Informacje - Słodycze, Lody, Desery
Moda na bycie fit i ćwiczenia z trenerkami nie ustaje. Nic dziwnego, że zaczynamy się zastanawiać, co możemy jeść na diecie. Najczęściej dotyczy to drobnych grzeszków jak słodycze czy fast foody. Czy słodycze są zdrowe? Czy istnieją dietetyczne słodycze? Poznaj przepisy na zdrowe słodycze! Wysokiej jakości produkty, jak zdrowe i pyszne wafelki i batoniki znajdziesz w ofercie m.in. firmy Vobro.
Dietetyczne słodycze
Słodycze jedzone z umiarem nie są jeszcze grzechem. Należy po prostu zachować w codziennym podjadaniu umiar. Dostępne na rynku słodycze stanowią źródło wielu niezdrowych składników, np.:
Jedzone w nadmiarze słodycze nie tylko skutkują przybraniem na wadze, ale także znacząco wpływają na zdrowie i stan zębów. Nawet jeśli czekolada poprawia Ci samopoczucie, warto czasem, zamiast niej sięgnąć po zdrową przekąskę, np. suszone owocowe chipsy czy pyszne sałatki.
Na szczęście nie musisz całkowicie rezygnować na diecie ze słodyczy. Wystarczy, że będziesz uważać na ich skład i kupować dietetyczne, niskokaloryczne słodycze bez dużej ilości mąki czy cukru, za to bogate w owoce i zboża. Zdrowe przekąski stanowią bogate źródło energii i mieszankę odżywczych składników. Do takich zdrowych słodyczy należą:
Zdrowe, niskokaloryczne słodycze z łatwością przygotujesz w domu. Dzięki temu będziesz mogła dobrać zdrowe składniki.
Zdrowe słodycze - przepisy
Przepisy na zdrowe słodycze do wykonania w domu:
Składniki: płatki owsiane (100 g), zmielone orzechy (100 g), mąka (pół szklanki), olej orzechowy lub migdałowy (140 g), miód (3 łyżki), cynamon i laska wanilii, woda.
Przygotowanie: Przygotuj piekarnik i nagrzej go do 150°C. Następnie wymieszaj wszystkie składniki i uformuj z nich kulki. Spłaszcz je do owalnego kształtu i piecz przez ok. 15 minut.
Składniki: Kasza jaglana, mak, słonecznik, cynamon.
Sposób podawania: jako deser do kawy.
Składniki: starta surowa marchewka (2 szklanki), mąka pszenna (1,5 szklanki), proszek do pieczenia (1,5 łyżki), cynamon (1 łyżeczka), sól, soda oczyszczona (0,5 łyżeczki), imbir (0,5 łyżeczki), gałka muszkatołowa (lub mielone goździki), szklanka oleju (¾), cukier (1 szklanka), 3 jajka, aromat waniliowy.
Przygotowanie: Wymieszaj jajka i startą marchewkę z cukrem i olejkiem waniliowym. Następnie stopniowo dodawaj mąkę, proszek do pieczenia, przyprawy, sól i sodę. Potem rozłóż utworzoną masę na foremkach. Piecz w piekarniku przez ok. 25 minut. Piekarnik powinien być rozgrzany do 180°C. Całość powinna starczyć na 12 sztuk muffinek.
Składniki: płatki owsiane (górskie - 0,5 kg), orzechy laskowe (150 g), orzechy włoskie (150 g), migdały (100 g), suszone daktyle, morele i żurawina (po 50 g), pestki słonecznika i dyni (po 50 g), biała jajka (3), miód (3 łyżki).
Przygotowanie: Posiekaj orzechy włoskie i migdały. Przekrój na pół orzechy laskowe. Suszone morele i daktyle pokrój na małe kawałeczki, a białka jajka ubij na sztywną pianę. Dołóż do niego miód, posiekane orzechy, płatki owsiane, suszone owoce i pestki. Wszystko dokładnie wymieszaj. Przełóż zrobioną masę do blaszki, wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia. Całość piecz w 180 °C przez ok. 30 minut. Upieczoną masę na batony pozostaw do ostygnięcia. Włóż je na kilka godzin do lodówki. Następnie pokrój na batoniki.