Zdrowa żywnośc, Żywność funkjcjonalna, Diety
Polacy coraz większą wagę przykładają do swojego sposobu odżywiania. Dostrzegli, że to co jedzą ma bezpośredni wpływ na ich samopoczucie i zdrowie. Dlatego zdecydowanie częściej sięgają po żywność określaną jako zdrową oraz funkcjonalną. Sprawdźmy zatem, co kryje się pod nazwą żywności funkcjonalnej?
Głównym celem powstania żywności funkcjonalnej jest dostarczanie organizmowi niezbędnych składników odżywczych oraz zmniejszanie ryzyka wystąpienia niektórych chorób. Obecnie krajem, w którym cieszy się ona największym zainteresowaniem jest Japonia – stanowi 30% sprzedawanej żywności. Dużą liczbę konsumentów posiada również w Stanach Zjednoczonych oraz w Europie Zachodniej.
Odpowiedź na pytanie czym jest żywność funkcjonalna daje definicja zamieszczona w raporcie FUFOSE (Nauka o Żywności Funkcjonalnej w Europie). Mówi ona o tym, że żywność może być uznana za funkcjonalną, jeżeli naukowo został udowodniony jej korzystny wpływ na jedną lub więcej funkcji organizmu ponad te, które wynikają z walorów odżywczych, czyli żywieniowych. Czyli według FUFOSE musi ona posiadać takie cechy jak: być żywnością konwencjonalną, czyli podawaną w tradycyjnej formie, a nie za pomocą tabletek czy kapsułek, powinna posiadać naukowo udowodniony pozytywny wpływ na organizm człowieka oraz polepszać samopoczucie i stan zdrowia lub obniżać ryzyko choroby.
Do żywności funkcjonalnej zaliczana jest żywność z dodatkiem fitosteroli, czyli związków zmniejszających wchłanianie cholesterolu z przewodu pokarmowego, produkty probiotyczne, produkty prebiotyczne czy żywność wzbogacana w składniki niezbędne dla organizmu, czyli witaminy czy kwasy omega 3.
Aby sprawdzić czy wybierana przez nasz żywność bogata jest w składniki odżywcze lub inne ważne z naszego punktu widzenia wystarczy czytać etykiety zamieszczane na produktach. Znakowanie żywności poddawane jest coraz większym restrykcjom – zakłady źle znakujące produkty ponoszą duże kary finansowe. A wszystko po to, aby konsumenci mieli właściwe dane na temat produktów i wybierali ze zdrowiem dla siebie.
Zobacz też: Żywność z certyfikatem ISO 22000