Zdrowa żywnośc, Żywność funkjcjonalna, Diety

Orzechy - smaczne i zdrowe

Orzechy są najbardziej wartościowe ze wszystkich dostępnych przekąsek i mają wiele właściwości korzystnych dla zdrowia. Pozytywnie wpływają na pracę mózgu i kondycję skóry. Wzmacniają układ krążenia i nerwowy. Można je także traktować jako eliksir młodości - są przecież symbolem szczęścia i mądrości. W przeciwieństwie do słodkich przekąsek, które nie mają żadnych wartości odżywczych, orzechy naładowane są wartościowymi składnikami, które odżywiają każdą komórkę naszego ciała. Zamiast więc po cukry proste, które dostarczają energii na bardzo krótki czas, sięgajmy po koktajle orzechowe lub orzechy pieczone, które w oka mgnieniu postawią nas na nogi!

Wbrew powszechnej opinii, orzechy nie powodują gromadzenia się tkanki tłuszczowej. Mimo, że same w sobie zawierają dość dużo kalorii, to jednak dzięki zawartości nienasyconych kwasów tłuszczowych i składników mineralnych, nie tuczą. Czy można zatem wyobrazić sobie lepszego towarzysza podczas spotkań ze znajomymi, seansów filmowych lub długich zimowych wieczorów? Orzechy to bardzo wdzięczna przekąska, po którą możemy, a nawet powinniśmy sięgać bez wyrzutów sumienia. Chrupmy je na zdrowie i dla urody.

Jak już zdążyliście zauważyć, pierwszoplanowym bohaterem poniższego artykułu będą orzechy. Podpowiemy po jakie sięgać, aby czerpać najwięcej korzyści i... najwięcej przyjemności. Bo przecież kwestia przyjemności z chrupania jest tak samo ważna, jak kwestia zdrowia. Przybliżymy Wam także wartości odżywcze orzechów, bo przecież przyjaciół warto dobrze poznać z każdej strony.

Wartości odżywcze orzechów

Orzechy zawierają dużą ilość tłuszczów, ale są to zdrowe tłuszcze obfitujące w cenne nienasycone kwasy tłuszczowe. Są też doskonałym źródłem białka, witaminy E, która chroni układ nerwowy oraz witamin z grupy B, które poprawiają funkcjonowanie pamięci. Ponadto znajdziemy w nich całą paletę składników mineralnych, m.in. kwas foliowy, fosfor, żelazo, magnez, potas, cynk i wapń. Orzechy jako jedne z nielicznych, obfitują w fenyloalaninę, która stymuluje mózg do wytwarzania substancji poprawiających nastrój i zmniejszających ból. Posiadają również tryptofan – aminokwas potrzebny do produkcji serotoniny, substancji nazywanej hormonem szczęścia. Jedna porcja orzechów zawiera tyle samo witamin i minerałów, co owoce. Ale to nie wszystko. Dzięki temu, że orzechy zawierają spore ilości magnezu, są doskonałym paliwem dla osób czynnie uprawiających sporty. Przeciwdziałają szybkiemu wyczerpaniu i bolesnym skurczom mięśni. I co najważniejsze - orzechy są dobrą alternatywą dla cukrowych i chipsowych łakomczuchów.

Jakie orzechy wybierać?

Orzechy dostępne są przez cały rok. To ich kolejny atut. W przeciwieństwie do niektórych owoców czy bakalii, są przyjemnie chrupiące. Najlepiej chrupią orzechy laskowe, ziemne i pistacje. Te ostatnie są szczególnie polecane osobom zmęczonym i zestresowanym. Wdzięczną przekąską są także nerkowce, orzechy brazylijskie i migdały, które sprzedawane są pod wieloma postaciami: ze skórką i bez, w płatkach, słupkach lub nawet w łupinie. Można je dodawać do sałatek, można chrupać samodzielnie, a można też podać w towarzystwie sera pleśniowego. Orzechy pieczone bardzo lubią się z grillowanymi gruszkami i w takim połączeniu stanowią naprawdę atrakcyjną przekąskę. Pamiętajmy jednak, że orzechy orzechom nierówne. Warto sięgać wyłącznie po te starannie wyselekcjonowane, jak np. orzeszki marki Felix. Amatorom słonych przekąsek poleca się orzeszki z pieca. Są to delikatne i jeszcze bardziej chrupiące orzeszki, którym nie oprze się żaden amator porządnego chrupania. Do ich stworzenia wykorzystano innowacyjną technologię polegającą na prażeniu orzechów w odpowiednio gorącym powietrzu – bez dodatku tłuszczu. To właśnie dzięki podwójnemu prażeniu, orzeszki są jeszcze lżejsze i bardziej chrupiące w porównaniu do tradycyjnie smażonych orzechów. Osobom dbającym o linię poleca się orzechy pieczone bez dodatku soli. Ta niezwykle lekka i przyjemnie chrupiąca przekąska jest świetnym pomysłem na zdrowe danie do pracy i szkoły. Doskonale sprawdzi się także jako przystawka podczas domowych imprez.

Tagi: