, to tylko niektóre z nich. W przeszłości brytyjscy narzeczeni chętnie pobierali się właśnie w niedzielę wielkanocną. W Meksyku mocno przeżywa się Święty Tydzień (Semana Santa), który zaczyna się od niedzieli palmowej i jest wolny od pracy. Nie ma tam zwyczaju malowania jajek.
W wielu miejscach odgrywa się sceny z męki Chrystusa, a w Wielkanoc świętuje się bardzo hucznie. W Afryce obchody Wielkanocy we wspólnotach chrześcijańskich mają wiele elementów miejscowej kultury. Kościoły są ozdabiane kwiatami, wiele jest tańców i śpiewów przy akompaniamencie bębnów. W czasie jej trwania rodziny odwiedzają się i wspólnie spędzają ten radosny czas. Typową, afrykańską wielkanocną potrawą jest ryż z wołowiną lub kurczakiem. Co ciekawe, zwyczaj święcenia pokarmów w koszyczku jest obecny tylko w Polsce i na Słowacji, w innych krajach jest nieznany.
Wielkanoc to czas rodzinnych chwil, pełnych radości i uśmiechu. Wspólne przygotowanie świąt, w które zaangażowana jest cała rodzina jest doskonałą okazją do spędzenia razem czasu. Malowanie pisanek to tradycja, którą każdy z nas doskonale pamięta z dzieciństwa. Stanowią one również idealną ozdobę wielkanocnego stołu. Pomalujcie razem pisanki, podpiszcie je swoimi imionami i przygotujcie rodzinną dekorację. Dzieci uwielbiają pomagać w czasie świątecznych przygotowań. Serwetka wycięta z bibuły przez naszych milusińskich będzie pięknie wyglądała w wielkanocnym koszyczku.
Odświętnie przystrojony stół, przy którym zasiada cała rodzina to nieodzowny element Wielkanocy. Aby wystrój był jeszcze ładniejszy, nasze pociechy mogą przy każdym talerzu postawić czekoladowe zajączki, jajka, baranki, kurczaczki. Każdy członek rodziny znajdzie miły podarunek dla siebie. Wielkanocne serwetki przygotowane przez dzieci będą stanowić niezwykłą ozdobę stołu. Poproś najmłodszych, by na białych serwetkach namalowali kolorowe pisanki. Następnie trafią one do każdej osoby zasiadającej do świątecznego śniadania. Przed Wielkanocą wraz z maluchami zasadźcie na płaskim talerzu rzeżuchę. Później dzieci mogą go dowolnie ozdobić i zamienić w piękny stroik.
Dzieci uwielbiają pomagać w kuchni. Wspólnie z nimi wymyślcie swój własny przepis na wasz wielkanocny żurek. Przygotujcie go według wskazówek na opakowaniu i sami zdecydujcie, czy ma być z białą kiełbasą, ziemniakami, marchewką, bekonem, jajkiem, chrzanem, lub innymi ulubionymi dodatkami. Możecie również przygotować listę ulubionych dań wielkanocnych i nadać im rodzinne nazwy.
Zabawa przy wielkanocnym stole, w tzw. zbijak żurkowy dostarczy całej rodzinie wiele radości. Postaw na stole misę z ugotowanymi jajkami w skorupkach. Niech każdy z siedzących przy stole weźmie jedno z nich. Zawodnicy zderzają ze sobą jajka. Pisanka, której skorupka wytrzyma najwięcej zderzeń, wygrywa. Zwycięzca jako pierwszy dostaje pyszny żurek.
Ważnym elementem świątecznego rytuału jest zjedzenie pokarmów poświęconych w Wielką Sobotę. W koszyczku tradycyjnie znajdują się gotowane jajka, sól, chleb, wędliny, chrzan, babka i baranek. Do tej listy coraz częściej wiele osób dodaje coś od siebie np. czekoladowe zajączki, czy inne słodycze. Chyba najwięcej różnic dotyczy jajek: w niektórych regionach są to pisanki, w innych farbuje się je na brązowo gotując z cebulą. Ciekawostką jest to, że np. na Południowym Podlasiu jajka przed poświęceniem są obierane ze skorupki, a tym samym w ogóle się ich nie ozdabia.
Gdy brakuje czasu, by to wszystko przygotować od podstaw...
Jeśli chcemy skosztować tradycyjnego żurku musimy przygotować zakwas wiele dni przed świętami. Niestety często mamy niewiele czasu na przyrządzanie kulinarnych specjałów, a przecież nie chcemy z nich rezygnować. Wówczas idealnym rozwiązaniem jest sięgnięcie po produkty, które są w kuchni nieocenioną pomocą. W ofercie Knorr możemy znaleźć klasyczny Żurek biały lub Żurek z wędzonką lub z grzybami. Na torebce każdego z nich znajdziemy przepis, propozycję przyrządzenia, a nawet listę rekomendowanych dodatków. Podobnie jest z mięsami i pasztetami. Przygotowane przez naszego szefa kuchni przepisy pozwolą zrobić najbliższym miłą, kulinarną niespodziankę.