Opakowania - Informacje i Wiadomości
Przedłużenie trwałości, łatwiejszy, bardziej higieniczny transport i magazynowanie, atrakcyjniejsza prezentacja produktów – to wszystko jest możliwe dzięki zastosowaniu odpowiednio dobranych do konkretnego towaru worków termokurczliwych. Jak wygląda proces pakowania próżniowego mięsa? W czym tkwi fenomen opakowań do żywności z tworzyw sztucznych? Odpowiedzi znajdziesz w poniższym artykule!
Niepodważalnym atutem próżniowego pakowania mięsa jest to, iż cały proces jest niezwykle prosty i nie wymaga wielkich inwestycji w skomplikowany park maszynowy oraz kosztowne akcesoria. Gotowy produkt należy umieścić w worku Vacuum, a następnie w pakowarce próżniowej. W przemyśle zwykle stosowane są nawet wielkogabarytowe pakowarki kabinowe, jednak i poręczniejsze pakowarki zgrzewające zyskują coraz większą popularność, jako urządzenia stosowane zwłaszcza do użytku domowego. Proces pakowania polega na zmniejszaniu panującego w szczelnej folii ciśnienia, poprzez redukcję zawartego w niej tlenu, a następnie jej hermetycznym zamknięciu.
Polityka zero waste to ogólnoświatowy trend, który ma na celu między innymi ograniczenie ogromnych ilości marnowanego i wyrzucanego jedzenia. Złe gospodarowanie żywnością to poważny problem dotykający nie tylko kwestii ekologicznych, ale i ekonomicznych. Czy cieszący się niezbyt dobrą sławą plastik może pomóc w dbałości o planetę Ziemię? Jak najbardziej, a doskonałym tego przykładem są opakowania do żywności z tworzyw sztucznych. Innowacyjne worki Vacuum są tworzone w oparciu o najnowocześniejsze technologie, zgodnie z polityką prośrodowiskową, ograniczającą ilość zużywanej energii i surowców pierwotnych, a przy tym cechują się niezwykłą wręcz trwałością i uniwersalnością zastosowania.
Dostępny obecnie asortyment worków do pakowania próżniowego jest na tyle bogaty, iż bez trudu można znaleźć wysokiej klasy opakowania termokurczliwe, odpowiednio dostosowane do specyfikacji konkretnego produktu i oczekiwań danego przedsiębiorstwa. Warto jednak pamiętać, iż zakup nawet najlepszej jakości folii to nie wszystko. Istotne jest poprawne przeprowadzanie procesu pakowania, dlatego w przypadku jakichkolwiek wątpliwości, warto skorzystać z profesjonalnego serwisu posprzedażowego, jaki oferuje producent opakowań z tworzyw sztucznych Bydgoszcz.
Głównym celem, dla jakiego stosuje się worki Vacuum, jest przedłużenie okresu przydatności do spożycia, a także zachowanie oryginalnego smaku, aromatu i formy. W przypadku próżniowego pakowania mięs podaje się, iż czas ten można wydłużyć nawet o 7 dni. Jak to możliwe? Stworzenie beztlenowych warunków przechowywania uniemożliwia rozwój bakterii tlenowych i innych mikroorganizmów, takich jak grzyby i pleśnie, odpowiedzialnych za gnicie i psucie się pokarmów. Szczelne zamknięcie stanowi także skuteczną barierę dla wilgoci. Przechowywane w workach próżniowych sypkie produkty pozostają suche. Natomiast te co zawierają w sobie wodę, dłużej zostają soczyste. Warto tu zaznaczyć, iż wspomniana zawartość wody, zwłaszcza w przypadku produktów mięsnych jest jednym z czynników, które wciąż trzeba mieć na uwadze, planując dłuższe przechowywanie żywności. Nawet najlepsze worki do pakowania próżniowego nie zastąpią lodówki. Wysokie temperatury i narażenie na promieniowanie słoneczne, duża wilgotność i nieodpowiednie pH, mogą przyczynić się do szybszego psucia się pokarmów.
Wysoka przezroczystość worków termokurczliwych oraz ścisłe przyleganie folii do danego produktu, umożliwiają jego atrakcyjną i wysoce estetyczną prezentację. Klienci bardzo doceniają fakt, iż na własne oczy mogą ocenić walory kupowanego mięsa i mieć gwarancję otrzymania świeżego, spełniającego ich oczekiwania towaru.
Worki do pakowania próżniowego pozwalają także na higieniczny i łatwiejszy transport oraz magazynowanie, gdyż stanowią skuteczną barierę dla przenikania jakichkolwiek zapachów czy płynów. Zapakowane w solidne, ściśle przylegające worki Vacuum mięso zajmuje również zdecydowanie mniej miejsca niż w przypadku stosowania standardowych pojemników. Co więcej, współczesne technologie pozwalają pakować nie tylko porcjowane surowe mięso, wędliny, kiełbasy i parówki, ale także porcje zawierające kości. Optymalnie dobrana grubość foli wykazuje relatywnie dużą wytrzymałość na przebicia, przy zachowaniu, niezbędnego do atrakcyjnej prezentacji produktu, wysokiego połysku i przezroczystości.