Jakość / Czystość / Kontrola w przemyśle spożywczym

Jakość / Czystość / Komunikaty IJHARS

Żywność z roku na rok jest coraz bardziej kontrolowana. Wymogi prawne rosną jednocześnie z poziomem świadomości klientów, którzy stawiają produktom spożywczym coraz wyższe wymagania. Aby udowodnić, że dany produkt spełnia określone wytyczne przeprowadzane są różnego rodzaju certyfikacje.

Więcej…

Jakość / Czystość / Komunikaty IJHARS

Produkcja żywności to branża, w której pojawia się coraz więcej możliwości certyfikacji. A tym samym uzyskiwanie certyfikatów poświadczających wysoką jakość produktów. Niektóre z systemów są obowiązkowe i wymagane przez przepisy prawne. Inne dobrowolne, aczkolwiek często mile widzialne przez sieci handlowe, które są głównymi odbiorcami żywności. W tym artykule  znajdziesz informacje na temat kilku z nich.

Więcej…

Jakość / Czystość / Komunikaty IJHARS

Certyfikat VLOG to dokument poświadczający, że dany produkt spożywczy jest wolny od organizmów genetycznie modyfikowanych. Standard ten powstał w Niemczech dzięki staraniom Stowarzyszenia Żywności bez Inżynierii Genetycznej.

Więcej…

Jakość / Czystość / Komunikaty IJHARS

Wiele nazw norm i standardów kryje się na co dzień za różnymi skrótami. Dla osób nie intersujących się tymi zagadnieniami  trudno jest często zorientować się, czego właściwie dotyczą.

Więcej…

Jakość / Czystość / Komunikaty IJHARS

Znak jakości Q jest przyznawany przez Polskie Centrum Badań i Certyfikacji na wniosek producenta wyrobu. Produkt zgłoszony do certyfikacji musi spełniać szczegółowe wytyczne właściwe dla swojej grupy. Wielostopniowy proces kończy się decyzją o przyznaniu znaku i prawa do umieszczania go na produktach.

 

Więcej…

Jakość / Czystość / Komunikaty IJHARS

Certyfikat BRC jest coraz bardziej popularny w Polsce. Norma ta dotyczy producentów oraz dystrybutorów artykułów spożywczych, które dostarczane są przede wszystkim do brytyjskich sieci handlowych.

Więcej…

Jakość / Czystość / Komunikaty IJHARS

voigt środki czystości w przemyśle spożywczymW lutym VOIGT - producent profesjonalnych środków czystości - pozytywnie zakończył audyt nadzoru utrzymania kryteriów programu „Firma Bliska Środowisku”.

Był to pierwszy audyt przeprowadzony przez jednostkę certyfikującą - Europejskie Forum Odpowiedzialności Ekologicznej „CERT” - po przyznaniu w 2010 roku firmie VOIGT tytułu „Firma Bliska Środowisku”.

Więcej…

Jakość / Czystość / Komunikaty IJHARS

klingenburg-uvOchrona przed zagrożeniami mikrobiologicznymi w procesach produkcji, pakowania, transportu i przechowywania produktów spożywczych, dzięki modułom dezynfekującym UV-C firmy Klingenburg

Obowiązek wdrażania systemu HACCP a także coraz wyższe wymogi dotyczące jakości wytwarzanych produktów spożywczych, wymuszają na producentach stosowanie coraz to skuteczniejszych metod ochrony. Na bezpieczeństwo zdrowotne produktów największy wpływ mają zagrożenia mikrobiologiczne, zarówno te występujące w powietrzu jak i te rozwijające się na powierzchni. Skutki zanieczyszczenia produktów przez mikroorganizmy takie jak bakterie, wirusy, pleśnie czy drożdże mogą być bardzo kosztowne dla firmy i narazić ją na znaczne straty finansowe, a co gorsza utratę renomy u Klientów.

Więcej…

Jakość / Czystość / Komunikaty IJHARS

Szukając informacji o nowych produktach konsumenci chcą wiedzieć, jak zakup będzie się sprawował w praktyce. Czy wiedzę tę nabędą z informacji prasowych, wystylizowanych zdjęć czy moderowanych forów internetowych? O tym, że nie zawsze świadczy coraz większa liczba wideorecenzji publikowanych w sieci, czasem przez samych użytkowników.

