Informacje - Słodycze, Lody, Desery
Czekolada, cukierki i wafelki to pyszności, którymi zajadają się zarówno dzieci, jak i dorośli. Prawdziwe emocje wzbudzają jednak najlepsze ze słodyczy - lody!
Kiedy niedzielny obiad jest już zjedzony lub kiedy nagle podczas przyjęcia organizatorzy proponują gościom deser, od razu ogarnia wszystkich podekscytowanie. Co to będzie? Ciasto czekoladowe, sałatka owocowa, a może lody? Zwłaszcza w przypadku tych ostatnich usłyszymy okrzyk radości z ust dzieciaków lub pomruk aprobaty ze strony starszych uczestników rodzinnego wydarzenia. Dlaczego lody wzbudzają takie emocje?
Lody są słodkie i przepyszne, niezależnie od tego czy mają smak śmietankowy, waniliowy, czekoladowy czy owocowy. Ze względu na swój mrożony charakter, mają te właściwość, że rozpuszczają się w ustach. To proces, który dostarcza kubkom smakowym i naszemu zmysłowi dotyku dodatkową przyjemność. Lody mogą posiadać różną strukturę i fakturę. Mogą być aksamitnie gładkie jak lody na patyku albo posiadać delikatne nierówności jak rożki, lody na gałki, czy lody familijne. Te ostatnie często podawane są z wafelkiem, posypką, owocami lub polewą. To różne smaki, inne struktury, chrupkie, mięsiste, sypkie, płynne, które powodują dodatkowe doznania. Lody na patyku, w polewie czekoladowej lub sorbetowej można lizać lub gryźć, słysząc kuszący smak pękającej polewy. Czasami w ich środku, blisko patyczka można natrafić na niespodziankę w postaci musu lub owocowej galaretki, która roztapiając się również zamienia się w mus. Ostatnią, a może najważniejszą kwestią jest temperatura mrożonych deserów – zetknięcie ciepłego języka z zimnymi lodami sprawia, że słodkości smakują lepiej niż ciastka, czekolada i wafelki, które mają temperaturę pokojową.
Oczywiście lody w największych ilościach konsumujemy latem, ponieważ ich najważniejszą rolą jest przynoszenie nam ochłody. Lody natychmiastowo orzeźwiają, co powoduje delikatne pobudzenie organizmu. W trakcie największych upałów przynoszą natychmiastową ulgę, ciężko wyobrazić sobie bez nich lato, a zwłaszcza wakacyjny czas. Podczas wypoczynkowych wyjazdów, gdy upał doskwiera, jemy nawet dwa albo trzy lody dziennie, nie przejmując się kaloriami. Te podobno, z racji na niską temperaturę mrożonych przysmaków, są podobno szybciej spalane. Jakie lody wybieramy, gdy jesteśmy w miejscowości wypoczynkowej lub w mieście? Najczęściej to lody na gałki w rożku, lody włoskie lub lody na patyku lub w kubeczku. Wszystkie smakują i chłodzą równie dobrze!