Lody / Słodycze / Dersery - Artykuły, Informacje, Porady

Informacje - Słodycze, Lody, Desery

Smaczne i zdrowe słodkości. Być może już wkrótce na półkach sklepowych znajdziemy nie tylko smaczne, ale i bardzo zdrowe słodkości.

Na Wydziale Chemicznym Politechniki Gdańskiej opracowano owocowe galaretki w czekoladzie, wzbogacone o fitozwiązki z grupy polifenoli. Produkt doceniono na zakończonych niedawno Targach Technicon Innowacje 2009 w Gdańsku, przyznając mu Medal Innowacje 2009.

Więcej…

Informacje - Słodycze, Lody, Desery

Prezentujemy Państwu nową maszynę do lodów amerykańskich kręconych świderków firmy "AP Polska"

Nowa maszyna do lodów twardych niskotemperaturowych o dwóch smakach + mix.

Więcej…

Informacje - Słodycze, Lody, Desery

Rokrocznie na całym świecie sprzedawanych jest ponad miliard lodów Magnum. W 2009 roku mija 20 lat od powstania tej kultowej marki.

Marka lodów Magnum narodziła się w 1989 roku, jako wyjątkowa propozycja deseru dla poszukiwaczy wysublimowanych smaków. Historia ma swój początek w Niemczech w 1989 roku, kiedy na rynku pojawił się Magnum Classic.

Więcej…

Informacje - Słodycze, Lody, Desery

W tym roku lodowym sezonem zawładnęły łatki! Muuucia, nowe lody impulsowe od Zielonej Budki, powstały z myślą o prawdziwych wielbicielach mrożonych deserów.

Więcej…

Słownik pojęć - Branża Lody i słodycze

Zamrażanie produktów żywnościowych - jedna z najkorzystniejszych pod względem biologicznym form utrwalania żywności.

Pozwala w maksymalnym stopniu zachować odżywcze, dietetyczne i organoleptyczne walory świeżych produktów. Proces ten polega na szybkim doprowadzeniu produktu do temperatury ok - 30°C, po czym następuje przechowywanie w komorach chłodniczych, w temp. ok. -20°C. Zamrażaniu poddaje się mięso, ryby, jaja, masło, owoce i warzywa (mrożonki).

Więcej…

Słownik pojęć - Branża Lody i słodycze

Zamrażanie kriogeniczne - jest to jedna z technologii zamrażania żywności wykorzystująca ciepło parowania oraz ciepło przegrzania pary czynników kriogenicznych.

Przeciętne zużycie czynnika kriogenicznego to 1,5kg na 1kg zamrażanych produktów. Dlatego tę metodę stosuje się zazwyczaj do zamrażania delikatnych, drobnych produktów jak np. truskawki, maliny, wiśnie, sosy, grzyby. Czas zamrażania produktu wynosi zazwyczaj od 3 do 10 minut.

Więcej…

Słownik pojęć - Branża Lody i słodycze

Sorbet to rodzaj orzeźwiającego deseru, robionego z posłodzonej wody z zamrożonymi owocami (najczęściej sokiem lub purée), ewentualnie winem lub likierem.

Więcej…

Słownik pojęć - Branża Lody i słodycze

Lodziarnia - detaliczny punkt handlowy, w którym prowadzona jest sprzedaż lodów, mrożonych jogurtów, a niekiedy też (coraz bardziej popularne) sorbetów.

Lody zazwyczaj podaje się na dwa sposoby: - na wynos w wafelku, a także na miejscu - kilka gałek o różnych smakach ze śmietaną, polewą i owocami w pucharku. Niektóre lokale podają też lody z potrawami na ciepło. Często można też zamówić kawę, ciasto lub inny deser.

Więcej…

Słownik pojęć - Branża Lody i słodycze

Granita

Granita - tradycyjny deser włoski (dokładniej sycylijski) mający postać na wpół zamrożonej substancji przypominającej konsystencją lody lub sorbet, robiony z wody, cukru i aromatów smakowych.

Więcej…

Słownik pojęć - Branża Lody i słodycze

produkty spozywcze
Parfait [wym. parfé] - jest to mrożony deser podawany zazwyczaj w wysokim kielichu

Do jego produkcji używa się mrożonego kremu, bitej śmietany oraz syropu owocowego.  Nazwa deseru pochodzi z języka francuskiego i oznacza: doskonały; idealny; krem mrożony.