Więcej…

Jakość / Czystość / Komunikaty IJHARS

Firma VOIGT, producent profesjonalnych środków utrzymania czystości, poszerzyła swoją ofertę o kolejny produkt wykonany w nanotechnologii – NANO GLASS VC 176. Jest to gotowy do użycia preparat do mycia szyb i innych powierzchni szklanych.


Zastosowanie nanocząsteczek krzemu w preparatach myjących pozwala na powierzchniach z nimi spowinowaconych (szkło, ceramika, kamień) uzyskać efekt hiper hydrofilowości.

Więcej…

Jakość / Czystość / Komunikaty IJHARS

Zgodnie z Rocznym ramowym planem kontroli Inspekcji JHARS na 2010 rok, w IV kwartale wszystkie wojewódzkie inspektoraty JHARS przeprowadziły kontrolę w zakresie prawidłowości znakowania wybranych artykułów rolno-spożywczych.

I. CEL KONTROLI

Więcej…

Jakość / Czystość / Komunikaty IJHARS

Ponad 19 tysięcy zwiedzających wzięło udział w największym w Polsce wydarzeniu dla branży HoReCa - XV Międzynarodowych Targach Gastronomicznych EuroGastro 2011, które odbyły się w dniach 23-25 marca w centrum MT Polska przy ul. Marsa 56c w Warszawie. Wśród nich znaleźli się m.in. właściciele i zarządzający restauracjami, kawiarniami, pubami, barami szybkiej obsługi, placówkami zbiorowego żywienia, firmami cateringowymi, hurtowniami czy marketami, a także kucharze i szefowie kuchni.

Więcej…

Jakość / Czystość / Komunikaty IJHARS

W pierwszych trzech kwartałach 2009 roku Inspekcja IJHARS skontrolowała 174 zarejestrowane w wojewódzkich inspektoratach mleczarnie (ok. 3/4 zakładów produkujących na terenie kraju mleko i przetwory mleczne).

Więcej…

Jakość / Czystość / Komunikaty IJHARS

Wychodząc naprzeciw zapotrzebowaniom rynku Laboratorium Specjalistyczne Głównego Inspektoratu Jakości Handlowej Artykułów Rolno- Spożywczych w Gdyni opracowało własne procedury badawcze.

Wdrożyło również znormalizowane metody badawcze pozwalające na kompleksową ocenę jakości handlowej kawy, stosując różne techniki analityczne, ze szczególnym uwzględnieniem wykrywania zafałszowań kawy rozpuszczalnej i kawy palonej mielonej.

Więcej…

Jakość / Czystość / Komunikaty IJHARS

Kontrola Inspekcji Handlowej. Pogorszyły się wyniki jakości mleka i mięsa oraz ich przetworów, a także miodu. Lepiej, niż w ubiegłym roku wypadła jakość ryb i przetworów rybnych - tak wskazują kontrole Inspekcji Handlowej przeprowadzone na zlecenie Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumentów w 2009 roku.

Więcej…

Jakość / Czystość / Komunikaty IJHARS

Obciążenie zawodowe związane z pracą w przemyśle spożywczym uwidacznia się w danych statystycznych dotyczących chorób zawodowych i wypadków. Według najnowszych danych GUS, tylko w pierwszym kwartale tego roku, liczba poszkodowanych w sektorze spożywczym wyniosła aż 1 367 osób. Pracownicy tej jednej z najsilniejszych gałęzi przemysłu są również najbardziej narażeni na choroby zawodowe.

 

Z raportu PIP podsumowującego ubiegły rok jasno wynika, że co trzeci wypadek w zakładzie produkcyjnym w Polsce zdarzał się w branży spożywczej. Aż w 70% skontrolowanych zakładów zakwestionowano dokumentację dotyczącą bezpieczeństwa pracy: karty oceny ryzyka, procedur powypadkowych i szkoleń BHP Groźne wypadki są następstwem złej organizacji pracy, niewłaściwego przeszkolenia pracowników ale również braku odpowiednich środków ochrony osobistej.

Więcej…