Kulinaria, Gotowanie, Produkty, Wyposażenie
W wielu polskich domach na wielkanocnym stole nie może zabraknąć Żurku. W różnych regionach może być nieco inaczej przygotowywany i czasem podaje się go z innymi dodatkami.
Marka KNORR przygotowała dwie pyszne nowości z myślą o wszystkich, którzy mają ochotę skosztować tej białej, gęstej, aromatycznej zupy o charakterystycznym, kwaskowatym smaku.
Żurek z wędzonką i Żurek z grzybami podczas nadchodzących świąt podbiją podniebienia domowników podczas nadchodzących świąt.
Żur to zupa, która jest obecna w polskiej kuchni już od kilku wieków. Jej kwaskowaty smak nieodłącznie kojarzy się ze Wielkanocą. Żurek, biała kiełbasa, jajka? ten kulinarny zestaw wielu z nas dobrze pamięta ze swego dzieciństwa. Podczas nadchodzących świąt warto sięgnąć po tę zupę i zaserwować ją swoim najbliższym. Skomplikowany proces przyrządzania tradycyjnego żuru, z użyciem specjalnej mąki i zakwasu nie powinien nas zniechęcać. Marka KNORR przygotowała dwie propozycje, które pozwolą nam przygotować tę potrawę szybko, prosto i oczywiście bardzo smacznie. Wcale nie musimy się przyznawać, że jest to danie z torebki. W końcu każda kuchnia musi mieć swoje tajemnice?
Jeśli uważasz, że idealna zupa powinna być gorąca, smaczna, aromatyczna i najlepiej łatwa w przygotowaniu, wypróbuj jednej z dwóch nowych zup KNORR: Żurek z wędzonką lub Żurek z grzybami. Każdą z nich możemy podawać samodzielnie lub z dodatkami. Sięgając po pierwszą z nich możemy przygotować staropolski żurek z wędzonką. Wystarczy bulion warzywno-mięsny z listkiem laurowym i ząbkiem czosnku, majeranek, podsmażony wędzony boczek i jajka. Także Żurek z grzybami świetnie smakuje połączony z bulionem warzywno-mięsnym i pieczarkami, śmietaną, białą kiełbasą i jajkami. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby do żurku zamiast pieczarek wkroić inne gatunki grzybów albo zastosować swoje ulubione dodatki, takie jak szczypiorek, czy podsmażona cebula.
Nowe żurki powstają zgodnie z zaleceniami żywieniowymi międzynarodowego programu "Wiem co wybieram", które w trosce o zachowanie zdrowia postulują ograniczenie spożywania m.in. tłuszczów nasyconych, cukrów i soli. Oba warianty żurków są zgodne z tymi zaleceniami i mogą być elementem zróżnicowanej i zbilansowanej diety. Nowe odmiany żurków KNORR nie zawierają glutaminianu sodu, konserwantów, ani sztucznych barwników.
Sugerowana cena opakowania Żurku z wędzonką i Żurku z grzybami Knorr to:1,58 zł.