Informacje - Słodycze, Lody, Desery
Galaretki w czekoladzie należą do najpopularniejszych słodyczy w naszym kraju. Owocowe nadzienie zatopione w miękkiej i aromatycznej czekoladzie – nie sposób ich nie lubić! Są lekkie, delikatne i rozpływają się w ustach. Sprawdzą się jako słodka przekąska na co dzień i jako prezent dla kogoś wyjątkowego. Przygotowane samodzielnie w domu, staną się wyjątkowym upominkiem z okazji nadchodzącego dnia babci i dziadka. Sprawdź nasze przepisy na pyszne cukierki z galaretki!
Galaretki w czekoladzie możesz przygotować samodzielnie w domu lub kupić w każdym sklepie spożywczym. Jeden cukierek to tylko 50 kcal. Każda firma cukiernicza ma własną recepturę na łakocie z galaretki. Warto zwrócić uwagę na galaretki w czekoladzie marki Vobro, które charakteryzuje wyjątkowy smak i delikatna konsystencja. Te galaretki to doskonała alternatywa dla czekoladek. Od niedawna marka oferuje klientom także galaretki wzbogacone kompleksem witamin. Teraz możesz cieszyć się smakiem ulubionych cukierków i dostarczać organizmowi cennych składników! A jeśli chcesz pochwalić się bliskim samodzielnie zrobionymi cukierkami, wypróbuj nasze przepisy!
Składniki:
Czekoladę posiekaj i roztop w kąpieli wodnej. Przy pomocy pędzelka wysmaruj ścianki i dno foremek silikonowych. Formę wstaw do lodówki, a gdy zastygnie powtórz czynność. Galaretkę przygotuj według przepisu na opakowaniu i ostudź. Zimną i lekko tężejącą galaretkę rozlej do foremek pozostawiając miejsce na czekoladę. Foremki wstaw do lodówki i czekaj aż galaretka stężeje. Pozostałą czekoladę ponownie roztop i wylej na górę galaretek. Ponownie wstaw do lodówki.
Składniki:
Rozrób galaretkę zmniejszając ilość wody o pół szklanki. Dodaj wyciśnięty sok z limonki i odstaw do ostygnięcia. Gdy galaretka będzie miała temperaturę pokojową wlej do niej likier i tequilę. Wymieszaj dokładnie, następnie odstaw aż zacznie tężeć. Po tym czasie przelej galaretkę do silikonowej foremki na kostki lodu lub do połówek wydrążonych limonek. Następnie wstaw na kilka godzin do lodówki. Gdy galaretka już stężeje połówki limonek przekrój ostrym nożem na ćwiartki.
Składniki:
Do jednej miseczki przełóż truskawki, a do drugiej wlej sok pomarańczowy. Do każdej z miseczek dodaj po jednej łyżce soku z cytryny. Truskawki zmiksuj blenderem na gładką masę. Następnie zawartość każdej z miseczek przelej do dwóch osobnych garnków. Dodaj do smaku cukier i gotuj aż się rozpuści. Po tym czasie zdejmij z palnika. Żelatynę rozpuść w gorącej wodzie i dodaj połowę do soku pomarańczowego i połowę do truskawek. Odstaw do przestudzenia. Następnie przelej do większych talerzy lub foremek i wstaw do lodówki na kilka godzin. Kiedy masa stężeje, pokrój ją na dowolnej wielkości kawałki i obtocz w wiórkach kokosowych. Przechowuj w lodówce.
Cukierki z galaretki to wyborny i lekki cukierek dla całej rodziny. Sprawdzi się też jako słodki upominek dla bliskiej osoby lub przekąska na imprezie. Ciesz się chwilą przyjemności w gronie rodziny i przyjaciół jedząc pyszne słodycze!