Jakość / Czystość / Kontrola w przemyśle spożywczym

Jakość / Czystość / Komunikaty IJHARS

odkurzacze przemysłowe

Trwałe i odporne odkurzacze, o wysokich mocach ssania, doskonałej filtracji nawet wyjątkowo drobnych cząsteczek, a często także specjalistycznych zastosowaniach, pozwalające na pracę nawet w trudnych warunkach - tak kojarzone są odkurzacze przemysłowe. To urządzenia sprawdzające się przede wszystkim w przedsiębiorstwach różnego rodzaju, choć wiele z nich na stałe zagościło także w zastosowaniach domowych. Czym są odkurzacze przemysłowe, jakie są ich klasy, co warto o nich wiedzieć?

Więcej…

Jakość / Czystość / Komunikaty IJHARS

system haccp

System HACCP to skrót od angielskich słów Hazard Analysis and Critical Control Point i znany jest również jako Analiza Zagrożeń i Krytycznych Punktów Kontroli. Określa on zasady postępowania w zakładach i firmach, które z powodu charakteru swojej działalności, mają do czynienia z szeroko pojętą żywnością. Wymogi znajdujące się w tym systemie służą przede wszystkim zagwarantowaniu bezpieczeństwo żywności, kontroli wszelkiego typu procesów, jakie ona przechodzi oraz muszą szybko i skutecznie rozpoznawać i niwelować ewentualne zagrożenia mogące powodować pojawienie się kłopotów ze szkodliwością dla zdrowia.

Więcej…

Jakość / Czystość / Komunikaty IJHARS

Życie w zgodzie z naturą i ekologią to coraz większy trend wśród szczególnie młodego pokolenia, propagowany przede wszystkim w social mediach, ale i w telewizji czy gazetach. Niestety człowiek przez tysiące lat wykorzystywał wszystkie zasoby środowiska naturalnego, nie zważając na długofalowe konsekwencje, jakie niosą za sobą jego działania. Na szczęście, coraz więcej ludzi zaczyna myśleć o przyszłości planety, a co za tym idzie przyszłości siebie samego. Podążamy za modą, kupując kosmetyki naturalne, zdrową żywność i ekologiczne środki czystości. Często jednak narzekamy na skuteczność i cenę tego typu produktów. Gdzie i co wybrać, aby było ekologiczne, dobre jakościowo i przy tym przystępne cenowo?

 

Więcej…

Jakość / Czystość / Komunikaty IJHARS

Czystość w łazience

Jesteś lub wkrótce zostaniesz właścicielem hotelu? Pamiętaj, że na Twój sukces składa się wiele czynników. Jednym z nich jest dbanie o bezpieczeństwo i idealnie czyste powierzchnie.

Więcej…

Jakość / Czystość / Komunikaty IJHARS

Noże powietrzne to specjalistyczne strumienice (zestawy dysz), których nadrzędną rolą jest wygenerowanie bardzo wysokiej pojemności ciągłego przesyłu powietrza przy równolegle dużej prędkości na całej długości ostrza.

Więcej…

Jakość / Czystość / Komunikaty IJHARS

Nowa odsłona sprawdzonego preparatu do profesjonalnego utrzymania czystości. Uniwersalny środek do mycia podłóg musi nie tylko dobrze spełniać swoje zadanie, ale również pozostawiać przyjemny zapach.

Więcej…

Jakość / Czystość / Komunikaty IJHARS

Pożywnym ziarnem raczą się nie tylko konsumenci – zajadający się ze smakiem – wielozbożowym chlebem, ale także wszelkiego rodzaju gryzonie, dla których jest to podstawa pożywienia. Obecność szkodników w magazynach i spichlerzach, w których przechowywane są plony natury, stanowi olbrzymi problem dla producentów. Na pozór niewielkie stworzenia potrafią spowodować bardzo dotkliwe straty. W jaki sposób sobie z tym poradzić? Mamy dla Was kilka skutecznych rozwiązań.

