Zdrowa żywnośc, Żywność funkjcjonalna, Diety
Nie od dziś wiadomo jak istotne jest to, co spożywamy. Nie bez powodu mówi się również, że jesteś tym, co jesz. Obecnie sklepowe półki aż uginają się pod naporem wysoko przetworzonych produktów żywnościowych, po które sięgają rzesze konsumentów. Niestety odbija się to niekorzystnie zarówno na ich zdrowiu, jak i samopoczuciu.
Nie można bowiem cieszyć się zdrowiem, jeśli karmi się organizm pustymi kaloriami oraz sztucznymi konserwantami, barwnikami, wzmacniaczami smaku i spulchniaczami. Nasza dieta powinna opierać się na naturalnych produktach, które obfitują w cenne składniki odżywcze oraz w witaminy, minerały i antyoksydanty. To właśnie znajdziemy w ekologicznej żywności, która jest droższa, ale zdrowsza. Skąd zatem ta cena, która wiele osób wręcz odstrasza?
Obecnie nawet w popularnych dyskontach dostępnych jest coraz więcej produktów ekologicznych i powstają nawet oddzielne działy ze zdrową żywnością. Tak na marginesie czym są pozostałe produkty, skoro nie znajdują się w dziale zdrowej żywności? Każdy chyba zna odwiedź na to pytanie. Na szczęście jest coraz więcej świadomych konsumentów, którzy sięgają właśnie po ekologiczną żywność. Wiele osób niestety nawet nie odwiedza sklepów ze zdrową żywnością ze względu na zawrotne ceny, które potrafią niejednego przyprawić o zawrót głowy.
Prawdą jest, że ceny ekologicznych produktów są wyższe niż tych konwencjonalnych, ale kupowanie tego co tanie, jest tylko pozorną oszczędnością. Ponadto oszczędzanie na zdrowiu jeszcze nikomu nie wyszło na dobre. Trzeba pamiętać o tym, że ta wyższa cena zdrowej żywności wynika z tego, że jest ona produkowana bez użycia pestycydów tudzież chemicznych środków.
Sklep z ekologiczną żywnością oferuje produkty znakowane przez specjalne jednostki certyfikujące, co stanowi gwarancję kupowania towarów zdrowszych, bezpieczniejszych i bogatszych w składniki odżywcze. Do produkcji wysoko przetworzonej żywności stosuje się najtańsze, słabej jakości i bez większej wartości składniki oraz faszeruje się je chemicznymi dodatkami. Liczy się zysk, a nie zdrowie konsumenta. Ponadto organizm takiej sztucznej żywności nie rozpoznaje, przez co trwa epidemia wręcz alergii, dolegliwości pokarmowych i wielu przeróżnych chorób cywilizacyjnych.
Na stosunkowo wysokie ceny ekologicznej żywności wpływa także to, że nadal zainteresowanie nią przez konsumentów jest niewielkie. Żywność masowo produkowana jest częściej wybierana, dlatego też jest znacznie tańsza. Jeśli jednak zwiększy się popyt na eko produkty, z pewnością dojdzie do obniżek cenowych. Wysoka cena wynika także z niższych plonów przy procesie upraw ekologicznych oraz znacznie wyższych kosztów pracy związanych z produkcją zdrowej żywności. Konieczne są: zapewnienie większego zaplecza produkcyjnego, większa staranność podczas zabiegów pielęgnacyjnych oraz wyższe koszty kontroli i certyfikacji.
Trzeba jednak pamiętać o tym, że organizm najlepiej przyswaja witaminy i minerały z naturalnych pokarmów, a prawie wcale tych sztucznie wytworzonych i dodanych do rafinowanych produktów. Znacznie tańsze będzie zatem jedzenie eko produktów niż dodatkowe suplementowanie się syntetycznymi witaminami i minerałami oraz wydawanie pieniędzy na leki.
Artykuł przygotowany we współpracy ze sklepem Przystanek Zdrowia https://przystanek-zdrowia.pl/