Lody / Słodycze / Dersery - Artykuły, Informacje, Porady

Słownik pojęć - Branża Lody i słodycze

Zamrażanie produktów żywnościowych - jedna z najkorzystniejszych pod względem biologicznym form utrwalania żywności.

Pozwala w maksymalnym stopniu zachować odżywcze, dietetyczne i organoleptyczne walory świeżych produktów. Proces ten polega na szybkim doprowadzeniu produktu do temperatury ok - 30°C, po czym następuje przechowywanie w komorach chłodniczych, w temp. ok. -20°C. Zamrażaniu poddaje się mięso, ryby, jaja, masło, owoce i warzywa (mrożonki).

Więcej…

Słownik pojęć - Branża Lody i słodycze

Zamrażanie kriogeniczne - jest to jedna z technologii zamrażania żywności wykorzystująca ciepło parowania oraz ciepło przegrzania pary czynników kriogenicznych.

Przeciętne zużycie czynnika kriogenicznego to 1,5kg na 1kg zamrażanych produktów. Dlatego tę metodę stosuje się zazwyczaj do zamrażania delikatnych, drobnych produktów jak np. truskawki, maliny, wiśnie, sosy, grzyby. Czas zamrażania produktu wynosi zazwyczaj od 3 do 10 minut.

Więcej…

Słownik pojęć - Branża Lody i słodycze

Sorbet to rodzaj orzeźwiającego deseru, robionego z posłodzonej wody z zamrożonymi owocami (najczęściej sokiem lub purée), ewentualnie winem lub likierem.

Więcej…

Słownik pojęć - Branża Lody i słodycze

Lodziarnia - detaliczny punkt handlowy, w którym prowadzona jest sprzedaż lodów, mrożonych jogurtów, a niekiedy też (coraz bardziej popularne) sorbetów.

Lody zazwyczaj podaje się na dwa sposoby: - na wynos w wafelku, a także na miejscu - kilka gałek o różnych smakach ze śmietaną, polewą i owocami w pucharku. Niektóre lokale podają też lody z potrawami na ciepło. Często można też zamówić kawę, ciasto lub inny deser.

Więcej…

Słownik pojęć - Branża Lody i słodycze

Granita

Granita - tradycyjny deser włoski (dokładniej sycylijski) mający postać na wpół zamrożonej substancji przypominającej konsystencją lody lub sorbet, robiony z wody, cukru i aromatów smakowych.

Więcej…

Słownik pojęć - Branża Lody i słodycze

produkty spozywcze
Parfait [wym. parfé] - jest to mrożony deser podawany zazwyczaj w wysokim kielichu

Do jego produkcji używa się mrożonego kremu, bitej śmietany oraz syropu owocowego.  Nazwa deseru pochodzi z języka francuskiego i oznacza: doskonały; idealny; krem mrożony.