Więcej…

Jakość / Czystość / Komunikaty IJHARS

Jeśli słowo VLOG kojarzy Ci się tylko z filmikami dokumentującymi czyjeś życie, to z tego artykułu poznasz jego zupełnie inne znaczenie. VLOG to skrót od nazwy: Verband Lebensmittel ohne Gentechnik, czyli  Niemieckiego Stowarzyszenia Żywności bez Inżynierii Genetycznej.

Więcej…

Jakość / Czystość / Komunikaty IJHARS

Żywność z roku na rok jest coraz bardziej kontrolowana. Wymogi prawne rosną jednocześnie z poziomem świadomości klientów, którzy stawiają produktom spożywczym coraz wyższe wymagania. Aby udowodnić, że dany produkt spełnia określone wytyczne przeprowadzane są różnego rodzaju certyfikacje.

Więcej…

Jakość / Czystość / Komunikaty IJHARS

Produkcja żywności to branża, w której pojawia się coraz więcej możliwości certyfikacji. A tym samym uzyskiwanie certyfikatów poświadczających wysoką jakość produktów. Niektóre z systemów są obowiązkowe i wymagane przez przepisy prawne. Inne dobrowolne, aczkolwiek często mile widzialne przez sieci handlowe, które są głównymi odbiorcami żywności. W tym artykule  znajdziesz informacje na temat kilku z nich.

Więcej…

Jakość / Czystość / Komunikaty IJHARS

Certyfikat VLOG to dokument poświadczający, że dany produkt spożywczy jest wolny od organizmów genetycznie modyfikowanych. Standard ten powstał w Niemczech dzięki staraniom Stowarzyszenia Żywności bez Inżynierii Genetycznej.

Więcej…

Jakość / Czystość / Komunikaty IJHARS

Wiele nazw norm i standardów kryje się na co dzień za różnymi skrótami. Dla osób nie intersujących się tymi zagadnieniami  trudno jest często zorientować się, czego właściwie dotyczą.

Więcej…

Jakość / Czystość / Komunikaty IJHARS

Znak jakości Q jest przyznawany przez Polskie Centrum Badań i Certyfikacji na wniosek producenta wyrobu. Produkt zgłoszony do certyfikacji musi spełniać szczegółowe wytyczne właściwe dla swojej grupy. Wielostopniowy proces kończy się decyzją o przyznaniu znaku i prawa do umieszczania go na produktach.

 

Więcej…

Jakość / Czystość / Komunikaty IJHARS

Certyfikat BRC jest coraz bardziej popularny w Polsce. Norma ta dotyczy producentów oraz dystrybutorów artykułów spożywczych, które dostarczane są przede wszystkim do brytyjskich sieci handlowych.

Więcej…

Jakość / Czystość / Komunikaty IJHARS

voigt środki czystości w przemyśle spożywczymW lutym VOIGT - producent profesjonalnych środków czystości - pozytywnie zakończył audyt nadzoru utrzymania kryteriów programu „Firma Bliska Środowisku”.

Był to pierwszy audyt przeprowadzony przez jednostkę certyfikującą - Europejskie Forum Odpowiedzialności Ekologicznej „CERT” - po przyznaniu w 2010 roku firmie VOIGT tytułu „Firma Bliska Środowisku”.

Więcej…

Jakość / Czystość / Komunikaty IJHARS

klingenburg-uvOchrona przed zagrożeniami mikrobiologicznymi w procesach produkcji, pakowania, transportu i przechowywania produktów spożywczych, dzięki modułom dezynfekującym UV-C firmy Klingenburg

Obowiązek wdrażania systemu HACCP a także coraz wyższe wymogi dotyczące jakości wytwarzanych produktów spożywczych, wymuszają na producentach stosowanie coraz to skuteczniejszych metod ochrony. Na bezpieczeństwo zdrowotne produktów największy wpływ mają zagrożenia mikrobiologiczne, zarówno te występujące w powietrzu jak i te rozwijające się na powierzchni. Skutki zanieczyszczenia produktów przez mikroorganizmy takie jak bakterie, wirusy, pleśnie czy drożdże mogą być bardzo kosztowne dla firmy i narazić ją na znaczne straty finansowe, a co gorsza utratę renomy u Klientów.

Więcej…

Czystość / Jakość